МОТИВИ  към Присъда № 674 постановена по НОХД № 468/ 2012г. по описа на РС- Разград

 

Обвинението е повдигнато срещу П.К.П. ЕГН **********, за това, че за времето от м. януари 2008 г. до 16.11.2009 г. в гр. Разград,  е извършил приготовление към престъпление по чл. 308, ал. 2 от НК, като набавил и подготвил средства – Дипломи за завършено средно образование и Дипломи за завършено висше образование, Свидетелство за правоспособност по заваряване, Свидетелство за основно образование с № 052742/19 г., Свидетелство за професионална квалификация от Техникум по транспорт “Христо Смирненски” гр. Разград, български и чуждестранни документи за самоличност, които е сканирал и качил като компютърни файлове на собствения си компютър марка “LG”, с надпис “Jar computers”, извършил е корекции във файловете, като е сменял номерата на дипломите, снимките на лицата, създал е файл на Диплома за завършено средно специално образование – Серия В-2000, № 011638, рег. № 127/10.10.2000 г. на свое име П.К.П., ЕГН **********; създал е файлове на официални удостоверителни знаци: - кръгъл печат с надпис “ТАМ “Шандор Петьофи” гр. Разград, в средата с герб и надпис “Република България”; кръгъл печат с надпис РУ “Ангел Кънчев”, в средата с герб и надпис “Република България”, както и празни бланки от Диплома за завършено средно образование, Серия А-87, свидетелство за зрелост, Серия А-85, Удостоверение за психологическа годност, серия В № 16882 за да бъдат използвани при съставяне на неистински официални документи и преправяне съдържанието на официални документи – дипломи за завършено образование и придобита квалификация, с цел същите да бъдат използвани – престъпление по чл. 308, ал. 5, пр. 2 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В съдебно заседание се явява Прокурор Якимов, който счита обвинението за безспорно и категорично даказано, предлага на съда да осъди подс. П. на наказание „ Лишаване от свобода „ в размер на 6 месеца, с приложение на чл.66, ал.1 от НК.

В с.з. подс. П., редовно призован  се явява лично и с упълномощен защитник, счита обвинението за недоказано, моли за оправдателна присъда.

Защитата счита обвинението за недоказано, също моли за оправдателна присъда.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

На 16.11.2009г. в дома на св. К., в негово присъствие и в отсъствие на подс. П. *** било извършено претърсване и изземване. Това следствено действие било възникнало като необходимост от образувано по същото време досъдебно производство № 119/2009г. на ОДМВР-Разград, срещу неизвестни лица за извършени престъпления по чл.308,ал.2 от НК. В хода на досъдибното производство по това досъдебно производство били повдигнати обвинения и привлечени към наказателна отговорност С. Д. и П.П. ***. Съдебното производство по делото приключило със одобрено от съда споразумение между подсъдимите Д., П. и РРП. От това досъдебно производство били отделени материали и продължено разследването по същото ДП срещу НИ за престъпление по чл.308, ал.5 вр ал.2 и чл.26, ал.1 от НК.

При претърсването в дома на св. К. бил намерен и иззет процесния компютър -марка „LG" с надпис "Jаг соmputers", принтиращо устройство марка „Самсунг", модел CLP300, фабр. № 3Н69ВААР323284V, сив на цвят, както и празни бланки - Удостоверение за психологическа годност сер.В №16882, Свидетелство за зрелост, сер.А-85, диплома за завършено средно образование серия А-87 идр.вещи

Подс. П. *** в дома на родителите си. Апартамента обитавал заедно с баща си. Подсъдимият притежавал персонален компютър марка LG".  

Св.М.Б. и подс.П. били съученици в ТАМ „Шандор Петьофи" специалност „Автоматизация на производството". Подсъдимият учил там, но не успял да се дипломира, тъй като не се явил на държавните изпити и нямал диплома за завършено образование. През лятото на 2008г. той се обадил на св.Б. и му поискал дипломата за завършено образование за да видел какви изпити да положи за да завършел и той. Свидетелят му предоставил  дипломата си, която била копирана от приятелката на подс. П. в магазин на „ Офис 1” в гр. Разград, в който работела по това време, след което върнала оригинала на дипломата на св. Б..

Св.Й. Д. също бил съученик на подсъдимия. В края на 2008г. той се свързал с подс. П., тъй като си търсел работа. Двамата решили да заминат да работят в Англия, като за целта трябвало да подготвят някои документи, част от които и диплома за завършено средно образование. Тъй като св. Д. нямал притре в дома си, сканирал дипломата си за средно образование, като качил файла на флаш памет  и отишъл в дома на подсъдимия. От флаш устройството качил документите си на компютъра на подсъдимия, а след това ги принтирал. По този начин файлът със сканираната диплома на св. Д. останала в паметта на компютъра на подс. П..

Видно от справката от директора на ТАМ"Шандор Петьофи" обв.П. се е обучавал в училището специалност „Автоматизация на производството", като е завършил семестриално но не е положил задължителните зрелостни изпити. Не се е дипломирал.

Видно от назначената компютърно техническа експертиза: твърдият диск на иззетия компютър "SЕАGАТЕ Ваггасudа" модел SТ3160837АS със сериен номер ЗМТ020НЗ и размер 160 СВ е разделен на четири логически дяла: на 4 дял с размер 43 СВ и файлова система NТFS в директория F:/Оt Махtог/D съдържа сканирани дипломи за квалификация , средно и висше образование Согеl Dгаw графики с изображения на печати и текст за разпечатване върху дипломни бланки. Компютърни изображения на официални удостоверителни знаци: - кръгъл печат с надпис „ТАМ „Шандор Петьофи" гр. Разград", в средата с герб и надпис „Република България";-кръгьл печат с надпис РУ „Ангел Кънчев", в средата с герб и надпис „Република България" . Файл на Диплома за завършено средно специално образование - Серия В-2000, №011638, рег. №127/10.10.2000 г. на  името на подс. П.К.П., ЕГН-**********. Компютърни файлове на твърдия диск на компютъра - Свидетелство за правоспособност по заваряване, Свидетелство за основно образование с №052742/ 19 г., Свидетелство за професионална квалификация от Техникум по транспорт „Христо Смирненски" град Разград, български и чуждестранни документи за самоличност.

Файловете са редактирани в периода април 2008- септември 2009г.

Видно от направената разпечатка на директориите от вещото лице в тях се съдържат множество файлове-графични изображения на дипломи за висше образование, /бакалавър -А.К. – на брата на подс. П. – св. Ст. П., /основно образование -/Исперих, Паисий/, средно образование / АВто ,механо,/, изображение на воден знак, печати и др.

Подс. П. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Обвинението е недоказано по категоричен и несъмнен начин. Не е доказано от обективна и субективна страна подс. П. лично, умишлено да е копирал, сканирал, обработвал електронно посочените документи, печати и изображения на водни знаци с цел да ги използва в бъдеще за създаване на неистински официални или частни документи.

В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – показанията на свидетелите М.М., К.К. – баща на подсъдимия, че част от намерените документи са негови или на съпругата му, майка на подсъдимия, Р.Д., че не е предоставял дипломата си на подсъдимия нито свои снимки, Й.Г. / Д. /, който заявява, че сам е сканирал дипломата си и с помощта на флаш памет я е качил в паметта на процесния компютър, С.П. /брат на подс. П./, който свидетелства, че на процесния компютър подс. П. само е слушал музика, гледал филми и играл на игри, както и, че през дължги периоди от време е отсъствал от страната, включително и през процесния период, П. П., който заявява, че заготовки сканирани и принтирани изображения на валута и копие на личната карта на св. М. М., са му  предоставени от  св. К. К. с молба да бъдат изготвени неистински частни документи, М. Б., който заявява, че приятелката на подс. П. К. и копирала дипломата му за средно образование. Приетото по делото заключение на вещото лице по назначената на ДП компютърно – техническа експертиза, установява единствено наличие на файлове на посочените документи, но по никакъв начин не свръзва подс. П. с изготвените и обработвани файлове.

 

От така установената в хода на съдебното следствие фактическа обстановка, съдът намери, че обвинението повдигнато на подс. П. е останало недоказано  и същият следва да бъде оправдан.

По изложените съображения съдът постанови Присъдата си.

 

                                             

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: