Р Е Ш Е Н И Е

Номер 344                                   06.12.2011 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На шести ноември                            две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№342 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от  Р.В.Г. срещу Й.М.Й.  за осъждане на ответника да заплати на ищцата сумата от 20000  лв, за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 03.08.2011, които неимуществени вреди били  претърпени от ищцата поради извършено от ответниика престъпление телесна повреда по чл. 343,ал.1,б “б”, пр.2 във вр. с чл.342, ал.1 от НК – пътно транспортно произшествие с причиняване на телесна повреда на ищцата, за което на ответника е наложено наказание по реда на чл.78а от НК. Поддържа иска си в съдебното заседание.

           Ответникът в отговора си оспорва иска. Сочи, че е налице виновно поведение и на ищцата при произшествието. Поддържа позицията си в съдебното заседание.

           Като трето лице помагач на ответника е привлечено ЗАД “В.” – С., което оспорва иска по съображения аналогични на тези на ответника.   Не изпраща представител в съдебното заседание.                                                                                               

          Предявеният иск е с правно основание чл.45, ал.1  от Закона за задълженията и договорите във връзка с чл.52 от същия закон за изплащане на обезщетение за неимуществени вреди.  

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: На 03.08.2011г. сутринта  в с. Д., в близост до магазина в селото, ответникът привел в движение на заден ход /улицата пред него била преградена/ собствения си л.а. “С. В.” с рег.№ ****** ** и без да забележи ищцата Р.Г., която вървяла по улицата /ул. Х. Б./ я блъснал със задната част на автомобила. При това пострадалата паднала на земята, получавайки травматични наранявания. Й. спрял автомобила си, оказал помощ на пострадалата и повикал медицинска  помощ.   Пострадалата била откарана в МБАЛ Р. и настанена там за лечение.

           Видно от назначената експертиза в резултат на описания инцидент пострадалата Р.В.Г. е получила съчетана механична травма с контузия на гръдния кош и крайниците: 1. Контузия на главата с разкъсно-контузни рани в лявото слепоочие и клепача на лявото око. Мозъчно сътресение с краткотрайно замъгление, степенно помрачение на съзнанието, без неврологична симптоматика; 2. Контузия на гръдния кош с разкъсно-контузни рани и контузия на белите дробове; 3. Контузия на горните крайници с разкъсно-контузни рани по лявата мишница, контузия на лявата раменна област, със спонтанна и палапаторна болезненост в лявата ключична област и охлузвания на кожата върху лявата ключица. Старо счупване на шийката на лявата раменна кост. Движения на ръката в лявата раменна става са възможни в пълен обем.; 4. При постъпване на лечение картина на травматичен шок – тежко общо състояние, унесена неадекватна, кожа бледа, студена и изпотена, бледи лигавици, ускорена сърдечна дейност -  пулс 180/мин. Кръвно налягане 75/45, повърхностно, отслабено дишане. Описаните травматични увреждания могат да бъдат получени по начин както се съобщава в делото – блъсване от лек автомобил и последващо падане на пострадалата върху пътната настилка. Същите увреждания са довели до разстройство на здравето с временна опасност на живота на пострадалата, поради получения травматичен шок, резултат от множество травматични увреждания и контузия на бял дроб. Останалите травматични увреждания - разкъсно-контузни рани, контузия на лявата раменна област, мозъчно сътресение леко изразено по тяжест обуславят временно разтройство на здравето неопасно за живота. Средния срок на приключване на оздравителния процес е около 1 месец. Пострадалата има предхождащо травмата заболяване – прояви на деменция от алцхаймеров тип от няколко години.

          Според показанията на свидетелите Р. Г. /съпруг на ищцата/ и А. Т. /племенница на ищцата/, които сочат че ищцата изпитвала големи болки след инцидента, около два месеца била на легло и трябвало да я обгрижват, трудно проходила.

          За разглежданото деяние ответникът  Й.М.Й. е наказан по силата на решение по АНД №****/****г. на РРС като е признат за виновен в това, че на 03.09.2011г. при управление на автомобила си нарушил редица правила за движение / в частност и изискванията  на чл.40, ал.1 и 2 от ЗДвП, задължаващи водача при движение назад да се убеди, че пътя е свободен и че не създава опасност и че е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство и по непредпазливост причинил на пострадалата средна телесна повреда, изразяваща се в уврежданията посочени по-горе, като престъплението е квалифицирано оп чл.343, ал.1, б. Б, предл.2, във вр. с чл.342, ал.1 НК.

Тези фактически обстоятелства се изясняват от събраните по делото доказателства, основно от материалите по приложеното по НОХД №***/** на РРС и назначената експертиза. Постановеното срещу ответника наказателно решение следва да се съобрази от настоящия състав относно факта, че деянието е извършено, неговата противоправност и виновността на дееца. В този смисъл съдът намира, че ответникът е проявил вина /небрежност/ несъобразявайки правилата за движение и без да положи необходимото внимание е предприел движение назад, при което блъснал пострадалата причинявайки и описаните увреждания. В административнонаказателния процес е изяснена и причинната връзка между виновното поведение на ответника и уврежданията нанесени на ищцата. От извършения от ответника деликт ищцата е претърпяла неимуществени вреди. Няма данни от които да се заключи, че ищцата била допринесла за този резултат, чрез свое неадекватно поведение, поради което и доводите на ответната страна за съпричиняване не се споделят. По силата на чл.45, ал.1 от ЗЗД ответникът следва да поправи  претърпените вреди. При това съдът, като изхожда от критерия за справедливост по чл.52 от ЗЗД, намира, че за причинените на ищцата неимуществени вреди ответника следва да й заплати обезщетение в размер на 9000лв. За този размер на обезщетението съдът отчита претърпените от ищцата болки и страдания /очевидно нараняванията й с оглед характера си са били крайно болезнени/, преживения шок, поради който дори е била налице временна опасност за живота на пострадалата, фактът, че в определен период ищцата е била безпомощна и е зависела от чужда помощ. В останалата част до 20000 лв искът за неимуществени вреди не се явява основателен и следва да бъде отхвърлен в тази част – следва да се има предвид, че оздравителния процес не е дотолкова продължителен, че да обуслови и по-високото оценяване на неумуществените вреди. Обезщетението за неимуществени вреди следва да се присъди ведно със законната лихва от датата на деликта.

С оглед изхода на делото ответника следва да да заплати на ищцата направените от нея разноски в размер на 850 лв, както и да заплати по сметка на съда сумата от 360 лв за държавна такса върху уважената част на иска и сумата от 80 лв за деловодни разноски.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОСЪЖДА Й.М.Й. ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Р.В.Г. *** сумата от 9 000 лв за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано  от 03.08.2011г. до окончателното изплащане, които вреди са   причинени на ищцата от ответника с деяние, за което ответникът е наказан по реда на чл.78а от НК по АНД №****/****г. на РРС, като Съдът ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до 20000 лв като неоснователен в тази част.

ОСЪЖДА Й.М.Й. ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Р.В.Г. *** сумата от 850 лв за направените разноски по делото.

           ОСЪЖДА Й.М.Й. ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС умата от 360 лв за държавна такса и 80 лв за съдебни разноски.

           Решението е постановено при участието на трето лице помагач  ЗАД “В.” – гр.С.

             Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмицен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: