Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 578, 15.10.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На втори Октомври  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Ж.Р.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 537 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Д.А.Д. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № ***г. на Началника на РУП към ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ  му е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 400.00 лева, на основание чл.315, ал.1, т.1 от КЗ.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна –  ОД наМВР-гр.Р. не се явява представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят Д.А.Д., на *** г. около *** ч. в гр. Р. по ул. „ К. ” в посока ул. „Д.”, управлявал собственият си л.а. „ В. ” с рег. №  ***. Спрян за проверка от полицейски служители свидетелите Д.И. и И.И., при която установили, че л.а. е без сключена задължителна застраховка „ Гражданска отговорност” за *** г. За констатираното нарушение, полицеският служител Д. И. съставил АУАН, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл.315, ал.1, т.1, пр.1 от КЗ и го връчил срещу подпис на нарушителят, който го подписал без възражения. По – късно в тридневният срок по ЗАНН, нарушителят депозирал писмени възражоения по съставеният АУАН, които по същество не променят фактическата обстановка по делото. Въз основа АУАН, Началник на РУП към ОДМВР – Р., издал и процесното НП, в който описал нарушението по идентичен с АУАН начин, квалифицирал го като такова по чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ и на основание чл.315, ал.1,т.1 от КЗ наложил административно наказание „ глоба” в размер на 400,00 лв. НП връчено лично на жалбоподателя на *** г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващият орган на *** г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна. В съдържанието на НП изпълнителното деяние е индивидуализирано в необходимата и достатъчна степен и от фактическа, и от правна страна, чрез точно словесно описание на поведението с което се осъществява състава на нарушението и с посочване на законовата разпоредба, установяваща задължение, неизпълнението на което представлява административно нарушение по см. на чл. 315, ал. 1, пр. 2 от КЗ. Всички релевантни за съставомерността на деянието факти и обстоятелства, които обуславят административно-наказателната отговорност, са установени и удостоверени в наказателното постановление. В необходимата и достатъчна степен е индивидуализиран и автомобилът от гл. т. на марка, модел и регистрационен номер. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно и точно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своето съдържание и форма, то се явява правилно и законосъобразно.

Съдът приема, че наказващият орган законосъобразно е определил и наложил като съответно на констатираното нарушение, минималният ръзмер на наказание “Глоба” в размер на 400,00 /четиристотин/ лева.   

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП  № ***г. на Началника на РУП към ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ  на  Д.А.Д. ЕГН ********** ***  е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 400.00 лева, на основание чл.315, ал.1, т.1 от КЗ, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: