РЕШЕНИЕ

 

№618                                         22.10.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  шестнадесети октомври                                                          две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №651 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Е. Р. ***,  срещу Наказателно постановление  №586/02.07.2012г. на Директора на Регионална дирекция по горите Русе, с което на основание чл.84, ал.1 във вр. с чл.43 ал.3 т.1 от Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ на жалбоподателя е наложена глоба от 50 лв. На основание чл.94 л.1 от същия закон му е наложено и  наказание  лишаване от право на ловуване за срок от три години.

В съдебното заседание, процесуалния представител на жалбоподателя, поддържа жалбата, счита наказателното постановление за незаконосъобразно, като при издаването му, поради допуснато процесуално нарушение, разминаване между отразеното в акта и НП и моли да бъде отменено.

 Ответната страна чрез процесуалния си представител намира жалбата за неоснователна, а НП за правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу подлежащ на съдебно обжалване акт, жалбата е допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно на жалбоподателя е наложена глоба от 50 лв за нарушение на чл.84 ал.1 от ЗЛОД и лишаване от право на ловуване за срок от три години. Във фактическата част на наказателното постановление е посочено, че жалбоподателя на 03.05.2012г. в местността «Курлуджа» землището на с.Дянково, е ловувал с редовно заверен билет за лов, но без писмено разрешително за лов, изразяващо се в движение с каруца със сглобена и заредена пушка ИЖ-58, 16 калибър, което деяние наказващия орган е квалифицирал като нарушение на чл.84 ал.1 от ЗЛОД, на основание чл.96 ал.1 от същия закон, му е наложена глоба в размер на 50лв и на основание чл.94 ал.1 - наказание лишаване от право на ловуване за срок от три години. Наказателното постановление е издадено въз основа на АУАН №586/04.05.2012г., съставен на жалбоподателя, от гл. специалист горски инспектор при РДГ-Русе, в който е отразена същата фактическа обстановка.

Пред РРС, е разпитан като свидетел Д.Й. - актосъставител, който в показанията си потвърждана обстоятелствата по АУАН и НП. Съставил акта, след като бил уведомен  от дежурния при РУП-Разград за нарушение в с.Дянково. На място установил негови колеги, както и жалбоподателя. Съствил акта въз основа на обясненията дадени му от свидетели, за това, че жалбоподателят се движел в местността «Курлуджа» в землището на с.Дянково, със заредена пушка ИЖ 58 кал.16. Не му представил разрешително за ловуване, като имал заверен ловен билет.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото докаателства, които са взаимносвързани и допълващи се, а и спор относно фактите не съществува, поради което съдът намира за безспорно установено отразената в НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

Акта и НП са съставени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма, като в хода на администартивнонакателното производство не е допуснато процесуално нарушение довело до опорочаването им. Неоснователен е довода на  представителя на жалбоподателя, за разминаване между описаното в акта и НП. И в двата акта е отразено, че процесния ден жарбоподателят е ловувал, като се е движел със сглобена и заредена пушка ИЖ 58 в землището на с.Дянково. Съдът не констатира такова разминаване или противоречие между описанието на нарушението както в аккта, така и в НП. Обстоятелствата се субсумират под състава на разпоредбата на чл.84 ал.1 от ЗЛОД посочена за нарушена, тъй като жалбоподателят е «ловувал» по смисъла на чл.43 ал.3 т.1 от ЗЛОД, движел се е извън нааселено място със сглобено ловно оръжие. Същият е имал билет за лов, но не и писмено разрешение за това, поради което правилно е санкциониран, при което е наложена глоба в минималния предвиден в закона размер. В този случай правилно е наложено и комулативното наказание – лишаване от право на ловуване за срок от 3 години, предвидено в разпоредбата на чл.94 ал.1 от ЗЛОД.

Поради изложените съображения НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Воден от горното съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №586/02.07.2012г. на Директора на Регионална дирекция по горите Русе, с което на Е.Р. ***, е наложено наказание на основание чл.84, ал.1 във вр. с чл.43 ал.3 т.1 от Закона за лова и опазване на дивеча глоба от 50 лв. и на основание чл.94 л.1 от същия закон му е наложено наказание  лишаване от право на ловуване за срок от три години.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: