Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер   645                   07.11.2012 година                    Град  Разград

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  25.10.                                                                 Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Христов

     Секретар: В.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Христов административно наказателно дело номер 724 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН. Постъпила е жалба от С. Ст. Л. против наказателно постановление № 115-114 от 22.08.2012г. на Зам. Кмет на Община Разград, с което за извършено нарушение на чл. 4, ал.1 от Наредба N 1 за обществения ред на територията на Община Разград, на осн. чл. 54, ал.1  от същата Наредба, му е наложено наказание Глоба в размер на 100 лв.

Жалбоподателят намира НП  за незаконосъобразно и моли за неговата отмяна. При условие на евентуалност моли за намаляване размера на глобата.

В съдебно заседание жалбоподателят се явява заедно със защитника си М.Р. *** и поддържат жалбата, като се излагат подробни съображения.

АНО, представляван от свой юрисконсулт намира жалбата за неоснователна.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата  е неоснователна.

От фактическа страна:

Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от 24.07.2012г., съставен на жалбоподателя, че за това че на 14.07.2012г. около 15.00 часа в гр. Р. в жилището което обитава с адрес  ж.к. ***** пуска силно музика, с което нарушава спокойствието на гражданите.

Гореописаното деяние било квалифицирано от актосъставителя по чл. 4, ал.1 от Наредба N 1 за обществения ред на територията на Община Разград.

Същият ден жалбоподателят депозирал възражение срещу акта /л.8/ с което поискал от Кмета на общината да ликвидира акта, поради факта че не може да плати каквато и да е сума предвид тежкото си имотно положение, като в замяна обещал да спазва от тук нататък спокойствието на съседите си.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в цитирания АУАН правни норми, и наложил горепосочените санкции.

Гореизложената фактическа обстановка се подкрепя от събраните по делото доказателства – показанията на св. С.С., В.К., и Ц.Ц.. Като логични пълни, последователни и съвпадащи в детайлите, съдът кредитира с доверие показанията на тези свидетели. Като изолирани от доказателствения материал съдът не кредитира с доверие обясненията на нарушителя в частта им в която отрича да е осъществил процесното деяние, тъй като силната музика се чувала не от неговия апартамент, а от съседен апартамент.

От ПРАВНА страна, съдът намира, на първо място, че актът за установяване на административно нарушение е съставен от компетентен орган, а издалият обжалваното наказателно постановление, е компетентно длъжностно лице да издава НП.

В обжалваното наказателно постановление административно наказващият орган е спазил изискването за индивидуализация на конкретните административни нарушения като задължителен реквизит на НП по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН и като необходима предпоставка за законосъобразно развитие на административно-наказателното производство. Нарушенията са описани, посочени са датата и мястото на извършването и установените обстоятелства, при които са извършени.

Посочените като извършени от жалбоподателя нарушения са съставомерни, т. е. съставляват фактическия състав на визираната в Наказателното постановление законова норма и е основание за реализирането на административно-наказателната отговорност съгласно тази разпоредба. При определяне на административното наказание наказващият орган не е излязъл от рамките на установеното с акта нарушение, като е наложил санкция в пределите, предвидени от закона.

В хода на съдебното производство безспорно се установи, че констатираните в АУАН нарушения са консумирани виновно от лицето, посочено като нарушител. Съдът счита, че е налице приложното поле на визираните в обжалваното наказателно постановление касателно твърдяното нарушение законови разпоредби. Разглеждайки делото по същество, РРС установи чрез допустимите от закона доказателства административните нарушения и обстоятелствата, при които е извършено, което обуславя извода, че атакуваното НП не противоречи на буквата и духа на материалния закон. Извършеното от жалбоподателя е съставомерно и е основание за реализирането на административно-наказателната му отговорност.

От обективна и субективна страна, осъщественото нарушение съдържа признаците на административно нарушение на законодателството, съгласно Наредба N 1 за обществения ред на територията на Община Разград.

Видно от заключението на Съдебно психиатричната експертиза /л.43-45/, нарушителят страда от лека умствена изостаналост със значително нарушение в поведението, изискващо внимание или лечение. Могъл е да разбира свойството и значението на извършеното ида ръководи постъпките си, както към датата на нарушението, така и към настоящия момент. Заболяването му не пречи правилно да възприема фактите, имащи значение  за делото и да дава достоверни обяснения за тях.

По възражението, че не е спазен срока по чл. 34 ЗАНН за издаването на АУАН.

Нарушението е извършено на 14.07.2012г., а акта е съставен на 24.07.2012г. – т.е. в три месечния срок по чл. 34, ал.1 ЗАНН. НП е издадено на 22.08.2012г.  – т.е. спазен е и 6 месечния срок по чл. 54, ал.1 ЗАНН.

По възражението, че е недоказано че нарушителят е извършил процесното нарушение във времето визирано в АУАН и НП - на 14.07.2012г. около 15.00 часа.

Актосъставителят разпитан в качеството си на свидетел, сочи че е посочил в АУАН, че нарушението е извършено 14.07.2012г. около 15.00 часа, въз основа на свидетелски показания /л.36/. Безспорно, с оглед дългият период от време от датата на нарушението – 14.07.2012г. до провеждането на о.с.з. – 26.09.2012г., е напълно нормално свидетелите очевидци да не помнят точния момент на нарушението. В своите показания обаче свидетелят К. сочи : “Във С. денонощно, всяка секунда  постоянно работи телевизор и радио – в банята, кухнята, спалнята и то страшно силно”/ л.36/. Свидетелят Ц.Ц. сочи : “На 14.07.12г. имаше гюрултия”. Ето защо, съдът намира горепосоченото възражение на защитата за неоснователно.

По възражението, че липсата на мотиви в НП дали деянието не представлява маловажен случай по см. на чл. 28 ЗАНН, представлява съществено процесуално нарушение водещо до отмяна на НП.

 Действително, АНО не е изложил съображения относно дали деянието е маловажен случай, но доколкото в разглеждания случай не са налице основания за прилагане на нормата на чл. 28 от ЗАНН, необсъждайки дали деянието е маловажен случай, АНО не е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила.  В този смисъл  е налице константна съдебна практика – Решение от 11.03.2010г. на Добричкият Административен съд по к.а.д. № 62/2010 год; Решение № 244 от 28.12.2010 г. на Административен съд – Сливен по КАНД 227/10г.

Процесното деяние не е маловажен случай поради следното: Видно от жалба с вх. № 94-00-519 от 19.03.20102г. до Община Разград подадена от живущи във входа на жалбоподателя /л. 22-25/, е че процесното деяние не е изолиран случай в поведението на жалбоподателя. Нещо повече – на нарушителя преди процесното деяние му е било връчено Предписание № 7 от 08.05.2012г. /л.27/, с което му е било предписано да не предизвиква шум в жилищната си сграда и да не нарушава спокойствието на гражданите. Нарушителят обаче не се е съобразил и с това Предписание. Както от горецитираната жалба, така и от показанията на свидетелите в о.с.з. се установява, че освен общината за проблема със силната музика нееднократно е била сезирана и полицията, но при посещенията от органите на реда, нарушителят въобще не е отварял вратата на апартамента си, а разговорите които провел с него районния инспектор били безрезултатни.

По размера на наказанието.

Чл. 54, ал.1 от Наредба N 1 за обществения ред на територията на Община Разград предвижда за процесното нарушение наказание Глоба от 50 до 1 000 лв. Процесното наказание е близко до минималния размер. Действително е налице превес на смекчаващите отговорността обстоятелства – изключителното тежко здравословно и имотно положение на нарушителя. Наличието обаче и на отегчаващи отговорността обстоятелства – упоритостта му при извършване на нарушението, извършването на същото след дадените предписания да не предизвиква шум и да не нарушава спокойствието на гражданите, незачитането на установения правов ред принудил живущите във входа да пишат колективни жалби до Община Разград и нееднократно да сезират полицията, категорично изключват възможността за налагане на наказанието в абсолютния законов минимум. Съдът намира, че така наложеното от АНО наказание на жалбоподателя е съобразено с изискванията на чл. 12 и 27 ЗАНН.

По разноските.

С оглед изхода на делото, на осн. чл. 189, ал.3 НПК във вр. с чл. 84 ЗАНН, жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати по сметка на районен съд – Разград сумата от 60 лв. представляваща направени по делото разноски за заплащане на възнаграждение на вещото лице.

Водим от гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът,

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 115-114 от 22.08.2012г. на Зам. Кмет на Община Разград.

ОСЪЖДА С. Ст. Л., ЕГН **********,*** да заплати по сметка на Районен съд – Разград сумата от 60 лв. /шестдесет лева/, представляваща направени по делото разноски за заплащане на възнаграждение на вещото лице

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                        Районен съдия: