Мотиви към решение  629  от  19.10.2012г., постановено по AНД №866/2012г. на РРС.

Производството е по реда на чл. 32 и сл. от  Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия / ЗООРПСМ /.

Съставен е АУАН за извършена проява на спортно хулиганство на стадион Лудогорец – Арена” в гр. Разград от Д.Д.Н. ***, изразяваща се според акта в следното „ На 22.09.2012г. около 21,07ч. в гр. Разград на стадион „ Лудогорец – Арена”, находящ се на ул. „ Васил Левски” № 34, като зрител в сектор „ Б” на футболната среща между отборите на ПФК „ Лудогорец” гр. Разград  и  ПФК „ ЦСКА” – София, хвърля пластмасова бутилка от 500мл. от минерална вода в посока на футболния терен по футболист на гостуващият отбор без да му нанесе телесна повреда.”   

Нарушителят  дава обяснения, с които по същество признава  да е извършил проява на спортно хулиганство.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителя, приложените към доказателствата по делото фотоснимки и СД с видеозапис, характеристика на нарушителя, които изнасят именно тази фактическа обстановка, отразена в съставения акт. Нарушителят на 22.09.2012г. около  21,07ч. в гр. Разград на стадион „ Лудогорец – Арена”, находящ се на ул. „ Васил Левски” № 34, като зрител в сектор „ Б” на футболната среща между отборите на ПФК „ Лудогорец” гр. Разград  и  ПФК „ ЦСКА” – София, хвърлил пластмасова бутилка от 500мл. от минерална вода в посока на футболния терен по футболист на гостуващият отбор без да му нанесе телесна повреда.  По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Така с деянието  си  нарушителят Н. е  извършил административно нарушение – проява на спортно хулиганство по смисъла на чл.21 от ЗООРПСМ и подлежи на санкция по чл.33, ал.1,т.1 вр. чл.25, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителят съдът отчита като смекчаващо обстоятелство младата възраст. Деянието му макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не  малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на спортни хулиганства.С оглед семейното положение и обстоятелството, че нарушителят получава значителни доходи, съдът намира, че следва да наложи второто от алтернативно посочените наказания по чл.25, ал.1 от ЗООРПСМ, в максимален размер – 500,00лв. Това наказание с оглед демонстрираните от нарушителя дързост при извършване на нарушението, грубо незачитане и несъобразяване с елемнтарните правила на поведение на спортно мероприятие, съдът намира, че ще окаже необходимото въздествие върху него с цел превъзпитание и поправяне.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: