Р Е Ш Е Н И Е

Номер 312                                   09.11.2012 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На девети октомври                                   две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2226 по описа за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от  С.П.С. против М.Д.Д., като ищецът твърди, че е съсобственик на дворно място в гр. Разград, а ответникът, като един от останалите съсобственици, не го допускал да упражнява владението си спрямо имота – изобщо не го допускал в дворното място. При това се моли ответника да бъде осъден да възстанови владението на ищеца, както и да бъде наложена глоба на ответника.             В съдебното заседание искът се поддържа.               

            Ответникът в отговора си оспорва иска, като отрича да е завладявал чужд имот. Не се явява в съдебното заседание.

          Предявеният иск е с правно основание чл.75  от Закона за собствеността, тъй като се иска възстановяване на отнето владение.

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: През 1994г. ищецът е закупил 270/585 идеални части от процесното дворно място /тогава имот с пл.№1137 по плана на гр.Разград/, а също и къща, намираща се в същия имот, което е видно от приложения нотариален акт №86/15.04.1994г., т.3, д.№803/94г. на нотариус при РРС. С нот.акт №27/01.04.2011г., т.2, рег.№2028, д.198/2011г. на нотариус при РРС, ответникът М. Д. е закупил от други съсобственици на същия поземлен имот 157,50/551 ид.части от същия поземлен имот, вече с идентификатор 61710.502.1137, находящ се в гр. Разград, ул. ********** с площ 551 кв.м. Закупил също и постройки в имота. До месец юни 2011г. ищецът е ползвал безпрепятствено съсобствения имот, което не е спорно по делото. От този момент обаче ответникът М. Д. вече не е допускал ищецът в поземления имот, като заявил, че не желае чужди хора да минават през имота му. Тези твърдения на ищеца се подкрепят и от публикация във в. “Екип”, съдържаща изявления на самия ответник в този смисъл, където същият дори заявява, че ще смени патрона на входната врата, за да не минава никой през дворното му място.

            При изложените обстоятелства съдът намира от правна страна следното: Ищецът и ответникът са съсобственици на процесния поземлен имот /дворното място/ при съответни идеални части. Всеки от тях е закупил идеални части върху дворното място и е собственик на съответна постройка /постройки/. Дворното място обаче е съсобствено – не е делено, нито е извършвано някакво разпределение на ползването. При това всеки съсобственик може да си служи с общата вещ – чл.31, ал.1 от ЗС и други съсобственици не могат да ограничават това му право. Като съсобственик ищецът е упражнявал и владение върху общата вещ. Неговото владение като фактическо отношение е нарушено от действията на ответника през м. юни 2011г., когато същият вече не е желаел да допуска ищеца в имота и не го е допускал в дворното място. Така ищецът не може да ползва  и собствената си постройка, тъй като му е отнет достъпът до нея. Фактически владението върху дворното му място е отнето и ищецът не може да си служи с общата вещ съобразно правата си. Ищецът е владял общата вещ в срок надвишаващ 6 месеца и искът му е предявен в срока изискуем от чл.75 от ЗС. При това претенцията на ищеца следва да бъде уважена по начин, че ответникът да възстанови владението върху общата вещ – дворното място, съответно на правата на ищеца върху общата вещ, а именно 270/585 идеални части от правото на собственост върху дворното място. Според съда действията на ответника не могат да се окачествят като отнемане на владение чрез насилие или по скрит начин, поради което и на същия не следва да бъде налагана глоба и искането в този смисъл, съдържащо се в исковата молба, следва да бъде оставено без уважение.

С оглед изхода на делото ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените от последния разноски в размер на 65 лв. /такса за завеждане на иска от 50 лв и такса за обжалване на определение от 15 лв/.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОСЪЖДА М.Д.Д. *** да възстанови на С.П.С. *** владението съответващо на 270/585 идеални части от правото на собственост върху дворно място  с идентификатор 61710.502.1137, находящо се в гр. Разград, ул. ********  със съседи:  имоти № 61710.502.7059, , 61710.502.3929, 61710.502.6050, 61710.502.6051, 61710.502.1136.

         Съдът оставя без уважение искането за налагане на глоба на ответника.

         ОСЪЖДА М.Д.Д. *** да заплати на С.П.С. *** сумата от 65 лв за разноски по делото.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмицен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: