РЕШЕНИЕ

 

574                                      10.10.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и осми септември                                            две хиляди и единадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №660 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Я. ***, срещу Наказателно постановление  391 от 16.07.2012г. на началника на РУП ОД на МВР гр. Р., с което на жалбоподателя  на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.315 ал.1, пр.2  от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено, тъй като мотопеда не бил регистриран.

В съдебното заседание на РРС   жалбоподателят не се явява.

За ответната страна Областна дирекция на МВР не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление на жалбоподателя  основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.315 ал.1, пр.2  от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №391/06.07.2012г.  съставен  от мл ПИ. при РУП гр. Р., за това, че «на 03.07.2012г. в с.Р., на кръстовището на ул. «Г.С.Р.» и ул.»В.Л.» управлява мотопед «Хонда», без регистрационни номера негова собственост. При извършената проверка лицето управлява без да има сключен действащ договор зазадължителна застраховка «Гражданска отговорност». Тези обстоятелства са отразени в НП, с изключение на обстоятлеството, че МПС-то е негова собственост.

 Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителят С.Д.С., който чрез показанията си потвърждава   изложените в акта  обстоятелства.  На посочената дата бил с колегата си в с.Р., като спрял за проверка управлявания от жалбоподателя мотопед, който не бил регистриран. Не представил документи за задължителната застраховка «Гражданска отговорност», нито за собственост. Съставил му процесния АУАН, за непредставяне на задължителната застраховка.

Съдът намира установената фактическа обстановка за безспорно доказана, като се позавава на писмените доказателства по делото и показанията на св. С., които са последователни логични и свързани с останалите доказтелства.

Изложените обстоятелства обуславят от правна страна следното:

При ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя са допуснати нарушения, като съдът намира, че деянието не е съставомерно по приетата от наказващия орган разпоредба от КЗ. Автомобилът който явно жалбоподателят е притежавал, за което няма данни, към момента на проверката не е бил регистриран на територията на Р Б. В случая е прието, че жалбоподателят е нарушил чл.315, ал.1, т.2 от КЗ, според който текст се наказва лице, което управлява МПС във връзка с чието притежаване и използване няма сключен действащ договор за задължителна застраховка “ГО” на автомобилистите. Съгласно чл.259 ал.1 от КЗ такъв договор за задължителна застраховка е длъжно да сключи лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на Р България и не е спряно от движение. В случая са налице доказателства, че МПС-то не е било регистрирано в страната, тъй като автомобилът е бил с чужд регистрационен номер, а от това следва, че за управляваното от жалбоподателя МПС, не е следвало да има задължителна застраховка «Гражданска отговорност», поради което и неправилно е санкциониран на основание чл.315, ал.1, т.2 от КЗ.

Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.  

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №391 от  16.07.2012г. на началника на РУП ОД на МВР гр. Р., с което на Я. ***, на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.315 ал.1, пр.2  от същия кодекс му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

 

                                                            Районен съдия: