МОТИВИ към решение №668  от  01.11.2012 г., постановено по АНД №913/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от П.Н.Х. непристойна проява непосредствено преди спортна проява на 31.10.2012 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в неизпълнение на полицейско разпореждане-да напусне района на спортната зала и отправяне на неприлични изрази по полицейски служител-„цървул“.

            Нарушителят признава, че е извършил това, което е вписано в акта и съжалява за стореното. Твърди, че е казал „цървул“ след като се е обърнал да излиза, а не когато е бил срещу полицейския служител. Моли за минимално наказание с оглед факта, че това е първа негова проява.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На  31.10.2012 г. в гр.Разград, на стадион “Лудогорец-Арена” се е провела футболната среща за Купата на РБългария между отборите на ПФК”Лудогорец”-Разград и ПФК “ЦСКА” София. На подстъпа на стадиона при проверка от полицейските служители се установило, че нарушителят е в нетрезво състояние с 1.44 промила алкохол. При отправеното му разпореждане да напусне стадиона, той почнал да вика и да ги обижда. При извеждането му от КПП-то нарекъл полицай Ак. „цървул“.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, от свид.Ст., Ил. и Б. и от справката досежно тестването на нарушителя с Алкотест Дрегер..

            С това свое деяние Х. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие на спортното мероприятие и извършил проява по чл.21 от  ЗООРПСМ.

            Хр. не е криминално проявен. Същият няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Определя се като фен на ПФК” ЦСКА”.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, че не е нанесъл щети на хора и имущество, и ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен и не са му налагани наказания по ЗООРПСМ/ и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба на минимума предвиден от закона. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: