Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 338                                          06.11.2012 г.                           гр.Разград      

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На   тридесет и първи октомври                              две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар     Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№429 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК.

            С решение от *** г. съдът е   допуснал до делба самостоятелен обект гараж с идентификационен №*****.***.****.*  по кадастралната карта на гр.Р. с административен адрес на имота гр.Р., бул.”К. Б.” ***, който е построен в поземлен имот №*****.***.****, като гаража е със застроена площ *** кв.м. и е разположен западно от ЖСК “П.” и представлява трета гаражна клетка към ЖСК”П.” при граници за гаража : отляво-гаражна клетка № ***, отдясно – гаражи, отдолу – земя, отгоре – въздух, заедно със съответните идеални части от правото на строеж върху мястото между Ю.Г.Й., ЕГН ********** в съпружеска имуществена общност със Н.П.Й., ЕГН ********** и двамата от гр. Р., бул.”К. Б.”, № ***, ап. *** и Д.Н.В., ЕГН ********** в съпружеска имуществена общност с Б.Н.В., ЕГН ********** *** при равни права за двете съпружески двойки.

            В с.з. процесуалните представители на двете страни правят искане имотът да бъде изнесен на публична продан.

            Според заключението на назначената по делото оценъчна експертиза пазарната цена на допуснатия до делба имот е 15 500 лв. При определяне на същата вещото лице е взело предвид, че имотът е преустроен  в търговски обект , във връзка с което са му поставени прозорци, двукрилна врата, облицовка с еталбонд по външни стени, увеличаване на височината с вкопаване на пода.

            С оглед предназначението на имота и обстоятелството, че същият е неподеляем и поради факта, че е единствен не може да бъде поставен в един от дяловете на основание чл.348 от ГПК следва да бъде изнесен на публична продан. Получената от публичната продан цена следва да бъде поделена по равно между двете семейства.

            Всяко от двете семейства следва да плати д.т. от 310 лв. , представляваща 4% върху дела им от 7 750 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН самостоятелен обект гараж с идентификационен №*****.***.****.*  по кадастралната карта на гр. Р. с административен адрес на имота гр. Р., бул.”К. Б.”№ ***, който е построен в поземлен имот №*****.***.****, като гаража е със застроена площ *** кв.м. и е разположен западно от ЖСК “П.” и представлява трета гаражна клетка към ЖСК”П.” при граници за гаража: отляво-гаражна клетка № ***, отдясно – гаражи, отдолу – земя, отгоре – въздух, заедно със съответните идеални части от правото на строеж върху мястото, като получената при публичната продан цена да се разпредели поравно  между Ю.Г.Й., ЕГН ********** и Н.П.Й., ЕГН ********** и двамата от гр. Р., бул.”К. Б.”, № ***, ап.*** от една страна и Д.Н.В., ЕГН ********** и Б.Н.В., ЕГН ********** *** от друга страна.

          Пазарната цена на имота е 15 500 лв.

ОСЪЖДА Ю.Г.Й., ЕГН ********** и Н.П.Й., ЕГН ********** и двамата от гр. Р., бул.”К. Б.”, № ***, ап. *** ДА ЗАПЛАТЯТ д.т. 310 лв. /триста и десет лева/  по сметка на РРС.

ОСЪЖДА Д.Н.В., ЕГН ********** и Б.Н.В., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ д.т. 310 лв. /триста и десет лева/  по сметка на РРС.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: