РЕШЕНИЕ

   699, 10.12.2012г., град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Разградският районен съд 

на тринадесети Ноември  две хиляди и дванадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Николай Борисов

Секретар: П.Т.                                                                     

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд № 788 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от Д.И.К. ***, в качеството й на Изп. Директор на « О. П. – Р. « ЕАД срещу Наказателно постановление №11010001/20.05.2012г. на Директора на Агенция за държавна финансова инспекция /АДФИ/ - С., с което за нарушение на чл.9 от Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки й е наложено административно наказание глоба  в размер на 800,00лв.  на основание чл.65 от Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки.

В жалбата се изтъкват основания за незаконосъобразност на наказателното постановление, счита, че не е налице деяние, съставляващо адм. нарушение.

В съдебното заседание жалбоподателят се явява лично и с упълномощен представител. Поддържа доводите изложени в жалбата.

Ответната страна, Агенция за държавна финансова инспекция гр.С., депозира писмени бележки, с които счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление като законосъобразно, да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  основателна.

Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №11010001 от 05.01.2011г., съставен на жалбоподателя от главен финансов инспектор при наказващия орган. В акта и впоследствие в обжалваното наказателно постановление, нарушението е описано идентично по следния начин: «На 15.06.2010г. в гр. Р., Д.И.К., в качеството си на Изп. Д. на « О. П. – Р. « ЕАД - възложител на обществени поръчки – по см. на чл.7, т.3 от ЗОП е одобрила с Решение № 1/15.06.2010г. обявлението и документацията за участие в процедура за възлагане на малка обществена поръчка с предмет „ Изграждане на модернизиран покрит пазар на територията на Централен общински пазар в гр. Р. „, в която е включила изисквания, даващи предимство и необосновано, ограничаващи участието на лица в малката обществена поръчка, а именно: за всяка от последните три години, минимум 70% от приходите на участника, да са от строителство сходно с предмета на обществената поръчка; при участници – обединения, водещият партньор да удовлетворява поне 50% от реализирания обем СМР без ДДС в минимален размер 1 милн.лв. за поне една от предходните три години; делът на строително-монтажните работи, възложени на подизпълнител/и да не надвишава общо 30% от стойността на поръчката.” По този начин на 15.06.2010г. в гр. Р. е нарушила  чл.9 от НВМОП.”

С оглед така приетото нарушение, на жалбоподателя е наложена глоба  в размер на 800,00лв  на основание чл. 65 от Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки.

Предвид изложената фактическа обстановка, от правна страна съдът намира следното: Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

            Разгледана по същество е основателна.

Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки е отменена с ДВ  бр. 17 от 28.02.2012 г., в сила от 26.02.2012 г., с изключение на разпоредбата на чл. 34, ал. 6, която се отменя от 1.04.2012 г., като последната по същество е неотносима към процесния случай. По силата на чл.3, ал.2 от ЗАНН, до влизане в сила на НП, при последвали различни нормативни уредби се прилага по благоприятната за нарушителя. От тази гледна точка още към датата на издаване на процесното НП адм. наказателната  разпоредба, послужила за налагане на адм. санкция не е имала действие, катко по тази причина обжалваното НП се явява незаконосъборзно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                       

                                               Р Е Ш И  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №11010001/20.05.2012г. на Директора на Агенция за държавна финансова инспекция /АДФИ/ - С., с което за нарушение на чл.9 от Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки на  Д.И.К. ***, в качеството й на Изп. Д. на « О. П. – Р. « ЕАД е наложено административно наказание глоба  в размер на 800,00лв.  на основание чл.65 от Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                            Районен съдия: