МОТИВИ  към Присъда № 687 постановена по НОХД № 356/ 2012г. по описа на РС- Разград

 

Обвинението е повдигнато срещу Л.Д.В. ЕГН **********, за това, че на 28.04.2009 г. в гр. Попово, като длъжностно лице – Кмет на Община П., съзнателно е сключил неизгодна сделка, като продал на “Еко Петролиум” ООД гр. София недвижим имот, частна общинска собственост – 1840 кв. метра дворно място,придаващо се по регулация към УПИ ХІІ, кад. № 3697 от кв. 111 по регулационния план на град Попово, целият с площ 4200 кв. метра, за сумата от 56 742,80 лева  без ДДС, 68 681,48 лв. с ДДС, като подписал Договор, вписан под № 147/том VІІ от 28.04.2009 г. на Служба по вписванията гр. Попово, и от това е произлязла значителна вреда за Община Попово – в размер на 303 124,40 лева, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 220, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

В съдебно заседание се явява Прокурор Н. от РРП, който счита обвинението за безспорно и категорично доказано, предлага на съда да осъди подс. В. на наказание „ Лишаване от свобода „ в рамките на минималният размер предвиден в Закона, както и да го лиши от права по чл.37 от НК.

В с.з. подс. В., редовно призован  се явява лично и с упълномощени защитници, счита обвинението за недоказано, моли за оправдателна присъда.

Защитата счита обвинението за недоказано, също моли за оправдателна присъда.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подс. В., съгласно Удостоверение № 1/01.11.2007г. на ОИК – Попово е избран за Кмет на Община Попово с мандат 4 години. Видно от приложените Удостоверения на ОИК – Попово, същият е бил избиран за Кмет на Община Попово последователно от 1991г. и понастоящем.

На 04.05.2007г. в деловодството на Община Попово е входирано Инвестиционно намерение за изграждане на магазин тип Дискаунт от веригата „ Пени Маркет с вх. № 26-00-227. С него „ Пени Маркет България” ЕООД – София, заявяват интерес от закупуване на  терени с големина от 4000кв.м. до 5000кв.м. в границите на гр. Попово за изграждане на хипермаркет от веригата. За осъществяване на това си намерение, оператора на веригата магазини се свързал с фирма работеща на пазара на недвижими имоти, която фирма го насочила към парцел, собственост на „Еко Петролиум” ООД – София, находящ се в границите на гр. Попово УПИ ХІІ – 3697 от кв.11 по плана на гр. Попово с площ 2360кв.м. Площта на този парцел обаче не удовлетворявала нуждите на оператора на веригата магазини, което наложило „Еко Петролиум” ООД – София да подадат молба за промяна на регулационния план на гр. Попово, като по регулация им бъде придадена част от съседен парцел, публична общинска собственост и на новообразуваният имот бъде променено предназначението в „ за търговия и услуги”. След съгласуване с отдел „УС" и главния архитект, със заповед № 997/4.11.2008 г., подс. В. допуснал изработване на подробен устройствен план за регулация на посочения парцел. При спазване на всички процедури по ЗУТ, ЗМСМА и ЗОС на заседание на ОбС – Попово на 18.12.2008г. подс. В. внесъл за разглеждане докладна записка за обявяването на имот публична общинска собственост в имот частна общинска собственост – Борцова зала, състояща се от спортна зала, канцеларии, котелно, портиерна, съблекални,сервизни, складови и спомагателни помещения, ведно с УПИ ІІІ от кв.111 по регулационния план на гр. Попово – за открита спортна площадка с площ 5900кв.м. Гласувано в този смисъл Решение № 213/18.12.2008г., за което „за” 21 общински съветници, „ против” 6 общински съветници, „въздържал се” 1 общински съветник. Издаден АОЧС № 1523/12.02.2009г. – за 1840кв.м. – част от УПИ ХІІ, кад. № 3697, кв.11 по рег. план на гр. Попово, целия от 4200кв.м.   След съответната процедура по ЗУТ, със заповед № 1168/30.12.2008 г., подс. В. одобрил частично изменение на План за регулация на УПИ ХІІ-3697 в кв. 111. Съгласно това изменение, към парцела се придавали по регулация процесните 1840 кв. метра дворно място на Общината, и по този начин увеличения до 4200 кв. метра парцел станал съсобственост на „Еко Петролиум" ООД и Община Попово.

През м. Февруари 2009г. във връзка с постъпила молба за прекратяване на съсобствеността върху процесния имот, чрез изкупуване частта на Община Попово от другия съсобственик „ Еко Петролиум” ООД – София, по отношение на имота е възложено извършване на оценка с оглед определяне на пазарната стойност на предаваемата част. Оценката е изготвена от лицензиран оценител Б. ***, приета на заседание на комисията по ОС. Оценката е на стойност 35900,00лв., като оценителят е съобразил при изготвянето й , големината и формата на парцела, местоположението му, предназначението, за което е отреден. Направил е паралел със съседни недвижими имоти, т.е. използвал е три от възможните четири метода за оценка.

На 27.02.2009г. между „ Еко Петролиум” ООД – София и „ Рила Проект” ЕООД – София е сключен предварителен договор за продажба на процесния имот, като екземпляр от него на неустановена дата е предоставен на Община Попово, но със заличено с коректор поле, където е вписана уговорената продажна пазарна цена на имота.

На заседание на ОбС – Попово на 26.03.2009г. по внесана от подс. В., в качеството му на Кмет на Общината, докладна записка, след разисквания, ОбС – Попово приема решение № 291, с което възлага на Кмет на Община Попово да прекрати съсобствеността в УПИ ХІІ, кад. № 3697 от кв.111 по регулационния план на гр. Попово, чрез продажбата на частта на общината от 1840кв.м. на „ Еко Петролиум” ООД – София при цена 56742,80лв / по данъчна оценка/ без ДДС. В изпълнение на Решение № 291/26.03.2009г., на 28.04.2009г. подс. В., в качеството си на Кмет на Община Попово сключва договор за прекратяване на съсобственост по реда на чл.36, ал.1,т.2 и ал.3 от ЗОС с „ Еко Петролиум” ООД – София, с който продава частта на Общината в съсобствения УПИ – 1840кв.м.  на съсобственика на цена 68681,48лв. с ДДС. В чл.2, т.2 на Договора купувача „ Еко Петролиум” ООД – София е съгласен и се задължава в тримесечен срок от датата на сключване на Договора, да продаде целия процесен имот на трето лице – „ Рила Проект „ ЕООД – София, съгласно сключен между тях предварителен договор от 27.02.2009г. , за изграждане в срок до 31.12.2010г. на супермаркет тип „ Дискаунт” от веригата „ Пени Маркет”.

На следващият ден - 29.04.2009г. между подс. В., в качеството му на Кмет на Община Попово,  „ Еко Петролиум” ООД – София и „ Рила Проект „ ЕООД – София е подписан Договор за взаимно сътрудничество и инвестиционно намерение, с който по същество подс. В. гарантира изграждането в процесния парцел на хипермаркет от веригата „ Пени Маркет”, като в Договора са вписани клаузи за сериозни неустойки, дължими на Общината  от страна на „ Еко Петролиум” ООД – София и „ Рила Проект „ ЕООД – София, при неизпълнение на поетите от тях ангажименти.

На 16.05.2009г. е сключен договор между „ Еко Петролиум” ООД – София /продавач/ и  „ Рила Проект „ ЕООД – София /купувач/, жбиктшвшрон в н.а. № 83,т.ІІ,рег. №2533,д. № 283/2009г. по описа на Нотариус рег. № 497 – Юл. Й. с район на действие РС – Попово, за покупко – продажба, вече на целия процесен имот от 4200кв. м. на пазарна цена 420000евро без ДДС с равностойност 821 448,60лв. без ДДС.

Според заключението на вещото лице по назначената в ДП Съдебно – оценителна експертиза, стойността на процесния имот с площ 1840кв.м.

Към 28.04.2009г. реалната пазарна цена на имота е 56742,80лв. : 1840 = 30,84лв./кв.м. без ДДС, на каквато стойност е сключен Договора между Община Попово в лицето на подс. В. и „ Еко Петролиум” ООД – София.

Подс. В. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното:

Не е налице извършено от подсъдимия В. деяние, което да осъществява състав на престъпление от НК.

В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – показанията на свидетелите Кр. М., В. В., Ив. М., Т. Т., Ив. Д., М. И., Пл. П., Г. К., С. Б., Пл. Г.. Част от тях - общински съветници, заявяват, че още при вземане на решението на Общинския съвет – Попово, за обявяване на процесния имот за частна общинска собственост им е било известно, че върху същият ще бъде изграждан магазин от веригата „ Пени маркет”, че не са се интересували от оценката на имота, изготвена от оценителя, но никой не ги е възпрепятствал да сторят това, че имота е бил в недобро физическо състояние, че не е използван по предназначение, че въпреки придаването по регулация и продажбата на част от него /1840кв. м./ не е засегнато съществуването на Борцовата зала, която и понастоящем продължава да не е поддържана и да се руши. Част от тях общински служители, с показанията си /ценени в съвкупност с писмените доказателства по делото/ установяващи, че процедурата по отчуждаване на процесния имот се е развила при спазване на всички законови и подзаконови нормативни уредби, че предварителния договор представен по преписката на Община Попово е бил със заличено с коректор поле, където е била вписана продажната цена на процесния имот по сделката между „ Еко Петролиум” ООД – София и „ Рила Проект „ ЕООД – София, като в подкрепа на тези показания са и приложените към делото – Преписка по отношение на процесния имот, Протоколите от заседанията на ОбС – Попово и Решенията по тях, Договорите между страните по прехвърлянето на процесния имот, Актовете за общинска собственост. Всички изброени писмени и гласни доказателства, поотделно и в съвкупност, по безспорен и категоричен начин установяват, че по отношение на процесния имот е проведена процедура съобразно нормативната уредба, без да са налице каквито и да било нарушения от страна на подс. В.. Отделно от това, обясненията на подс. В. се подкрепят от доказателствения материал по делото и сочат у него едниствено на стремежа му върху процесния имот  да бъде изграден хипермаркет, като по този начин, видно от приложените по делото справки от Отдел „ Местни данъци и такси” на Община Попово, да бъде осигурен още един нетен донор към бюджета на общината, от друга страна да се благоустрои района на гр. Попово и се повиши жизнения стандарт на гражданите на гр. Попово. 

Престъплението по  чл. 220, ал. 1 от НК може да се извърши само при пряк умисъл. Неизгодността на сделката се преценява с оглед на всички условия, поради които тя е сключена, включително непосредствения икономически ефект. Едва тогава съдът би могъл да ангажира наказателната отговорност на подсъдимия по  чл. 220, ал. 1 от НК. По делото не се установи категорично и безспорно подс. В. да е знаел договорената в предварителния договор продажна цена на целия парцел от 4200кв. м. между „ Еко Петролиум” ООД – София /продавач/ и  „ Рила Проект „ ЕООД – София /купувач/, преди сключването на Договора от 28.04.2009г., както и преди заседанието на ОбС – Попово, на което е взето решение Решение № 213/18.12.2008г. Това твърдение на държавното обвинение остава недоказано. От друга страна съгласно чл.36 от ЗОС единствено и само в правомощията на ОбС е да вземе решение за прекратяване на съсобственост, в случая с юридическо лице, чрез продажба на частта на Общината. Единствено ОбС е оторизиран от закона да определи цената, по която ще бъде прекратена съсобствеността, а задължение на Кмета – подс. В. на основание взетото с квалифицирано мнозинство Решение на ОбС, е да издаде заповед и да сключи договор със съсобственика. Такова задължение вменява на подс. В. в качеството му на Кмет на Община Попово и чл.44, ал.1,т.7 от ЗМСМА и в конкретния случай той може да действа само в условията на обвързана компетентност, като изпълни Решението на ОбС – Попово.

 Досежно заключението на вещото лице по назначената и извършена на досъдебното производство Съдебно - оценителна експертиза, прието в съдебно засадание, съдът намира следното: Заключението е необосновано в частта на т.3, досежно реалната пазарна стойност на процесният имот от 1840кв.м. към 28.04.2009г., тъй като самото вещо лице е направил едни прости изчисления на база продажната пазарна цена на парцел от 4200кв.м. един път договорена в предварителния договор между „ Еко Петролиум” ООД – София  и  „ Рила Проект „ ЕООД – София и втори път на база посочената пазарна цена  при вече реализирана между тях сделка на  16.05.2009г. и е изчислил, че реалната пазарна стойност на процесните 1840кв.м. е 359867,20лв. Самото вещо лице в съдебно заседание заяви, че не прави разлика между пазарна стойност и пазарна цена, която сама по себе си е съществена. Докато пазарната стойност, общо казано е цената, на която един /в случая/ недвижим имот се предлага на пазара, то пазарната цена е тази при която по отношение на този недвижим имот вече има реално сключена сделка и тя може да бъде както по – малка от пазарната стойност, така и по - голяма от нея. При изготвяне на заключението вещото лице не е съобразил, нито големината на процесния парцел от 1840кв.м., нито формата, нито обстоятелството, че същият не може в този си вид да изпълни някакво предназначение, нито състоянието му, нито факта на съсобственост върху него. Не е използвал нито един от нормативно закрепените методи за оценка на недвижимости, като е използвал неоснователно само сравнителен метод с парцел по- голям с 1000кв. м. от процесния и то находящ се в гр. Шумен. От доказателствата по делото съдът намира за обоснована реална пазарна стойност на процесния имот към 28.04.2009г., тази посочена в оценката на лицензирания оценител – св. С. Б. - 35900,00лв, а за реална пазарна цена посочената в заключението на вещото лице в т.2 - 56742,80лв. без ДДС, на каквато стойност е сключен и договора за прекратяване на съсобствеността. От тази гледна точка съдът намира, че не е налице сключена от страна на подс. В. неизгодна сделка, в изпълнение Решението на ОбС – Попово, която да е довела до причиняване на значителна вреда за Община Попово.

От така установената в хода на съдебното следствие фактическа обстановка, съдът намери, че не е налице извършено от подсъдимия В. деяние, което да осъществява състав на престъпление от НК и същият следва да бъде оправдан по повдигнатото обвинение.

По изложените съображения съдът постанови Присъдата си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: