Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                       582, 29.10.2012 година, град Разград

 

  В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на втори Октомври две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   517 по описа за  2012г.

                           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от П.Ж.П. ЕГН ********** ***,  против наказателно постановление № 37-0000048/15.03.2012г. на  Гл. инспектор в ОО “КД - ДАИ” Р., с което за нарушение на чл. 95, ал.1,т.2,пр.1 от ЗАвП на основание същата разпоредба му е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00 лв.

          В съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован не се явява, не изпраща процесуален представител. С депозираната жалба моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно.

            Административнонаказващият орган редовно призован не изпраща представител, заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 21.01.2012г. около 19,00ч. в гр. Р., лицето Д. Д., наема лек таксиметров автомобил « Р. К.» с рег. № ********, обозначен като такси, управляван от водач П.Ж.П. по маршрут от бл. „Я.”, вх.* до ул. „ Л. ” № **. При пристигане на посочения от клиента адрес и осъществяване на транпорта, водачът П. не издава касов бон за услугата, тъй като таксиметровия апарат е повреден. Д. подава сигнал в РУП – Р., на който се отзовават полицейски служители Н. и В.. Двамата придружават таксиметровия автомобил и водача до сградата на РУП, където снемат обяснения от него и клиента Д.. В Обясненията си водачът П. сочи, че малко преди да достигне до бл. „ Я. „, таксиметровия апарат се повредил и въпреки това осъществил курса. За случая му е съствен предупредителен протокол, комплектована е преписка с обяснения и Докладна записка, която е изпратена по компетенност на ОО “КД - ДАИ” Р. Водачът П. е поканен в ОО “КД - ДАИ” Р. на 15.02.2012г., където са му снети обяснения в присъствие на св. Г., пред когото потвърждава, че е извършил превоз на пътник с повреден таксиметров апарат, за което нарушение св. М. му съставя АУАН бл. № 135125, в който описва нарушението, квалифицира го като такова по чл.95, ал.1,т.2, пр.1 от ЗАвП и го връчва срещу подпис на нарушетиля, който в графа „ възражения”, по същество записва, че към момента на превоза, таксиметровия апарат е бил повреден. На база съставеният АУАН, адм. наказващият орган на 15.03.2012г. издава и процесното НП, в което по аналогичен с АУАН начин описва нарушението, също го квалифицира като такова по чл.95, ал.1,т.2, пр.1 от ЗАвП и на основание същата законова разпоредба, налага на жалбоподателят адм. наказание „ Глоба „ в размер на 500,00лв. НП е изпратено за връчване по пощата, като в известието за доставяне на адреса на жалбоподателя, посочен в АУАН е отбелязано, че „ пратката не е потърсена от получателя”. Жалбата срещу процесното НП, постъпила при адм. наказващия орган на 14.06.2012г.

  Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН/ доколкото няма възражение/, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Безспорно се установява по делото, че е осъществен от обективна и субективна страна съставът на административно нарушение по чл.95, ал.1,т.2, пр.1 от ЗАвП.

Досежно възраженията на жалбоподателя, че са нарушени процесуалните норми от ЗАНН, свързани с личното участие на нарушителя при започването на адм. наказателното производство по съставянето и връчването на АУАН, съдът намира същите за неоснователни. Видно от писмените доказателства по делото, още в РУП са снети обяснения от свидетеля и нарушителя, комплектувана е преписка, изпратена по ковмпетентност на органа, оправомощен да упражнява контрол по ЗАвП. Водачът е поканен в ОО “КД - ДАИ” Р., където са му снети обяснения, в които по същество признава да е извършил вмененото му във вина нарушение, такива са обясненията му, вписани в АУАН. В този смисъл са и събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства.

В крайна сметка наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                           Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 37-0000048/15.03.2012г. на  Гл. инспектор в ОО “КД - ДАИ” Р., с което за нарушение на чл. 95, ал.1,т.2,пр.1 от ЗАвП на основание същата разпоредба на П.Ж.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00 лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: