Р Е Ш Е Н И Е

 

                                     2012 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                        наказателен          състав

На     тринадесети ноември                                                          2012 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: И. Р.

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело     815   по описа за 2012 година

 

 

Р  Е  Ш  И:

 

        

         ПРИЗНАВА обвиняемия К.А.Ф., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, безработен,  неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на *** г. в гр. Р., при управление на МПС, марка “О.”, модел “В.”, с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата, чл. 5, ал. 1 от ЗДвП: Всеки участник в движението по пътищата: т. 1. С поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;

         чл. 20, ал. 1 “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”.

        (2) Водачите на пътни превозно средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

         чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП: При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство в населено място е забранено да превишава 50 км/ч.

        чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
             (2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента. 
        и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на И.Т.Б. ***, изразяваща се в съчетана механична травма с контузия на гръден кош и таза: счупване на трето и четвърто ребра в ляво, счупване на горното рамо на лявата срамна кост, при постъпването травматичен шок и мозъчно сътресение с краткотрайна загуба на съзнание, довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота поради претърпяното мозъчно сътресение и травматичен шок и до трайно затруднение движението на долните крайници, поради описаното счупване на лявата срамна кост – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “б” във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 (хиляда) лв.

         НА основание чл. 343г от НК във връзка с чл. 78а, ал. ІV от НК НАЛАГА на обв.  К.А.Ф., със снета по-горе самоличност и административно наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от ТРИ месеца, считано от  влизане в сила на настоящото решение.

         НА основание чл. 189, ал. 3 НПК ОСЪЖДА обв. К.А.Ф., ЕГН ********** да заплати в полза на Държавния бюджет сумата от 286.92 лв. (двеста осемдесет и шест лв. и 92 ст.), представляваща разноски направени на досъдебното производство.

         ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото лек автомобил м. “О. К.” с рег. № *** и л. а. м. “О. В.” с рег. № *** да бъдат върнати на собствениците им, съответно И.Т.Б. и обв. К.А.Ф., след влизане в сила на решението.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15 дн. срок от днес пред РОС. 

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: