МОТИВИ към решение №661  от  30.10.2012 г., постановено по НАХД №897/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от   М.Р.С. непристойна проява по време на спортна проява на 22.09.2012 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в  хвърляне на предмети и камъни  по зрители и и полицейски служители, като предварително умишлено маскира лицето си.

            Нарушителят  признава, че е бил на спортното мероприятие, както и че е хвърлял предмети по сектора в ляво от него, но не е целял да удари полицейски служители. Обяснява, че е бил провокиран с удар с бутилка с минерална вода.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На 22.09.2012 г. в гр.Разград на стадион “Лудогорец Арена” се е провеждал футболния мач между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “ЦСКА”.  М.С. бил на стадиона като зрител на мача. В началото на второто полувреме С. бил ударен с бутилка с минерална вода. След това той увил лицето си с шал по начин, че да не бъде разпознат, след което събирал камъни и предмети и ги хвърлял по посока на посетителите и длъжностните лица в съседния сектор.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, и от справката от инсп.И., както и от представените снимки и запис.

            С това свое деяние С. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие, като е хвърлял предмети по зрителите.

            С. не е криминално проявен. Същият няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, работи по трудово правоотношение.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете не много ниската степен на обществена опасност на деянието /не е нанесъл щети на хора и имущество, но е имало опасност от това/ и ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен / и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба в средния размер от 350 лв.. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: