Мотиви към решение  №713 от 21.11.2012г.,

      постановено по AНД №970/2012г. на РРС.

 

               

Производството е по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. /ЗООРПСМ/

Съставен е акт за извършена от П.Д.И. ***, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща се според акта в следното: “На 18.11.2012г., около 17,15ч. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, като зрител в сектор “Г” на футболна среща между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “Левски” гр.София, извършва непристойна проява нарушаваща обществения ред на територията на спортния обект, изразяваща се в покачване на оградното съоръжение в предната част на сектор “Г” и неколкократно отправяне на неприлични жестове с ръце по посока на футболния терен, като предварително умишлено маскира лицето си с част от облеклото си с цел затрудняване на неговото разпознаване” Деянието е квалифицирано по чл.21 от ЗООРПСМ.

Нарушителят П.И., в съдебно заседание дава обяснения, признава извършеното деяние, разкайва се и съжалява за стореното.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на приобщените обяснения на  Младен Денев Иванов и на нарушителя, протокол, справки, снимки и видеозаписа от приложения диск от видеокамера.

Нарушителят И. на 18.11.2012г, присъствал на футболния мач в гр.Разград, провел се на стадион “Лудогорец Арена”, между ПФК “Лудогорец” и ПФК “Левски” гр.София. Около 17,15 часа, по време на футболния мач, той бил с фенове на гостуващия отбор на ПФК “Левски”, в сектор “Г” на стадиона. Нарушителят бил от привържениците на този отбор. След като резултата на мача бил изравнен от футболния отбор, който подкрепял, в момент на емоция от радост, се качил на оградата, а след повеждането с един гол от страна на отбора на “Лудогорец”, той показал среден пръст към футболния терен. Същият бил сложил маска на лицето си, за да не бъде разпознат.

Така с деянието си П.Д.И., е нарушил обществения ред, държал се е непристойно като е отправил неприлични жестове, които са особено вулгарни – среден пръст, към футболния терен, на който се провеждала футболната среща по това време.  Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на НК, но се явява нарушение – спортно хулиганство по смисъла на чл.21 от ЗООРПСМ и подлежи на санкция по същия нормативен акт. Съдът намира за необходимо да отбележи, че описаната друга проява в акта – маскиране на лицето е такава по чл.20 ал.2 т.7 от ЗООРПСМ - административно нарушение, което се санкционира по реда на ЗАНН.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и дееца. Предвид начина на извършване на деянието, съдът намира, че същото не е с дотолкова висока обществена опасност, предвид други подобни прояви, без други съпровождащи прояви в случая. Като смекчаващи обстоятелства отчита признанието и разкаянието на нарушителя, младата му възраст. По отношение на същия не е била прилагана принудителна мярка по този закон, поради което съдът намира, че не е личност в висока степен на обществена опасност. Предвид което намира, за по-удачното наказание от предвидените алтернативно в чл. 25 ал.1 от ЗООРПСМ и предвид обстоятелството, че същият работи  следва да бъде “глоба”. Същата определи в минималния в закона, а именно в размер на 200лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: