Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                          391, 18.12.2012г., гр.Разград

 

                                     В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                            състав

На четиринадесети декември                                        две хиляди и дванадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветалина Дочева

 

Секретар В.Д.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 698 по описа за 2012г.:

 

Искът е с правно основание чл.87, ал.3 ЗЗД .

Постъпила е искова молба от Х.М.Х., който твърди, че е прехвърлил на ответника процесния недвижим имот, срещу което той е поел задължение за неговата пожизнена издръжка и гледане. Сочи, че ответниците не са  полагали никакви грижи за него, нито са му предоставяли издръжка, въпреки нуждата им от такива.

Ответниците В.Х.В. и Г.Г.В., редовно призовани не са отговорили.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Видно от приложения по делото нотариален акт №** т.* д.№***г. на нотариус Р.Ив. на 01.02.2001г. ищецът е прехвърлил на първия ответник: първи жилищен етаж от жилищна сграда, построена въз основа на ОПС в парцел XVIII в кв.321 по плана на гр.Разград, състоящ се от дневна, две спални, кухня-бокс, трапезария, два балкона, баня с тоалетна и килер с обща застроена площ от 135.68кв.м., представляващ самостоятелен жилищен обект със самостоятелен вход от северозападната част на парцела, през стълбищна клетка и изби с полезна площ от 36.49кв.м. и построеният в имота навес и ¾ ид.ч. от построения в имота гараж с обща застроена площ от 36.34кв.м. и съответните ид.ч. от общите части и правото на строеж върху мястото срещу задължението на ответника да го гледа и издържа докато е жив, като му осигури нормални условия за живот и при условието да ползва пожизнено прехвърления имот. Понастоящем за имота е отреден идентификатор № 61710.504.6355. За жилището е отреден идентификатор №61710.504.6355.1.2, за гаража- №61710.504.6355.1.1 и за навеса- №61710.504.6355.3

Съгласно ЕР на ТЕЛК №*** от ****г. ищецът е със 80% неработоспособност, пожизнено. Страда от редица заболявания, налагащи ежедневен прием на медикаменти. Ответникът е в брак с втората ответница от 1994г. Ищецът получава пенсия в размер на 179.99лв. Със заповед №*****г. му е отказана целева помощ за отопление с твърдо гориво за отоплителния сезон 2011/2012г.

По делото е разпитана една свидетелка-М.. Вл., майка на ответника. Твърди, че от 1996г. е на квартира при ищеца. Уговорили се тя да се грижи за него, вместо да му плаща наем. Понеже Х. нямал семейство, деца предложил да прехвърли жилището на В., за да го гледа. През годините ответниците не са полагали никакви грижи за ищеца, не са му давали издръжка. Единствените им посещения при ищеца и свидетелката били, за да вземат туршии, зимнина. Миналата година се наложило Х. да продаде ниви, за да покрие разходите си, тъй като от ДСП му отказали социални помощи. Ищецът нееднократно е лежал в болница, но ответниците никога не са го посещавали. Те живеят в с.В., където и работят. Свидетелката твърди, че не е имала уговорка със сина си да гледа Х. вместо него. Пенсията на ищеца е малка и не стига. На молбите му за помощ ответниците се сърдили, че постоянно ги безпокоят по телефона.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е основателен и доказан.

Тъй като отв.В.В. е бил в брак с отв.Г.В. по време на сключването на договора, то имота като придобит по възмезден начин през време на брака се явява в режим на СИО.

 В тежест на ответниците е да докажат, че за били изправна страна по договора, а именно че са полагали необходимите грижи в обем и вид, достатъчен да осигури на ищеца нормален живот и че са му доставяли исканата издръжка. Пасивността на ответниците влече като последица уважаването на иска. В подкрепа на това ищецът също ангажира доказателства. 

От събраните гласни доказателства се установява, че ответниците не са изпълнявали основното си задължение по договора- никога не са полагали грижи за ищеца, не са му предоставяли издръжка. Същите не живеят в друго населено място. На опитите на ищеца да се свърже с тях за помощ, те не реагирали. Установено е, че ищецът е болен и има нужда от ежедневни грижи. Пенсията му е недостатъчна да покрие нуждите му. Тази дължима грижа е поискана от ищеца, не му е осигурявана от ответниците. Не му е осигурена и издръжка. Не е налице и евентуално изпълнение на задължението на ответниците, чрез трето лице.

Това виновно поведение/неизпълнение/ на ответниците не хармонира със задължението им за осигуряване на спокоен и удобен живот, съобразно нуждите на прехвърлителя. Непредоставянето на издръжка, необгрижването на ищеца води до забава на ответниците, което е основание прехвърлителя иска развалянето на договора. 

По изложените съображения, съдът

                                  

                                         Р     Е     Ш     И     :

 

РАЗВАЛЯ сключения договор за прехвърляне на собствеността върху поземлен имот- от жилищна града построена в гр.Р.****** въз основа на отстъпено право на строеж в парцел XVIII в кв. 321 по плана на гр.Р. само първият жилищен етаж, състоящ се от дневна, две спални, кухня-бокс, трапезария, два балкона, баня с тоалетна и килер с обща застроена площ от 135.68кв.м.- представляващ самостоятелен жилищен обект със самостоятелен вход от северозападната част на парцела през стълбищна клетка и изби/мази/ с полезна площ от 36.49кв.м. и построените в имота навес и ¾ ид.ч. от построения в имота гараж, със застроена площ от 36.34кв.м. и съответните ид.ч. от общите части на сградата и правмото на строеж върху местото, при граници и съседи за етажа: отгоре- втори жилищен етаж на Г. В. Г. срещу задължение за издръжка и гледане по нотариален акт № **, том *, рег.№***, дело № ****1г. на нотариус Р. Ив., а по сега действащата КК на гр.Р. самостоятелен обект в сграда с идентификатор 61710.504.6355.1.2, находящ се в сграда №*, разположена в поземлен имот с идентификатор 61710.504.6355, предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта:1, обща застроена площ  от 124 кв.м., складово помещение 4.94 кв.м., ид.ч. от стълбищната клетка, ид.ч. от ОЧС и от ОПС, при съседи: под обекта 31710.504.6355.1.1, над обекта 61710.504.3655.1.3; сграда с идентификатор 61710.504.3655.3, застроена площ 41кв.м., брой етажи:1, предназначение:селскостопанска сграда, разположена в имот идентификатор: 61710.504.6355; самостоятелен обект в сграда- гараж с идентификатор 61710.504.3655.1.1, находящ се в сграда №*, разположена в поземлен имот с идентификатор 61710.504.6355, брой нива на обекта: 1, площ: 36.34кв.м., съотв. ид.ч. от ОПС, при съседи: под обекта няма, над обекта 61710.504.6355.1.2 между Х.М.Х. ***, ЕГН ********** и В.Х.В. ***, ЕГН ********** поради неизпълнение, на основание чл.87 ал.3 ЗЗД.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: