МОТИВИ към решение №658  от  30.10.2012 г., постановено по НАХД №899/2012 г. на РРС.

 

          Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

          Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от   В.П.Р. непристойна проява по време на спортна проява на 22.09.2012 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в  повреждане на рекламен билборд и неизпълнение на разпорежданията на полицийски орган и отговорните за спортната проява лица.

          Нарушителят  признава, че е поставил транспарант върху рекламно табло, но отрича да е повредил същото, тъй като транспаранта бил закрепен с въженца за металните тръби, държащи рекламното табло. Твърди,че не е чул разпореждането да смъкне транспаранта.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На 22.09.2012 г. в гр.Разград на стадион “Лудогорец Арена” се е провеждал футболния мач между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “ЦСКА”.  В.Р. бил на стадиона като зрител на мача. Тъй като полицейските служители указали на привържениците на отбора на ПФК “ЦСКА” да не поставят транспаранта на долната ограда към стадинона с цел да не се нарушава видимостта на органите, които следят за сигурността Р., се качил на външната ограда и на рекламния транспарат с надпис  JAPONA окачил, връзвайки го с въженца, транспарант с надпис “Русе брани ЦСКА”. На снимката, както и на видеозаписа, представен по делото не се виждат действия на Р., които да нарушават целостта на плаката, но транспаранта е закривал част от рекламата. Според свид.И., полицейски служител, който се е намирал в командния пункт за видеонаблюдение, това действие на Р. и на други фенове е било забелязано и по звуковата уредба неколкократно е било съобщено лицата, които са се покачили на оградата на слязат от там и да махнат окачените от тях транспаранти, като били предупредени, че при неизпълнение ще бъдат санкционирани.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, от показанията на свид.Г.И. и от справката от инсп.И.,както и от представените снимки и запис.

          С това свое деяние Р. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие, като не е изпълнил разпорежданието на отговорните за спортната проява лица. Не бе установено същият да е повредил чуждо имущество.

          Р. не е криминално проявен. Същият няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, работи по трудово правоотношение.

          При определяне на наказанието, Съдът отчете ниската степен на обществена опасност на деянието /не е нанесъл щети на хора и имущество/ и ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен и е бил спокоен по време на мача/ и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба в минималния предвиден от закона размер. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: