РЕШЕНИЕ

 

№746                                       19.12.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На  четвърти декември                                              две хиляди и дванадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №911 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от зАНН.

Постъпила е жалба от  ЕТ “Б.-С. Н.” гр. Л. срещу Наказателно постановление   В - 028233 от 20.09.2012г.  на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към Комисията за защита на потребителите с което на едноличния тръговец  е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.77 от Закона за туризма за нарушение на чл.50 ал.4 от същия закон. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли съда да го отмени, тъй като е спазил процедурата за подаване на заявление за отриване на процедура по категоризация, и не му е било връчено към деня на проверката издаденото такова от Община Л..

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателя лично  поддържа жалбата.

Ответната страна Комисия за защита на потребителите – гр. Варна, не изпраща представител.

 За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок, от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление на жалбоподателя  е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.77 от ЗТ. Същото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение № К-123887/28.08.2012г., съставен на жалбоподателя  от старши  инспектор при КЗП – РД – Варна в резултат на извършена на 28.08.2012г.  проверка в заведение за хранене и развлечение в гр.Л..  Констатациите  от тази проверка са отразени в акта и впоследствие   в наказателното постановление по следния начин «при извършена на 28.08.2012г. проверка в заведение за хранене и развлечение находящо се в гр.Л., няма на видно място и при поискаване не се представя временно удостоверение за открита процедура по категоризиране или удостоверение за категория. На 03.09.2012г. е представено временно удстоверение за категоризация №55/02.08.2012г... Търговецът не е изпълнил административното си задължение да постави на видно място в обекта временно удостоверение за открита процедура по категоризиране. По време на  проверката на обектът работи и обслужва клиенти. Прието е, че е нарушен чл.50 ал.4 от ЗТ».

Пред РРС е разпитана свидетеликата   А.Т. - актосъставител която в показанията си потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства. Процесния ден извършила проверка на заведението стопанисвано от жалбоподателя, който присъствал на проверката. Установила, че на видно място няма поставено удастоверение за категория или временно удостоверение за открита процедура. Съставила констативен акт и насрочила документална проверка, на която било представено временно удоставерение №55 от 02.08.2012г. Жалбоподателят представил и обяснение от кмета на община Л., че документите за регистрация са връчени на жалбоподателя един ден след тяхната проверка.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

Акта и НП са издадени от компетентни органи по предвидения от закона ред и форма.

Съгласно разпоредбата на чл.50 ал.4 от ЗТ на лицето по ал.3, се издава временно удостоверение за отркрита процедура по категоризиране, валидно за сроковете, посочени в чл.52 ал.3, което се поставя на видно място в обекта. За това деяние е приложима санкционната разпоредба на чл.77 от ЗТ, в чийто състав се съдържат обстоятелствата на нарушението - лице, което предоставя туристически услуги в туристически обект по чл.3 ал.3 т.1,2,3,5,6 и 10, в който на видно място не е поставено временно удостоверение за открита процедура за категоризиране, се наказва с имуществена санкция от 500 до 5000лв. В случая се установява, че процесния ден в обект-заведение за хранене и развлечение, туристически обект по смисъла на чл.3 ал.3 т.3 от ЗТ, се предоставяли туристически услуги и на видно място не е било поставено временно удостоверение за открита процедура за категоризиране. От събраните доказателства става ясно, че такова удостоверение към този момент е било издадено, но не е било получено и поставено от жалбоподтеля в обекта в деня на проверката от контролните органи.

Съдът намира за неоснователно възражението на жалбоподателя, че удостоверение за открита процедура за категоризация не било предадено на жалбоподателя и че той се доверил на Община Л., като е започнал работа, без него, тъй като му казали, че може да работи. Тези обстоятелства са ирелевантни в случая и е без значение поради какви причини, не е било поставено на видно място процесното удостоверение. Достатъчно е, че такова не е било поставено на видно място, а и същото вече е било издадено от Община Л.. Жалбоподтелят е следвало да положи необходимата грижа, да се сдобие с него и да го постави в обекта, в противен случай носи отговорност по чл.77 от ЗТ.

Не са налице предпоставките на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, тъй като деянието не представлява по-ниска степен на обществена опасност от други подобни нарушения. Единствено поради небрежното си поведение жалбоподателят сам се е поставил в това положение, а и не знанието на закона, не го оневинява. Наличието на смекчаващи обстоятелства е взето предвид от наказващия орган, който е наложил минималната санкция предвидена в закона.

Поради изложените съображения НП като законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

   ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  № В - 028233 от 20.09.2012г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към Комисията за защита на потребителите с което на ЕТ “Б.-С.Н.” гр. Л., е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.77 от Закона за туризма за нарушение на чл.50 ал.4 от същия закон.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд  - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                           Районен съдия: