РЕШЕНИЕ

 

554,  03.10.2012г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и пети Септември 2012година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №462 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от  М.Ц.С. ЕГН ********** ***, чрез процесуален представител, против НП № 77/21.04.2012г. на Началник РУП Лозница към ОДП – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл.21,ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. На основание чл.182, ал.1,т.2 от ЗДвП. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, не се явява жалбоподателят или процесуален представител. Жалбоподателят счита, че въпреки и да е извършил вмененото му адм. нарушение, то същото е маловажно и адм. Наказващият орган не е изложил мотиви, да не приложи чл.28 от ЗАНН.

Административнонаказващия орган не изпраща процесуален представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 29.03.2012г. около 10,19ч., в с. М., обл. Р. по ул. „ Бели Лом” в посока гр. Р., жалбоподателят С., управлявал л.а. « Ситроен С 15» с рег. № *****, собственост на ЕТ « Интер - Логистика – Г. Л.» със скорост 72км./ч. при максимално допустима за населено място 50км./ч. Скоростта е установена и показана на водача с техн. Средство Трафик РадарTR4D с № 308/02. Нарушението било констатирано от почицейския служител И.Й., който в присъствие на жалбоподателят и свидетел Н.Н., съставил АУАН № 77, в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го като такова по чл.21, ал.1 от ЗДвП и го връчил на нарушителя, който го подписал без възражения.

На база съставеният АУАН било издадено и процесното НП № 77/21.04.2012г. на Началник РУП Лозница към ОДП – Разград, в което адм. Наказващият орган по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го  квалифицирал като такова по чл.21, ал.1 от ЗДвП, а на основание чл.182, ал.1,т.2 от ЗДвП наложил административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв.

Няма данни НП редовно да е връчено на жалбоподателят, но предвид постъпилата жалба, той е узнал за него и е осъществил процесуалното си право на защита. Жалбата е постъпила при адм. Наказващия орган на 05.06.2012г. На това основание съдът намира в интерес на жалбоподателят, че не е пропуснат преклузивният срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

Съгласно Тълкувателно решение № 1 от 12.12.2007 г. на тълк. н. д. № 1/2005 г., преценката на административно наказващия орган за "маловажност" на случая по чл.28 от ЗАНН се прави по законосъобразност и подлежи на съдебен контрол. За да се премине към прилагане на чл.28 от ЗАНН следва да е налице "маловажен случай" на административно нарушение, при който наказващият орган може да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено такова. Предвид посочената разпоредба преценката относно наличие на основанията на чл.28, б.”а” от ЗАНН следва да се извърши от административно наказващия орган, като се вземе предвид тежестта на нарушението, причините, довели до закъснението за подаване на данъчната декларация, причинени ли са вреди от нарушението и други смекчаващи вината обстоятелства. Няма спор, че е налице извършено нарушение на посочената в атакуваното НП правна норма. Без да е налице административно нарушение въпросът за приложимостта на правилото на чл.28 от ЗАНН въобще не би следвало да бъде обсъждан, текстът се прилага само при налично противоправно поведение. Като не е обсъдил тези негови характеристики и не ги е взел предвид при предприемане на действия по издадения АУАН в съответствие с правната норма на чл.28 от ЗАНН административно наказващият орган е нарушил материалния закон, с което е издал едно незаконосъобразно наказателно постановление.

В този смисъл атакуваното НП, следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ОТМЕНЯВА НП № 77/21.04.2012г. на Началник РУП Лозница към ОДП – Разград, с което на от  М.Ц.С. ЕГН ********** ***, за нарушение на чл.21,ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. На основание чл.182, ал.1,т.2 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: