Р Е Ш Е Н И Е

Номер 337                                             15.11.2012 г.                                    гр.Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На   тридесет и първи октомври                              две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

 

 Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

 

секретар Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело №1162 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производството е за промяна в определения режим на лични отношения.

                Депозирана е молба от Д.Ж.В., с която е предявен иск срещу В.Н.М. за промяна на режима на лични отношения между ищеца и малолетната Ж. Като нови обстоятелства сочи възрастта на детето и нуждата от по-пълноценно общуване.

            Ответницата оспорва иска. Счита, че не са налице изменения в обстоятелствата, които да налагат изменение на режима на лични отношения. Сочи, че детето е във втори клас и се налага в неделя да си подготвя домашните, както и че през дните на лятната ваканция, които е прекарала при баща си **** не е изпълнила нито една от поставените от учителя задачи.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, както и постъпилото становище от Д "СП" гр.Разград, установи следните фактически обстоятелства: **** Д.Ж. е родена на *** г. Нейни родители са В.Н. и Д.Ж.. С решение по бр.д.№109/2006 г. на РРС е прекратен гражданския брак между съпрузите и е одобрено споразумение, сключено между тях, с което упражняването на родителските права се предоставя на майката, а на бащата се определя режим на лични отношения с детето всяка първа и трета  събота от месеца от 9,00  до 17,00 часа, както и 20 дни /двадесет дни/ през лятото и 5 дни през зимата. Споразумението е постигнато, респ. одобрено през 2006 г.

            Към настоящия момент майката упражнява родителските права и живее в гр.Разград. Бащата също живее в гр.Разград.

            В изготвеното становище от Д”СП” Разград, ОЗД е посочено, че детето е нормално развито за възрастта си и добре обгрижвано. Емоционалната връзка между детето и бащата е била нарушена, но не е прекъсната. Препоръчват съдът да уважи предявеният от ищеца иск, тъй като е в интерес на детето да контактува с двамата родители.

            Досежно начина, по който се осъществява режима на лични отношения по делото са разпитани свидетелите К., Н. , Х., М. и М.. Според свид.К., майка на ищеца, детето се чувства добре със своя баща – било е във възторг от лятната почивка, прекарана заедно. Според същата ищецът живее сам в апартамент в ж.к.”****”, и в това жилище има условия детето да остава да спи. По време на 20-те дни през лятната ваканция детето и бащата всеки гостували на свид.К. **** трябвало да учи таблицата за умножение и да чете книга, но тя предпочитала да играе. Ищецът настоял и научили таблицата до числото 5. Свидетелката признава, че детето се цапа по време на контакта с баща си и не винаги имат дрехи, за да я преоблекат. И свид.Н. съобщава, че ищецът разполага с добри битови условия. Когато е виждал детето в компанията на своя баща го е възприемал като щастливо. Според показанията на свид.Х. детето се връща от срещите с баща си много мръсно. След лятната почивка с бащата **** изгоряла от прекомерното излагане на слънце.  Според същата свидетелка, никой от роднините на майката не е пречел на бащата и майка му да виждат детето, но за 2-3 години техните посещения били изключително редки, което обезпокоило детето. В момента **** учела втора смяна и посещавала извънкласни форми, едната от които – шах в събота. Свид. М. съобщава, че често вижда ищеца и неговите родители, но те не са го заговаряли, за да попитат как е детето. По време на двадесетте дни, които детето прекарало с бащата, свид.М. я видял със скъсани сандалки. Забелязъл също така, че **** играе на улицата пред къщата на баба си  с братовчед си без надзор от страна на възрастен. Според свид.М. ищецът не винаги е вземал детето навреме от дома на майката и е прекарвало част от времето при баба си и дядо си. По време на 20-те дни предната лятна ваканция тази свидетелка посетила дома на родителите на ищеца и видяла **** и братовчед й да играят с вода в мръсни съдове, станало й неприятно, че детето е мръсно и се притеснила да не се разболее. Съобщава и за случай, в който детето е върнато с мокри обувки.

                Въз основа на така установените фактически обстоятелства Съдът намира, че  искът за изменение на режима на лични отношения между ответника и малолетната му дъщеря е частично основателен и доказан. Режимът на лични отношения, който се определя на родителя, който не упражнява родителски права по отношение на детето, има за цел в определени дни и часове този родител да упражнява непосредствените грижи за детето. В този смисъл това не е време, в което родителят и детето само се забавляват или отиват на разходка, а време, в което детето върши обичайните за него дейности за това време на деня, седмицата или годината, но под надзора и със съдействието на родителя, който не упражнява родителски права. Ето защо обстоятелството, че детето трябва да си учи уроците или да ходи на шах не обосновава необходимостта от ограничаване на времето за личен контакт. Това само създава допълнителни ангажименти за родителя – да съдейства и да контролира ученето и писането на домашни, да заведе детето на определеното място, да го вземе след приключване на съответното мероприятие, да обсъди с детето какво е правило там.

            Възрастта на детето и местоживеенето на двамата родители дават възможност това да се случва всяка първа и трета събота и неделя  от месеца от 9,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя. Това действително налага по-добра комуникация между родителите, но не би следвало да е причина детето да не поддържа пълноценни контакти с единия родител.

            Изяснено бе по делото, че бащата няма същите умения като майката да се грижи за детето си, както и че не е набавил дрехи. Това е обяснимо с ниската възраст, на която е било детето при фактическата раздяла и краткия период, през който се се виждали. С оглед демострираното от него желание, при по-честите контакти същият ще има възможност да опознае детето по-добре и да се научи да се грижи за него. След като детето ще остава с преспиване, ще се погрижи и за дрехи за преобличане, обувки и др.

            Времето след 18,00 часа детето следва да прекарва в дома си, за да се приготви за следващия ден.

            По отношение на искането **** да прекарва всеки втори ден от Коледните, новогодишните и Великденските празници съдът счита искането за основателно, като конкретните часове следва да се фиксират между 12,00 и 17,00 часа. Основна функция на тези празници е гостуване на роднини и е нормално няколко часа детето да прекара със своя баща и неговите близки.

            Не бяха посочени и доказани ангажименти на **** по време на лятната ваканция, които да я възпрепятстват да прекара по-дълго време с баща си. Месец е обичайния срок на режима на лични отношения през лятото и съдът не счита, че има причини на тази възраст **** да прекарва по-малко време със своя баща.

                Воден от гореизложеното, Разградският Районен съд

 

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ИЗМЕНЯ режима на лични отношения между Д.Ж.В.,*** и малолетната му дъщеря **** Д. Ж., ЕГН **********, определен с решение по бр.д. №109/2006 г. , като определя на Д.Ж.В. право да вижда детето си **** Д. Ж. всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя,  един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката, пет дни през месец декември по предварителна уговорка между двамата, както и всеки втори ден от Коледните, Новогодишните и Великденските празници от 12,00 до 17,00 часа.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: