Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 697,06.12.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

  На тринадесети Ноември  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 754 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Г.Х.Г. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № 496/24.08.2012г. на Началник РУП към ОДМВР  Разград, с което за нарушение на чл.194, ал.3 вр. чл.218Б, ал.1 от НК му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100,00 лева, на основание чл.218Б, ал.1 от НК. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 14.08.2012г. в гр. Разград в хранителен магазин „ Ками” на ул. „ Никола Икономов”, пазарувала С. Р. С. Малко след касова зона на магазина, тя неволно и без да забележи изпуснала на земята дамското си портмоне, с намиращите се в него лична карта, карта за пътуване с. Дянково – гр. Разград, дебитна карта на банка ДСК и лични документи. По същото време в магазина се намирал и жалбоподателят Г.Х.Г., който напускайки магазина, забелязал портмонето, навел се взел го и излязъл. Октавил потртмонето в личния си автомобил в джабката, с намерение на следващият ден да го предаде в РУП. На следващият ден обаче жалбоподателят бил на работа, като същият работел като шофьор на тежкотоварен автомобил и тръгнал на път, като забравил за портмонето. На 15.08.2012г. С. подала жалба в РУП – Разград за откраднато портмоне. По жалбата предприел извършване на ОИМ полицеския служител св. Т.А.. Същият изискал и получил записи от охранителните камери в магазина, на които се вижда как жалбоподателят се навежда взема портмонето и излиза. На 20.08.2012г.  Г.Х.Г. се явил в сградата на РУП – Разград , където с протокол предал доброволно намереното от него дамско портмоне с намиращите се вътре описани по – горе вещи. В хода на ОИМ св. А. не успял да установи самоличността на лицето взело портмонето от магазина. Това сторил едва след доброволното явяване на жалбоподателя в РУП – Разград. На жалбоподателят бил съставен АУАН бл. № 586951/20.08.2012г. , в който му било вменено адм. нарушение, че на 14.08.2012г. около 17,30ч. в гр. Разград в хранителен магазин „ Ками” на ул. „ Никола Икономов” е отнел оставен без надзор портфейл с лични вещи и лични документи, собственост на С. Р. С., с намерение противозаконно да ги присвои, с което нарушил чл. чл.194, ал.3 вр. чл.218Б, ал.1 от НК. АУАН съставен в присъствие на нарушителя, връчен му и подписан от него без възражения.  

На база съставеният АУАН на 24.08.2012г. е издадено и процесното НП № 496, в който нарушението било описано по идентичен с АУАН начин, отново квалифицирани по чл.194, ал.3 вр. чл.218Б от НК и адм. наказващият орган на основание чл.218Б от НК, наложил адм. наказание „глоба”,  в  размер на 100.00 лева. НП е връчено редовно на жалбоподателя на 10.09.2012г., жалбата срещу него е постъпила при адм. наказващият орган на 14.09.2012г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       От изложената фактическа обстановка съдът намира, че в процесния случай не се касае за деяние включено в състава на чл.194 от НК. Г. не е отнел владението върху процесните вещи, тъй като самата С. към момента на вземането му е загубила непосредствената фактическа власт върху него. В слбучая се касае до намиране на чужди движими вещи, които съгласно разпоредбата на чл.207 от НК, лицето, което ги е намерило следва в седемдневен срок да съобщи за тях на собственика или на властта. Г. е избрал втората алтернатива, като на шестият ден се е явил пред орган на властта и е предал доброволно намерените вещи.

       От изложеното съдът намира, че не е налице виновно извършено от жалбоподателя Г. адм. нарушение, поради което обжалваното НП следва да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 496/24.08.2012г. на Началник РУП към ОДМВР  Разград, с което за нарушение на чл.194, ал.3 вр. чл.218Б, ал.1 от НК на Г.Х.Г. ЕГН ********** ***  е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100,00 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: