Р Е Ш Е Н И Е

№ 333/28.11.2012г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и девети октомври, две хиляди и дванадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Д.Д.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 565 по описа за 2012 г.

 

                Искът е предявен на основание чл.127а от СК за издаване на международен паспорт на дете и излизането му в чужбина.

            Ищцата моли съда да постанови решение, с което да замести съгласието на ответника за издаване и получаване на задграничен паспорт на детето М., родена на ***г., както и съгласието му за разрешение то да напуска страната и да пътува в чужбина, без ограничения до навършване на пълнолетие. 

            Ответникът е уведомен по реда на чл.47 ал.5 от ГПК. Назначеният му от съда особен представител с писмения отговор заявява, че претенцията е неоснователна, но в съдебно заседание след събиране на доказателства счита, че даването на заместващо съгласие в случая, ще бъде в интерес на детето.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Страните са бивши съпрузи, чийто брак е прекратен с влязло в сила решение по бр.д.№17/2003г. по описа на РРС. Упражняването на родителските права спрямо роденото от брака дете М., родена на ***г. са представени на майката, ищца в настоящото производство. Видно от показанията на разпитаните по делото две свидетелки, майката и детето живеят в гр.Цар Калоян, но ответникът, неговите родители, както и  близки роднини на ищцата, пребивават в РТурция. Майката всяка години ходи на гости при своите близки, но не може да вземе със себе си и детето, въпреки желанието му за това. Бащата е отказал да даде съгласие за издаване на международен паспорт на детето, заявявайки „че не го интересува”. Самият той не се е виждал с детето си, не плаща издръжката му, отказва всякакъв контакт. Напротив, бабата и дядото на детето по бащина линия, идвайки в България, посещават детето, носят му подаръци, чуват се по телефона.

            По делото е изискано становище от Д”СП”-гр.Разград, съгласно което дете М. е ученичка в четвърти клас в СОУ”Христо Ботев”-гр.Цар Калоян, майката работи в Център за спешна помощ-гр.Разград, филиал гр.Цар Калоян, получава основно месечно възнаграждение от 570 лева, осигурява всичко необходимо за нормалното развитие на детето, между майката и детето съществува силна емоционална връзка и привързаност, но тази връзка с бащата е нарушена. Социалните работници препоръчват възможност на детето да излиза в чужбина, но само в неучебно време и то заедно с майката.

            Пред вид така изложеното съдът намира от правна страна следното:    Предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да се уважи.

            Налице е разногласие между родителите за извършване на задгранични пътувания на детето М. и по конкретно до РТурция, където пребивава и самия ответник, неговите родители, както и близки роднини на ищцата. Детето М. е вече на 10 годишна възраст, майката всяка година ходи на гости до РТурция и М. има желание да я придружава. Съдът счита, че в интерес на детето е то да има възможност да контактува със своите роднини, живеещи в РТурция, затова следва да бъде дадено разрешение-да бъде заместено съгласието на бащата за издаване и получаване на задграничен паспорт и за пътуване до РТурция, но само заедно с майката и то във време в което не се провеждат учебни занятия. Това уточнение се налага пред вид все още ниската възраст на детето М. и пред вид гарантиране необходимостта от редовно посещение на училище.  

            Разноски по делото не са претендирани и такива не следва да се присъждат.

Пред вид изложеното съдът

           

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

            РАЗРЕШАВА на М.Р.М.  с ЕГН-********** *** да подаде необходимите документи и получи задграничен паспорт на детето М. Л. К. с ЕГН-**********, както и да напуска РБългария и да пътува до РТурция, придружена от майка си и във извънучебно време, без съгласието на бащата Л.А.К. с ЕГН-********** с постоянен адрес гр.Ц. К., ул.”К” №**.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :