МОТИВИ към решение №631  от  23.10.2012 г., постановено по АНД №879/2012 г. на РРС.

 

          Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

          Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от М.Н.М. непристойна проява по време на спортна проява на 22.09.2012 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в хвърляне на пиротехнически изделия по посока на футболния терен, двукратно палене на огън в сектор Г и умишлено маскиране на лицето си с част от облеклото си с цел затрудняване на неговото разпознаване.

          Нарушителят  признава, че е извършил това, което е вписано в акта и съжалява за стореното. Моли за минимално наказание с оглед факта, че това е първа негова проява.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На  22.09.2012 г. в гр.Разград, на стадион “Лудогорец-Арена” се е провела футболната среща от VІ кръг  на А “ПФГ” между отборите на ПФК”Лудогорец”-Разград и ПФК “ЦСКА” София. С цел осигуряване на безопасност на стадиона е извършвано видеонаблюдение, а инсп.И. е имал за задача да наблюдава поведението на публиката на контролните монитори. В 20.23ч. на три камери той забелязал момче с нормално телосложение, облечено в светли дънки и бяла тениска с надпис „ние браним нашия град“ да използва забранени пиротехнически изделия, които хвърля по посока на футболния терен. Същото момче в 21.05ч. си облякло черен суичър  и червена маска на лицето и използвало забранени пиротехнически изделия, които хвърлял в краката на феновете в сектор Г и по посока на футболния терен. След края на срещата лицето е било задържано от  полицията.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, от свид.М. И. и от справката от инсп.И., както и от представените снимки.

          С това свое деяние М. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие и по-конкретно е хвърлял пиротехнически изделия по футболния терен и в сектор Г и е маскирал лицето си по начин, че да не бъде разпознат. /чл.20 ал.2 т.3 и т.7  от ЗООРПСМ/

          М. не е криминално проявен. Същият няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Определя се като фен на ПФК” ЦСКА”.

          При определяне на наказанието, Съдът отчете степента на обществена опасност на деянието- над средната, двете проявни форми на спортното хулиганство, и че не е нанесъл щети на хора и имущество. Отчете, сравнително ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен и не са му налагани наказания по ЗООРПСМ/ и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба, но в размер над средния, предвиден от закона. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: