Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер                                                  12.12.2012 г.                          гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                състав

На  тринадесети ноември                               две хиляди и дванадесета година 

в публично заседание в състав:

 

Председател: Константин Косев

Секретар: Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№131 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между  Р.Н.И. ЕГН ********** *** и И.С.И. ЕГН ********** *** с акт №402 от 26.11.1989г.  на Община Разград,   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на осн. чл.51, ал.2 от СК.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

            Родените от брака деца В. И. С. ЕГН ********** и И. И. С. ЕГН ********** ще живеят заедно с майка си Р.Н.И. ***.

            Упражняването на родителските права върху децата В. И. С. ЕГН ********** и И. И. С. ЕГН **********  се предоставя на майката Р.Н.И..

            На бащата И.С.И. се предоставя режим на лични отношения с децата, родени от брака, както следва: Всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00ч. в събота до 18,00 ч. в неделя по местоживеенето на бащата, както и 20 дни през лятото, в период несъвпадащ с годишния отпуск на майката.

           Бащата И.С.И. ще заплаща ежемесечна издръжка за всяко от децата в размер на 80 лв месечно до навършване на пълнолетието им или до промяна на обстоятелствата, като заплащането ще се извършва чрез тяхната майка Р.Н.И..

           Семейното жилище, находящо се в гр. ****, ул. ******, вх.**, ет.**, ап.*, придобито по наследство от двамата съпрузи след смъртта на непълнолетния им син С. И. С., починал на 30.08.2003г. ще се ползва изцяло от съпругата Р.Н.И. заедно с родените от брака деца В. И. С.ЕГН ********** и И. И.С. ЕГН ********** до навършване на пълнолетие на всяко от децата, както й заедно с П.Д.С.ЕГН ********** – баба на децата по бащина линия, съобразно запазеното безвъзмездно право на ползване на жилището до края на живота й.

                Никой от съпрузите не претендира и не желае издръжка от другия съпруг.

                След развода съпругата Р.Н.И. ще носи предбрачната си фамилия В.

               Придобитите по време на брака недвижими имоти и МПС са следните:

             -  Придобит по наследство от починалия син С.И. С.  апартамент №на пети жилищен етаж в ЕПЖБ 5 в квартал 50 на гр. Разград, състоящ се от дневна, две спални, столова с кухненски блок и сервизни помещения, със застроена площ 94,88 кв.м., ведно с избено помещение №9 с полезна площ 5,10 кв.м. и заедно с 7,01 % идеални части от общите части на сградата и от правото на сроеж върху мястото, с административен адрес на жилището гр. ****, ул. *****, вх.**, ет.**, ап.**.;

          - Придобит чрез покупка имот Дворно място от 910 кв.м., представляващо урегулиран парцел №V-457 в квартал 36 по плана на с. ******, Община Разград, ведно с построените в същото дворно място масивна жилищна сграда със застроена площ 20 кв.м. и стопанска сграда;

        - Придобит чрез покупка Поземлен имот нива от 18,298 дка в местността “ЕКИСЧА”, трета категория, съставляваща имот №068011 по плана на земеразделяне на с. *****, Община Разград, ЕКАТТЕ 56890.;

         - Лек автомобил “ОПЕЛ КОРСА”, масленозелен металик рег. №*****.

          Правата на собственост върху придобитите по време на брака недвижими имоти, подробно описани  по-горе, страните запазват в равни части за всяка от тях.

           На съпругата Р.Н.И. се предоставя в изключителна собственост лек автомобил “ОПЕЛ КОРСА”, масленозелен металик рег. № *****.

         Правото на ползване върху целия недвижим имот - Дворно място от 910 кв.м., представляващо урегулиран парцел №V-457 в квартал 36 по плана на с. *****, Община Разград, ведно с построените в същото дворно място масивна жилищна сграда със застроена площ 20 кв.м. и стопанска сграда се предоставя на съпруга И.С.И..

           Правото на ползване върху целия недвижим имот - Поземлен имот нива от 18,298 дка в местността “ЕКИСЧА”, трета категория, съставляваща имот №068011 по плана на земеразделяне на с. ******, Община Разград ЕКАТТЕ 56890 се предоставя на съпруга И.С.И..

          Всички придобити по време на брака движими вещи страните са разпределили доброволно помежду си, съобразявайки нуждите и потребностите на децата.  

          

          ОСЪЖДА Р.Н.И. ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС  сумата 12,50 лв  за окончателна държавна такса и сумата от 30,00 лв за държавна такса върху стойността на нейния дял.

         ОСЪЖДА И.С.И. ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС  сумата 12,50 лв  за окончателна държавна такса,  както и 230, 40  лв държавна такса върху присъдените  издръжки.

          Решението не подлежи на обжалване.                                   

                    

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: