МОТИВИ към решение №657  от  30.10.2012 г., постановено по НАХД №898/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от  В.Д.С. непристойна проява по време на спортна проява на 22.09.2012 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в  умишлено използване на забранени предмети – възпламеняване на пиротехнически  изделия и хвърляне на такива по посока на зрителите.

            Нарушителят  признава, че е бил на спортното мероприятие, както и че е запалила една факта за настроение. След това до нея достигнали викове, срещу сектора, в който се намирала тя им показвали неприлични жестове, хвърляли бутилки и тогава тя запалила втора факла и я хвърлила в съседния сектор.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На 22.09.2012 г. в гр.Разград на стадион “Лудогорец Арена” се е провеждал футболния мач между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “ЦСКА”.  В.С. била на стадиона като зрител на мача в сектора с привърженици на ПФК “ЦСКА”. В началото на второто полувреме С. запалила факта, която поставила в центъра на сектора. В този момент хората в близост до факлата се разпръснали. Минути по-късно запалила втора факла и я хвърлила по посока сектор В. Факлата паднала в буферна зона, в която не е имало хора.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, и от справката от инсп.И., както и от представените снимки и запис.

            С това свое деяние С. е нарушила обществения ред по време на спортното мероприятие, като е палила огън и е хвърляла огън.

            С. не е осъждана. На същата пет пъти са налагани санкции по ЗООРПСМ.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете не много ниската степен на обществена опасност на деянието /не е нанесъл щети на хора и имущество, но е имало опасност от това/ и високата обществена опасност на дееца /същата е санкционирана многократно за прояви по ЗООРПСМ// и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба в минималния размер, предвиден за повторни деяния – 1000 лв. , както и забрана да посещава спортни мероприятия за срок от една година.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: