МОТИВИ  към решение № 673 постановено по АНД № 801/ 2012г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Р., в което се сочи че производството е водено по чл. 191, ал. 1 от НК  срещу М.Р.М. ЕГН **********   за това, че в периода от ***г. до ***г. в с. Я., общ. Р., като пълнолетно лице, без да е сключил брак, заживял съпружески с лице от женски пол – С. А. С. с ЕГН:********** ***, ненавършила 16-годишна възраст. Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят М., редовно призован се явява, лично и с упъномощен защитник. Признава вината си, не оспорва фактическата обстановка, така както е описана в Постановлението.

За РП Р.  в с. з.  участва представител – Прокурор Я., който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Св.С. А. С. е родена на ***г. в гр. Р. На ***г.,малко след като навършила 14 години, св.С.С. и пълнолетния М. Р. М., без да са сключили граждански брак, заживяли съпружески в дома на родителите на М.М. ***. От съвместното им съжителство, на *** г, свидетелката родила детето Р. М. Р.

Обв. М. е неосъждан. В хода на съдебното дирене, по категоричен начин, съгласно приложеното заверено копие на Удостоверение за сключен граждански брак № *** из. от на Община – Р., се установява, че обв. М. е сключил граждански брак със св. С. С. на *** г., за което е издаден Акт за граждaнски брак № *** г. в с. Я.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.191, ал.1от НК. През инкриминирания период, нарушителят, като пълнолетен, без да е сключил граждански брак, умишлено заживял съпружески с лице от женски пол - Св.С. А. С., родена на ***г. в гр. Р. , ненавършила 16 години. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Сигнал от ДСП – Р. до РРП, Социален Доклад, Оценяване на случая, Справка за съдимост, Декларация,  Характеристика на обвиняемия, показанията на свидетелите С. С.,  Р. Д., Ст. А., Б. М. и заверени копия на актовете за раждане на обв. М. и св. С.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и М.Р.М.,   ЕГН **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки обаче, че до приключване на съдебното дирене по делото е последвал брак между лицата, то на основание чл.191, ал.4 от НК, на обвиняемия не следва да се налага наказание.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: