Р Е Ш Е Н И Е

Номер 109                                          20.12.2012 г.                                      гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На двадесет и осми ноември                                   две хиляди и дванадесета година   

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар    Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№124 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Н.С.П., ЕГН ********** *** и А.М.П., ЕГН ********** *** с акт за граждански брак №47/18.08.1998 г. в гр.И., обл.Разград поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО на осн. чл.49  от СК по вина на А.М.П., ЕГН **********.

            ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИ ПРАВА  по отношение на малолетния А. Н.П., ЕГН ********** на бащата Н.С.П., ЕГН ********** ***, респ. определя местожителството на детето при него и определя РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ   на детето с майката А.М.П., ЕГН **********,*** всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИ ПРАВА  по отношение на малолетния М.Н. П., ЕГН ********** на майката А.М.П., ЕГН **********,***, респ. определя местожителството на детето при нея и определя РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето с бащата Н.С.П., ЕГН ********** *** всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя, както и по пет дни всеки месец в дните между втората неделя и третата събота до момента, в който детето подлежи на задължително предучилищно обучение и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА А.М.П., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА  на малолетното си дете А. Н. П., ЕГН **********, действащ чрез своя баща и законен представител Н.С.П., ЕГН ********** *** ежемесечна парична издръжка в размер на 100 лв. /сто лева/ считано от влизане в сила на съдебното решение до настъпване на обстоятелства, които обуславят изменения или прекратяване на издръжката.

ОСЪЖДА Н.С.П., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАЩА  на малолетното си дете М. Н. П., ЕГН ********** действащ чрез своята майка и законен представител А.М.П., ЕГН **********,*** ежемесечна парична издръжка в размер на 100 лв. /сто лева/ считано от влизане в сила на съдебното решение до настъпване на обстоятелства, които обуславят изменения или прекратяване на издръжката.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, находящо се в гр.И., ул.”****”, бл.**, вх.**, ап.**  на Н.С.П., ЕГН ********** ***.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата А.М.П., ЕГН ********** да носи предбрачното си фамилно име Ф..

ОТХВЪРЛЯ иска, предявен от Н.С.П., ЕГН ********** *** за предоставяне на родителски права по отношение на малолетния М.Н. П. и за определяне на местоживеенето му при него, както и иска за заплащане на издръжка на М. Н. П..

ОСЪЖДА А.М.П., ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на Н.С.П., ЕГН ********** сумата 25 лв. /двадесет и пет лева/ за направените по делото разноски.

ОСЪЖДА А.М.П., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса 40 лв. /четиридесет лева/ за прекраяването на брака и 144 лв. /сто четиридесет и четири лева/ държавна такса върху размера на издръжката.

ОСЪЖДА Н.С.П., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС  144 лв. /сто четиридесет и четири лева/ държавна такса върху размера на издръжката.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: