РЕШЕНИЕ

 

№758                                       20.12.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на седми декември                                                 две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 927 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба И.  П.И., срещу Наказателно постановление  17-023А/12.07.2012г. на Началник отдел “РК” Североизточна България към отдел «РК»Североизточна България» гр.Варна на ИАРА гр.София, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв за нарушение на чл.17 ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите/ЗРА/ на основание чл. 56 ал.1  от същия закон.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата, счита, че не е извършил вмененото му нарешение.

За ответната страна Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури не се явява представител.

За Районна прокуратура гр.Разград, не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 500лв за нарушение на чл.17 ал.1 от ЗРА, на основание 56 ал.1 от същия закон.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0008448/26.06.2012г, съставен на жалбоподателя от ст. инспектор РК, към наказващия орган. В наказателното постановление обстоятелствата по акта са отразени по следния начин, жалбоподателят «на 06.06.2012г. около 20,15 часа, поставял 11 бр. ръчила във водите на яз.»****» в землището на с.Б. Л., за извършване на стопански улов на езерен рак. В момента на проверката уредите били в работно състояние, потопени във водата. След изваждането им са констатирани уловени 83 раци, които са върнати обратно във водата.»  Прието е, че с това  е нарушена разпоредбата нна чл.17 ал.1 от ЗРА.

Пред РРС е  разпитан като свидетел служителя към ИАРА сектор «РК»  Д.Д. - актосъставител. В показанията си същият установява, че процесния ден по сигнал отишъл на яз «****», където отначало наблюдавал с бинокъл и видял жалбоподателят да обслужва винтери. Отишъл при него и се представил, като поискал билети за риболов. Жалбоподателят бил със семейството си – син и съпруга, а билет имал синът. Свидетелят установил, че ръчилата са доста, влезли в пререкание с жалбоподателят, който си тръгнал с автомбил. След неговото тръгване, св.Д. извадил ръчилата, вътре имало 83бр. раци. В последствие установил самоличността на жалбоподателя, чрез справка в РУП Лозница, по билета на сина му. Съствил акт, в отсъстви на ажалбоподателя, който бил връчен чрез полицията.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   

В хода на административнонаказателното производство, са допуснати съществени процесални нарушения, водещи до незоконосъобразност на постановения акт.

На първо място съдът намира, че е нарушена разпоредбата на чл.40  ал.1 от ЗАНН, съгласно която акта се съставя в присъствието на нарушетиля. Процесния АУАН е съставен на 26.06.2012г. двадесет дни след проверката, в отсъствието на нарушителя  и последният не е бил уведомен за съставянето му, тъй като няма доказателства за това. Съгласно разпоредбата на чл.40  ал.2 от ЗАНН актът се съставя в отсъствие на нарушителя, ако той е бил поканен за съставяето му и не се е явил. По този начин е нарушено правото му на възражение при съставяне на акта. Връчването на процесния акт е станало чрез органите на РУП Търговище, тъй като има заверка и подпис на длъжностно лице на 29.06.2012г., че жалбоподатетят е отказал да подпише акта. Няма данни дали същият му е бил връчен. В разпоредбата на чл.40 ал.4 от ЗАНН е уредена процедурата по връчване на съставен в отсъствието на нарушителя акт /но следва да е бил поканен за това/, като същият следва да се изпрати на съответната служба за предявяване и подписване, след което се връчва препис от него на нарушителя. Не става ясно обаче дали му е бил връчен препис, ако жалбоподателят действително е отишъл да го получи и е отказал да го подпише, тъй като връчването се извършва чрез разписка, а на процесния АУАН е отбелязано/подчертано/ от длъжностно лице в РУП на 29.06.2012г., че нарушителят откава да подпише, но не и дали му е връчен препис от акта. Последното е от значение относно правото на нарушетеля за възражения, в 3-дневен срок след подписването на акта. АУАН поставя началото на административнонаказателното производство, с който нарушителят следва да бъде запознат, за да организира защитата си по обвинението. В случая съдът намира, че не са спазени изискванията от ЗАНН относно съставяне и връчване на акта, поради което е нарушено правото на защита на жалбоподателя, да се запознае с административното обвинение и съответно да направи възражения при съставянето му, което е самостоятелно основание за отмяна на НП.

Дори да не е налице горното нарушение съдът намира, че както в акта, така и в НП не са отразени всички обстоятелства от състава на разпоредбата на чл.17 ал.1 актуална към момента на деянието от ЗРА, посочена за нарушена. Съгласно чл.17 ал.1 от ЗРА, стопански риболов в определените обекти или зони от тях, се извършва след издаване на разрешително за стопански риболов и придобиване на право за усвояване ресурс от риба.  В акта и НП, не е посочено, дали жалбоподателят има такова разрешение, което е основното, за да е налице административно нарушение. Предвидената санкция в чл.56 ал.1 от ЗРА е глоба от 300 до 600лв, за този който извършва стопански риболов без разрешително, в нарушение на чл.17. На следващо място, легалното определение за стопански риболов е дадено в т.28 от ДР на ЗРА, който към момента на деянието гласи: «риболов-стопански» е улов на риба и други водни организми в определени за това обекти с разрешени уреди и средства с цел продажба на продукцията на пазара и реализиране на доход, независимо независимо от това дали се извършва постоянно, сезонно или временно. В обстоятелствата в НП не са посочени обстоятелствата от нормата от ДР към ЗРА, уреждаща го като такъв. Не става ясно дали уловът е извършен с цел продажба на продукцията на пазара и реализиране на доходи. Става ясно, че след изваждане на ръчилата от водата са установени 83бр. езерен рак. Това не е достатъчно да се приеме, че същите са с цел продажба, а не за лична употреба. Съдът намира, че е нарушен е чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН относно описанието на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, което е основание за отмяна на процесното НП, тъй като е ограничило правото на жалбоподателя да узнае обстоятелствата от състава на нарушението и съответно да организира защитата си. Неоснователни съдът намира доводите в писмените бележки от представителя на наказващия орган, че уловът бил стопански, тъй като били установени 83бр. раци уловени на ръчилата и това е основание за доказване на вината на нарушителят. Както бе отразено по-горе, това обстоятелство не е достатъчно уловът да е стопански. Освен това от събраните докзателства, в частност показанията на св.Д., се установява, че тази бройка раци е извадил той от водите на язовира, след като жалбоподателя и придружаващите го лица са тръгнали. Допустимата бройка – 50 е посочена в разпоредбата на чл.24 ал.3 от ЗРА, която се отнася не до стопански, а до любителски риболов, каквото обвинение не е повдигнато на жалбоподателя.

Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление,  следва да бъде изцяло отменено като незоконосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  17-023А/12.07.2012г. на началник отдел “РК” Североизточна България към отдел «РК» Североизточна България» гр.Варна на ИАРА гр.София, с което на И.  П.И. ***  е наложено административно наказание глоба в размер на 500лв за нарушение на чл.17 ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 56, ал.1  от същия закон.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                        Районен съдия: