Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   666                                                 30.11.2012 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на тридесет и първи октомври                                            две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                               № 796                                              по описа за  2012 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от Р.И.И., ЕГН **********,*** против наказателно постановление № *** г.  на  началника сектор ПП, към ОД на МВР Р., с което за нарушение на чл.20 ал.2 от ЗДвП на основание чл.179 ал.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 150 лв. и за нарушение на чл. 174 ал.3 от ЗДвП на осн. чл. 174 ал.3 от ЗДвП са му наложени административни наказания “глоба” в размер на 800 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, като алтернативно  прави искане за намаляване размера на наложените му наказания .

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното постановление, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На *** г. в гр. Р., при управление на МПС – л.а. “О. К.” с рег. № ***, по ул. “К. М.”, поради несъобразена с пътните условия скорост, Р. И., изгубил контрол върху управлението на автомобила и излязъл в ляво от пътното платно. След пристигане на место на контролните органи, същите установили самоличността на водача - Р.И.. Той бил поканен от проверяващите да му извършат проверка за употреба на алкохол с “Алкотест Дрегер 7510, което отказал. Издаден бил и талон за медицинско изследване с бл. №  ***, който жалбоподателят подписал с отбелязване, че отказва да даде кръвна проба.  За така установеното, като приел, че са извършени нарушения на чл. 20 ал.2 и чл. 174 ал.3 от ЗДвП, актосъставителят – св. К., съставил АУАН с бл. № ***. Въз основа на него по късно било издадено и атакуваното НП, в което е посочено че на посочената по – горе дата и място, жалбоподателят управлявайки л.а. л.а. “О. К.” с рег. № ***, по ул. “К. М.” на дясна крива, поради несъобразена с пътните условия скорост губи контрол над автомобила и излиза вляво от пътното платно и при извършената проверка водачът категорично отказва да бъде пробван за употреба на алкохол. При така извършеното описание, административнонаказващият орган е посочил за виновно нарушени за първото от нарушенията разпоредбата на чл.20 ал.2 от ЗДвП и е санкционирал жалбоподателя на основание чл. 179 ал.2 от ЗДвП, налагайки му административно наказание “глоба” в размер на 150 лв., а второто от нарушенията е квалифицирано, като такова по чл. 174 ал.3 от ЗДвП и на основание същия текст са му наложени административни наказания “глоба” в размер на 800 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца.

          В хода на съдебното производство, като свидетел е разпитан актосъставителя, който с показанията си установява идентична с описаната в постановлението фактическа обстановка, като сочи че автомобилът е бил излязъл от пътното платно и се е бил ударил в дърво находящо се на тротоара, ограничаващ платното за движение. Свидетелят сочи oще, че водачът силно е лъхал на алкохол и е заявил пред свидетеля, че е употребил такъв.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е  частично основателна, по следните съображения:

        Съгласно изискванията на чл.57 от ЗАНН един от задължителните реквизити на наказателното постановление е посочване законните разпоредби, които са били виновно нарушени, както и описание на извършеното нарушение. В настоящия случай на жалбоподателя за първото от осъществените нарушния е наложено наказание на основание  чл.179 ал.2 от ЗДвП, като за виновно нарушен е посочен чл.20 ал.2 от ЗДвП. Същевременно разпоредбата на чл. 179 ал.2 от Закона гласи:  Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.» . Следователно при преценка съставомерността на нарушение по този текст, като негов признак от обективна страна, законодателят е посочил причиняването на пътнотранспортно произшествие. Легалната дефиниция на този термин е дадена в пар. 6 т.30 от ДР на ЗДвП, според който ПТП е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети. Защо актосъстъвителят, а по – късно и административнонаказващия орган са приели, че в случая  се касае за причинено от жалбоподателя пътно транспортно произшествие от съдържанието, нито на акта, нито на издаденото въз основа на него наказателно постановление не е видно. Не става ясно и дали с описаното излизане от пътното платно на автомобила управляван от жалбоподателя, според административнонаказващият орган, е причинено пътно-транспортно произшествие, поради липсата на такава дефиниция в НП при описание поведението на жалбоподателя. Изискването за пълна и точна индивидуализация на нарушението от фактическа и правна страна, вменено в задължение на административнанаказващият орган цели да обезпечи и гарантира правото на защита на субекта на административно нарушение и неизпълнението му води винаги до такова съществено нарушение на изискванията на закона, обуславящо незаконосъобразност на наказателното постановление от формална страна, която изключва и произнасянето по същество. Ето защо и в посочената част атакуваното НП, като незаконосъобразно от формална страна, следва да бъде отменено.

      По отношение второто от двете санкционирани нарушения. В посочената част атакуваното НП е законосъобразно от формална страна. В съдържанието на същото са описани всички признаци на санкционираната нарушение по посочения текст от закона. Що се отнася до това осъществено ли е нарушението от жалбоподателята виновно, следва да се отбележи, че в хода на производството безспорно бе установен  отказа на последния от извършването на проверка за употреба на алкохол с техническо средство, както и даване на кръвна проба за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му. Последното представлява нарушение на разпоредбата на чл. 174 ал.3 от ЗДвП и като е квалифицирал деянието по посочения текст от закона и е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателя по същия, административнонаказващят орган е издал законосъобразно наказателно постановлеине. Несъстоятелни са твърденията на защитата в тази насока, досежно изменението на посочената разпоредба. То е последващо на извършеното нарушение / извършено с ДВ бр. 60/2012 г. в сила от 07.08.2012 г./ и при определяне на наложените санкции, административнонаказващият орган е приложил по – благоприятния за нарушителя закон – този преди посоченото изменение. Що се отнася до размера на наложените наказания, обаче, съдът счита, че същите не са индивидуализирани правилно. Съобразно предвидените в чл. 174 ал.3 минимуми и максимуми на двете наказания, към момента на осъществяване на нарушението  - за глобата от  500 лв. до 1000 лв. и за лишаването от право да управлява МПС от 12 до 18 месеца, необяснимо защо административнонаказващият орган е наложил второто от тях в максималния му размер, а първото около средния. Като единствено отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът счита конкретните обсктановка, при които е осъществено нарушението. От друга страна от представената справка за наложени наказания на жалбоподателя е видно, че той е правоспособен водач от *** г. и до момента на издаване на настоящото НП, други наказания за нарушения на ЗДВП не са му налагани. Липсват и доказателства установяващи останалите обстоятелства по чл. 27 от ЗАНН, вкл. и  имотното състояние на нарушителя. Ето защо, при относителната равностойност на отегчаващи и смегчаващи отговорността обстоятелства, съдът намира за съответни на тежестта на нарушението административни наказания определени в размери между минимума и средата, а именно – глоба от 700 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 16 месеца.

           Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

             ОТМЕНЯ наказателно постановление № *** г.  на  началника сектор ПП, към ОД на МВР Р., в частта, в която на Р.И.И., ЕГН **********,*** за нарушение на чл.20 ал.2 от ЗДвП на основание чл.179 ал.2 от ЗДвП  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 150 лв.  

           ИЗМЕНЯ  наказателно постановление № *** г.  на  началника сектор ПП, към ОД на МВР Р., в частта, в която на Р.И.И., ЕГН **********,*** за нарушение на чл. 174 ал.3 от ЗДвП, на осн. чл. 174 ал.3 от ЗДвП са наложени административни наказания “глоба” в размер на 800 лв. и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 18 месеца, като намалява размера на наказанието глоба от 800 лв. на 700 лв. и на наказанието “лишаване от право да управлява МПС” от 18 на 16 месеца.

         Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                       

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: