РЕШЕНИЕ

 

№650                                      02.11.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и шести октомври                                                две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №770 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от от Б.В.Е. *** срещу Наказателно постановление  №548/18.07.2012г. на началник сектор ПП при ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.182, ал.1, т.6 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.21, ал.1  от ЗДвП, е наложено наказание глоба в размер на 400 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месец.  В жалбата излагат доводи, за незаконосъобразност на НП поради допуснати процесуални нарушения, тъй като жалбоподателят не е управлявал МПС-то.

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят лично и чрез процесуалния си представител поддържа жалбата. Намира, че НП е следвало да бъде издадено на друго лице – посоченото от жалбоподателя в декларацията.

За административнонаказващия орган, не се явява представител.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страната и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление, на жалбоподателя на основание чл.182, ал.1, т.6  от Закона за движението по пътищата, за нарушение на чл.21, ал.1  от ЗДвП, е наложено наказание глоба в размер на 400 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение с №548/03.07.2012г. съставен от мл. автоконтрольор при сектор ПП при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя, за това, че на 115.05.2012г. в 18;07.;20 часа, по  път ІІІ 204 в с.Благоево, посока гр.Разград на GPS координати....., управлява л.а “Ауди ” с рег. №***** при допустима скорост за  населено място 50 км/ч се движи със скорост 106км/ч като превишава с 56 км/ч. Скоростта е измерена с мобилна система за видеоконтрол TFR-1M с инв. №554 и е намалена с възможната грешка на техническото средство 3 км/ч Нарушението е заснето с видеоклип №8728 Прието е, че така е нарушен чл.21, ал.1 от ЗДвП. Тези  обстоятелства дословно са в НП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител  Н. М. И. - актосъставителя, който в показанията си установява, че съставил процесния акт по снимков материал. След установяване кой е собственика на автомобила, акта се изпраща на колегите му от съответното РУП, ако е в друго населено място, като собственика на МПС попълва декларация кой е управлявал автомобила. Съставил акта в отсъствието на жалбоподателя, чиито данни вписал според разпечатката за собственост на автомобила. След това акта е връчен от друго лице, като св.И., не е получил попълнени от собственика и лицето управлявало автомобила декларации. Същите са изготвени след съставянето на АУАН.

Изложената фактическа се установява от събраните по делото писмени и гласни доказателства. Жалбоподателят оспорва факта, че той е управлявал МПС-то процесния ден.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са нарушени процесуалните правила установени от ЗАНН.

Съгласно чл.40 ал.1 ЗАНН, АУАН се съставя в присъствието на нарушителя, а в негово отсъствие, ако не е намерен на посочения адрес, но следва да е известен на актотъставителя и не се явил, след като е бил поканен. В конкреттния случай, от показанията на св.И. се установява, че е съставил акт, без да му е известен нарушителят, чиито данни вписал, след като установил кой е собственик на МПС-то. Съгласно разпоредбата на чл.40 ал.2 от ЗАНН, в отсъствие на нарушителя акта се съставя, ако след покана същият не се е явил. В случая АУАН е съставен в негово отсъствие, след което е бил изпатен за връчване. В случая от материалите се установява, че поканата е била получена след съставянето на АУАН и то от бащата на жалбоподателя, който е посочен от последния, че процесния ден е управлявал автомобила като е вписал това обстоятелство в декларация по чл.188 от ЗДвП.

На следващо място съдът намира, че не установено по безспорен начин, че именно жалбоподателят е управлявал автомобила процесния ден. Това се установява освен от показанията на св.Е., така и от писмените доказателства – декларации по чл.188 от ЗДвП. На жалбоподателят е била предоставена такава, като същият е посочил, че автомобилът е бил управляван от св.Р. Е. – негов баща. Това обстоятелство обаче не е взето предвид от наказващия орган, който е следвало да върне съставения на жалбоподателя акт на актосъставителя, за съставяне на нов такъв. Същият не е изпънил задължението си визирано в чл.52 ал.4 от ЗАНН, да провери акта и прецени възраженията и събраните доказателства. Независимо от писменото възражение на жалбоподателя, декларациите по чл.188 от ЗДвП и становището относно съставения АУАН същият да бъде анулиран и издаден нов, Наказващия орган е издал процесното НП.  Поради което е нарушено и правото на защита на жалбоподателя да разбере защо същият се явява субект на нарушението а не другото лице.

 Поради изложените съображения съдът намира, че  процесното НП е незаконосъобразно, поради което  следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  №548 от 18.07.2012г. на началник сектор ПП при ОД на МВР Разград, с което на Б.В.Е. ***,  на основание чл.182, ал.1, т.6 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.21, ал.1  от ЗДвП, е наложено наказание глоба в размер на 400 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: