Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 718, 28.12.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

                                        РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

  На  двадесет и втори Ноември 2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 708 описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Д.Н.Н. *** против  Наказателно постановление № 597/15.08.2012г. на Началника на Сектор „ Пътна Полиция” при ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл. 20, ал.2,пр.1 от ЗДвП на жалбоподателят е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 180.00 лева, на основание чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. Оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН. Твърди, че не е извършил вмененото му във вина административно нарушение.Моли обжалваното НП да бъде отменено.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли обжалваното НП да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят Д.Н.Н. на 13.07.2012г. около 20,50ч. в гр. Разград в жк.” Орел „, по ул. „ Юмрукчал „, управлявал л.а. „ Фолксваген Пасат „ с рег. № *****, собственост на друго лице, като на кръстовище с  околовръстен път за жк. „ Орел „ предприема маневра „ завиване на дясно „, като управлява с несъобразена скорост с интензивността на движението, натиска рязко спирачката, губи контрол над автомобила и със заден ляв калник блъска приближаващият кръстовището л.а. „ Деу Калос „ с рег. №******. Следствие удара, управляваният от Н. МПС, отскача и блъска паркираният „ Фолксваген Поло „ с рег.№ *****. Настъпва ПТП с материални вреди по трите МПС. На място пристигат полицейските служители от Сектор „ Пътна Полиция КАТ ” при ОДМВР-Разград, свидетелите Д. В. и Н. Н., които извършват оглед на място, провеждат разследване на спорните факти и обстоятелства, наведени от жалбоподателя, разговарят с участниците в ПТП и достигат до извода, че Д.Н. е причинил ПТП, тъй като е управлявал с несъобразена скорост. За констатираното нарушение, св. Д В. съставил АУАН бл. № 283761, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл.20, ал.2 от ЗДвП, нарушителят отказал да го подпише, който отказ е удостоверен с подпис на свидетел. В тридневен срок постъпили писмени възражения от нарушителят, които били счетени за неоснователни от адм. наказващият орган, но била извършена проверка, депозиран бил Рапорт от актосъставителя и становище от прекия адм. ръководител. На база съставеният АУАН, на 15.08.2012г. е издадено и процесното НП, в което нарушението било описано хо идентичен с АУАН начин, като дата за извършване на нарушението била вписана 12.07.2012г. Нарушението било квалифицирано и от адм. наказващият орган като такова по чл.20, ал.2, пр.1 от ЗДвП, като на основание чл. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП на нарушителя била определена санкция „ Глоба „ в размер на 180,00лв. НП било връчено на жалбоподателя на 20.08.2012г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващият орган на 24.08.2012г.

       В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован се явява лично и с проц. представител. Поддържа жалбата на посочените в нея основание, най – вече, счита обжалваното НП за незаконосъобразно, като навежда доводи, че за първи път с него в обстоятелствената част се посочват нови факти, несъдържащи се в съставения АУАН, а именно датата на извършване на нарушението, което от своя страна води до нарушаване правото на жалбоподателят да разбере в какво точно е обвинен, за да изгради своята защита.

       Проц. Представител на адм. наказващият орган счита жалбата за неоснователна, а обжалваното НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние. В тази връзка съдът намира взраженията на жалбоподателя, относно фактическите обстоятелства отразени в АУАН за неоснователни. Безспорно и категорично с всички относими и допустими в настоящото производство доказателства – гласни / свидетелите Д. В., Н. Н. и Кр. И./ и писмени / Становище, Рапорт, Възражение, Протокол за ПТП № 1363582, Протокол за ПТП № 1363583 и двата от 13.07.2012г./, установяват, както датата на извършване на нарушението, така и виновното поведение от страна на жалбоподателя Н., с което е осъществено и процесното нарушение.

       Доколкото обаче в обжалваното НП за първи път адм. наказващият орган е посочил като дата на извършване на нарушението 12.07.2012г., факт срещу който жалбоподателят не е имал възможност да се защити в административно наказателното производство пред първата инстанция – ОДМВР – Разград, спорен факт, по който не се е произнесъл адм. наказващият орган, то налице е абсолютно процесуално нарушение, довело до незаконосъобразност на обжалваното НП.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 597/15.08.2012г. на Началника на Сектор „ Пътна Полиция” при ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл. 20, ал.2,пр.1 от ЗДвП на Д.Н.Н. *** е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 180.00 лева, на основание чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: