Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  569                     12.10.2012 година                     Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  26.09.2012г.

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Христов

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Христов административно наказателно дело номер 706 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от И. – А.Н.И., ЕГН **********, с пост. адрес гр. Разград, бул Княз Борис № 61, вх. Б, ет.3, ап.9  против:

 

1. Фиш серия В № 0417997 от 13.03.2012г. с който за извършено нарушение на чл. 137а, ал.1 ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв., на осн. чл. 184, ал.3 ЗДвП /редакция ДВ, бр. 51 от 2007 г./, във вр. с чл. 186, ал.1 ЗДвП.

 

2. Наказателно постановление  № 629/12 от 01.08.2012г. на началник  сектор ПП към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 137а, ал.1 ЗДвП му е наложено административна наказание глоба в размер на 50 лв., на осн. чл. 184, ал.3 ЗДвП /редакция ДВ, бр. 51 от 2007 г./.

 

В жалбата се сочи, че глобата с фиша и НП са  незаконосъобразни, тъй като към датата на нарушението за което са издадени двата обжалвани акта, нарушителят е бил непълнолетен, а съгласно чл. 15, ал.2 ЗАНН спрямо непълнолетните наказанието глоба се заменя с обществено порицание.

В съдебно заседание жалбоподателят се явява лично и поддържа жалбата си.

Административно наказващия орган, при редовност в призоваването не изпраща представител. В придружителното писмо към преписката, е изложил становище, че жалбата е неоснователна.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

Жалбата е допустима в частта й, с която се обжалва НП, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект. Разгледана по същество, същата е основателна в тази й част.

Жалбата в частта й, с която се обжалва наложената глоба с фиш е недопустима, тъй като съгласно, чл. 186, ал.7 ЗдВП “Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за ВЛЯЗЛО В СИЛА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ”. Влезлите в сила наказателни постановления, не подлежат на обжалване. Ето защо, в тази й част жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото в тази му част след да бъде прекратено.

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

На 13.03.2012г. около 22.05 часа, Ф.Ф. – мл. автоконтрольор  при сектор ПП при ОДМВР – Разград, спрял за проверка л.а.  БМВ с рег. № *****, който се движел по бул. Априлско въстание в гр. Разград. В автомобила като пътник пътувал жалбоподателя, но не ползвал обезопасителен колан въпреки, че автомобила бил оборудван с такъв. Жалбоподателят все още не бил навършил 18г. /род. на ***г./.

За горецитираното нарушение, Ф. съставил  обжалвания фиш. Тъй като жалбоподателят не заплатил глобата, фиша бил изпратен на ТД НАП Варна, офис Разград за събиране на глобата.

 С уведомително писмо от 02.07.2012г. /л.5/, ТД НАП Варна, офис Разград поканили жалбоподателя да заплати глобата.

След като получил писмото на НАП, жалбоподателят депозирал Молба с вх. № 31967/13.07.2012г. до Директора на ОД МВР – Разград /л.4/, в която посочил, че към момента на нарушението е бил непълнолетен, поради което на осн. чл. 15, ал.2 ЗАНН наложената му глоба с фиш се явява незаконосъобразна и поискал фиша да бъде анулиран, както и да се уведоми НАП да прекрати действията по събирането на наложената му с фиша глоба.

Молбата била разпределена за работа на св. Т.М.К. – системен администратор в сектор ПП при ОДМВР – Разград. Тя изпратила писмо до НАП да върнат на ОДМВР - Разград фиша, след което същият бил върнат от НАП. Тъй като фиша бил въведен в електронната система за управление на фишовете, а изтриването му от тази система можело да се извърши само от служители на МВР в София, К. провела разговор с последните и ги питала какво трябва да се направи за да бъде изтрит от системата процесния фиш, тъй като бил неправилно издаден с оглед обстоятелството, че нарушителят към момента на нарушението бил непълнолетен, а съгласно чл. 15, ал.2 ЗАНН, по отношение на непълнолетните административното наказание глоба се заменя с обществено порицание. Било й отговорено, че на нарушителя трябва да се състави АУАН, след това да се издаде НП и същите да бъдат изпратени на службите на МВР в София, където въз основа на тези документи ще изтрият фиша от електронната система за управление на фишове. В изпълнение на тези указания, на 20.07.2012г. св. Ф. съставил АУАН /л.8/ срещу жалбоподателя за същото нарушение за което била наложена глобата с фиш. Въз основа на този АУАН било издадено и обжалваното НП.  

Горната фактическа обстановка е безспорна и се установява от целия събран доказателствен материал.

От ПРАВНА СТРАНА.

За процесното нарушение, както вече се посочи още на 13.03.2012г. нарушителят е бил наказан с процесната глоба наложена му с фиш.  Глобата не била заплатена, а съгласно, чл. 186, ал.7 ЗдВП “Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за ВЛЯЗЛО В СИЛА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ”. След като фиша се смята за влязло в сила НП след неплащането на глобата в 7-двенен срок, то не е възможно 4 месеца по късно АНО да анулира/отмени фиша. Ето защо, към момента на издаването на НП, жалбоподателят вече е бил наказан за същото нарушение и е недопустимо да му са налага още веднъж наказание за същото нарушение. Така процесното наказателно постановление е издадено в разрез с разпоредбата на чл. 24, ал.1, т.6 НПК, поради и което следва да бъде отменено. Тъй като горецитираното нарушение е самостоятелно основание за отмяна на НП, то е безпредметно да бъдат обсъждани други евентуални пороци допуснати в хода на административно наказателното производство.

 

Водим от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  № 629/12 от 01.08.2012г. на началник  сектор ПП към ОДМВР – Разград.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на И.–А. Н.И., ЕГН **********, с пост. адрес гр. ****, бул *** № ***, вх. ***, ет.***, ап.** против Фиш серия В № 0417997 от 13.03.2012г. с който за извършено нарушение на чл. 137а, ал.1 ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв., на осн. чл. 184, ал.3 ЗДвП /редакция ДВ, бр. 51 от 2007 г./, във вр. с чл. 186, ал.1 ЗДвП и ПРЕКРАТЯВА производството по делото в тази му част.

 

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: