МОТИВИ към Решение №615/15.10.2012г. по АНД №845 по описа за 2012г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от И.К.И. на 13.10.2012г. около 23ч. в гр.Разград на ул.“П“№* вх.* непристойна проява, нарушаваща обществения ред и демонстрираща явно неуважение към обществото, изразяваща се в нанасяне на юмручни удари  по лицето на Т. В. П.

             Нарушителят дава обяснения, не се признава за виновен.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 13.10.12г. вечерта около 22ч. компания от шест човека, между които И. и П. отишли до бар „Галакси“. Т. П. обявил, че ще почерпи. Сметката била около 50лв. Тъй като Петров нямал в себе си толкова пари, отишъл придружен от нарушителя до дома си. Според показанията на св.А. Н. около 23.30ч. видял през терасата на апартамента, съседът му Т. П. да спори на висок глас с мъж, с черно яке. Връщайки се от тоалетната св.Н. отново погледнал през терасата и видял съседа си да лежи пред блока. Обадил се на тел.112 и слязъл пред блока. Видял как другият човек се отдалечава. Т. П. имал кръв по лицето си. Св.Н. останал при него докато дойдат от полицията и от Бърза помощ. Около час след тръгването на двамата от барчето, И.И. се върнал сам и казал на сервитьорката П. П., че приятелят му не е дал парите за сметката, и че ще платят в понеделник.

             Горната фактическа обстановка съдът намира за доказана от писмените показания на свидетелите и обясненията дадени от нарушителя. Разликата в обясненията на нарушителя и установената от съда фактическа обстановка се явява защитна теза на нарушителя, неподкрепена от други доказателства. При установяването на фактите, Съдът се ръководи главно от показанията на св.А. Н., който е видял двамата мъже да спорят на висок глас и след това падналия П. и отдалечаващия се И.. Тези показания в контекста на другите показания са в основата на фактическата обстановка, приета от съда.  

            Така с деянието си- нанасяне на удари по лицето на П. на публично място, И. е нарушил обществения ред, държал се е възмутително и непристойно. Проявата му, поради по-ниската степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 НК, но се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието на нарушителя съдът отчита, че същият е многократно осъждан, не признава вината си, не се разкайва, дава противоречиви обяснения, прехвърлящи вината на пострадалия. Поради това съдът намира, че наказанието на нарушителя И. следва да бъде определено по по-тежката алтернатива на чл.1 ал.1 от УБДХ, а именно задържане в структурно звено на МВР за срок от пет денонощия, като счита, че по този начин целите на наказанието биха се изпълнили.       

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: