Р Е Ш Е Н И Е

Номер 305                               08.10.2012 г.                            гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На трети Октомври                          две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА   

 

секретар Г.М.

прокурор

 като разгледа докладваното от съдията гражданско дело №1094/2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е с правно основание чл.14 ал.3 от ЗСПЗЗ.

          Постъпила е жалба от В.С.М., М.Е.К. и Й.С.С. срещу мълчаливия отказ на Общинска служба по земеделие Л. да издаде решение за обезщетяването им с равностойни зем. земи при условията на чл.15 ал.4 от ЗСПЗЗ.

          В жалбата се излагат доводи, че с влезли в сила на 11.06.2010 г. съдебни решения на тяхната наследодателка са възстановени зем. земи в землища на територията на Община Л..

          Ответникът по жалбата не е заявил становище по същата.

          Съдът, след като прецени събраните доказателства, които съобрази с доводите и становището на жалбоподателя, приема за установено следното:

          Административното производство е образувано по повод подадено заявление от В.С.М., М.Е.К. и Й.С.С., с което са заявили желание да получат обработваеми земи от свободния поземлен фонд, предаден за стопанисване на Община Л.. Заявили са и изрично съгласие при липса на свободна обработваема земя в съответните землища, за които им е признато правото на възстановяване на собственост, да получат такава в други землища на общината. Това заявление е получено от ОСЗ на 22.05.2012 г.  Към него са били приложени решение на РРС по гр.д.№***/**** г., решение на РОС по гр.д.№***/**** г. и определение на ВКС по гр.д.№****/**** г. на ВКС. С първото от тях на наследниците на Д. /Д./ Д. Т. са възстановени 30,7 дка зем. земи в землището на с.Т., с второто решение са възстановени други 168,7 дка в землището на с.Т., 14,8 дка зем. земи в землището на с.Т., 22,4 дка зем. земи в землището на с.С., 39,3 дка зем. земи в землището на с.Ч. с план за земеразделяне. С определението на ВКС не е допуснато касационно обжалване на въззивното решение.

          Не са представени доказателства за предприети действия за установяване на обстоятелствата, които са от значение за постановяване на решението на ОСЗ. Представено е само писмо от ОСЗ до Председателя на Общински съвет Л. за обезщетяване  на жалбоподателите от общинския поземлен фонд. Повод за това искане е била предходна молба  от жалбоподателите от 30.07.2010 г.

          Предвид обстоятелството, че заявителят не е уведомен за продължаване на срока на някое от основанията на чл.57, ал.5,6 или 7, съдът счита, че срокът за издаване на акта е четиринадесетдневен, следователно жалбата, подадена на 02.07.2012 г. е в едномесечния срок по чл.149 от АПК.

          Разгледана по същество същата е основателна. В съответствие с разпоредбата на чл.14 ал.1, т.2 от ЗСПЗЗ Общинска служба по земеделие е административния орган, който се произнася с решение за възстановяване на правото на собственост върху зем. земи в нови реални граници с план за земеразделяне. В това решение следва да се посочат точно размерите и категориите на зем. земи, местността и землището, в което се намират. С оглед отправеното писмо до Общински съвет Л. най-вероятно съдебното решение е представено в ОСЗ след обнародването в ДВ на обявлението, че е изработен плана за земеразделяне на населените места, в които са възстановени зем. земи. В случай, че това е така, ОСЗ следва да изпълни разпоредбата на чл.15 ал.4 от от ЗСПЗЗ и с оглед искането на заявителите да ги обезщети с равностойни зем.земи. В акта на поземлената комисия следва да се посочат размера, категорията, местоположението, граници, съседи на зем. земи, ограничения при упражняване на собствеността и основанията за това. В случай, че определянето на тези характеристики не може да стане в рамките на 14 дни, то срокът може да бъде удължен при условията на чл.57 от АПК, като за това мотивирано удължаване следва да бъдат уведомени заявителите.

          След като ОСЗ Л. е била длъжна да се произнесе по заявлението на заявителите и не го е сторила в срок, съдът следва да отмени мълчаливия отказ и да изпрати преписката на административния орган, тъй като не би могъл да реши делото по същество.

          Предвид изхода на делото и на основание чл.143, ал.1 от АПК в тежест на ответния административен орган  следва да се присъдят направените деловодни разноски от жалбоподателя в размер на 500 лв. –заплатено възнаграждение за един адвокат.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОТМЕНЯ мълчаливия отказ на Общинска служба по земеделие Л. да се произнесе по заявлението на В.С.М., М.Е.К. и Й.С.С., получено в ОСЗ на 22.05.2012 г. за обезщетяване със зем.земи.

          ВРЪЩА преписката на ОСЗ Л. за разглеждане и произнасяне по компетентност при спазване указанията на съда.

          ОСЪЖДА ОСЗ Л. ДА ЗАПЛАТИ на Й.С.С., ЕГН ********** *** сумата от 500 лв. /петстотин лева/ заплатено адвокатско възнаграждение.

          Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Разградския административен съд.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: