МОТИВИ към решение №630  от  22.10.2012 г., постановено по НАХД №875/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от   А.Х.Х. непристойна проява по време на спортна проява на 22.09.2012 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в двукратно палене на огън в сектор Г, като предварително умишлено маскира лицето си с част от облеклото си с цел затрудняване на неговото разпознаване.

            Нарушителят  признава, че е извършил това, което е вписано в акта, с уточнение че само веднъж запалил факта, но твърди, че не е знаял, че е забранено.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На  22.09.2012 г. в гр.Разград, на стадион “Лудогорец-Арена” се е провела футболната среща от VІ кръг  на А “ПФГ” между отборите на ПФК”Лудогорец”-Разград и ПФК “ЦСКА” София. С цел осигуряване на безопасност на стадиона е извършвано видеонаблюдение, а инсп.И. е имал за задача да наблюдава поведението на публиката на контролните монитори. В началото на второто полувреме на футболната среща на три камери той забелязал момче с ниско телосложение, облечено със син суичър и сиви ръкави да прикрива лицето си и да използва забранени пиротехники. След края на срещата лицето е било задържано от  полицията.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, от свид.М. И. и от справката от инсп.И., както и от представените снимки.

            С това свое деяние Х. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие и по-конкретно е  запалил огън – факла и е маскирал лицето си по начин, че да не бъде разпознат. /чл.20 ал.2 т.3 и т.7  от ЗООРПСМ/

            Х. не е криминално проявен. Същият няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, работи по трудово правоотношение, семеен с дете. Определя се като фен на ПФК” ЦСКА”.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете ниската степен на обществена опасност на деянието /не е нанесъл щети на хора и имущество/ и ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен и не са му налагани наказания по ЗООРПСМ/ и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – в известна степен признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба към минималния предвиден от закона размер. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: