МОТИВИ  към решение № 623 постановено по АНД № 608/ 2012г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл. 191, ал. 1 от НК  срещу З.А.З.,   ЕГН **********  за това, че за периода  от 10.01.2012 г. до 06.04.2011 г.  в с. Студенец, общ. Лозница,  като пълнолетно лице, без да е сключил брак, заживял съпружески с лице от женски пол – Г. М. Й., родена на *** г., ненавършила 16-годишна възраст. Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят З., нередовно призован не се явява, постъпили по делото са данни, че същият е напуснал Р България и не може да бъде установено местонахождението му в чужбина, за него сл. защитник, който счита предложението за основателно, обвинението за доказано по безспорен и несъмнен начин.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор Узунова, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Г. М. Й. е родена на ***г. в гр. Кубрат. Още като малоретна Г. Й. заживяла на съпружески начала с Д. Н. С. от гр. Тутракан, от което съжителство се родило детето Е. Д. Н. на 08.06.2010г. С Решение № 127/04.08.2010г. на РС – Тутракан, Г. Й. била настанена в семейството на Н. М. И. от гр. Тутракан – баба по бащина линия на Дж. С.. В последствие Д. С. започнал да упражнява физически тормоз над Г. Й. и тя по тази причина напуснала дома на Н. М. И. от гр. Тутракан. Тя се оплакала на сестра си С. А., като посетила дома й при което се запознала с обв. З. З. и от 10.02.2012г. се преместила да живее при него в дома му в с. Студенец. Това съжителство между двамата продължило до 06.04.2012г. когато  със Заповед на Директор ДСП – Разград, Г. Й. била изведена от дома на обв. З. и настанена в Кризисен център за деца в гр. Алфатар.  

Обв. З. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.191, ал.1от НК. През инкриминирания период, нарушителят, като пълнолетен, без да е сключил граждански брак, умишлено заживял съпружески с лице от женски пол – Г. М. Й. е родена на ***г. , ненавършила 16 години. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Сигнал от ДСП – Разград до РРП, Решение № 127/04.08.2010г. на РС – Тутракан, Социален Доклад за оценка на риска, Оценяване на случая,  Социален доклад за оценка на сигнала, , Заповед № ЗД-РД01/0054/05.04.2012г. на ДСП – Разград, Протокол, Удостоверение за раждане, Акт за раждане, Справка за съдимост, Декларация,  Характеристика на обвиняемия, показанията на свидетелите С. А., А. С. Р. Д., Л. Х., Г. Й..

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и З.А.З.,   ЕГН **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: