МОТИВИ към присъда № 789/18.12.2012г. по НОХД № 830/12г. по описа на РС – Разград

 

Постъпил е обвинителен акт срещу М.С.Б.  ЕГН **********, за престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, затова, че за времето от ***г. до ***г. включително, в с. Б., след като е осъден с Решение № ***г. по бр. дело № 11/2009г. по описа на Районен съд – гр. Разград, влязло в сила на ***г., да издържа свой низходящ – дъщеря си Н. М. Б., родена на ***г., като й заплаща месечна издръжка в размер на 40,00лв., чрез нейната майка и законна представителка С.С. Б. от с.с., съзнателно не е изпълнил това свое задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 39 месечни вноски, на обща стойност 1560,00 лева.

В съдебно заседание, подсъдимият редовно призован, се явява лично и със упълномощен защитник, не се признава за виновен.

Защитата счита, че не е налице умишлено извършено престъпление, оправдава поведението на подсъдимия с материална невъзможност същия да заплаща каквато и да е издръжка на детето си, моли за оправдателна присъда.

В съдебно заседание прокурорът поддържа повдигнатото обвинение, счита, че е доказано по безспорен начин и пледира на подсъдимия Б., поради здравословното му състоание, да бъде наложено по-лекото алтернативно наказание „ Пробация „, изразяваща се в задължителните мерки в минимален срок.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият М.С.Б. е роден на ***г. в гр. В., жив. В с. Б., обл. Разград,  български гражданин, с основно образование, разведен, безработен, неосъждан ЕГН **********.

Съдът приема за установена по делото следната фактическата обстановка: С Решение № Решение № ***г. по бр. дело № 11/2009г. по описа на Районен съд – гр. Разград, влязло в сила на ***г., гражданския брак между подс.  Б. и св. С. Д., бил прекратен, упражняването на родителските права по отношение на роденото в брака дете Н. М. Б., били предоставени на майката – св. С. Д., бил опеределен режим на лични отношения, а подс. Б. бил осъден да заплаща ежемесечна издръжка на детето си, чрез неговата майка и законен преставител в размер на 40,00лв. За времето от ***г. до ***г. включително, подс. Б. съзнателно не изпълнил задължението си за плащане на ежемесечна парична издръжка на детето си Н. М. Б., въпреки, че през този период е имал недвижима собственост, от която е могъл да реализира доходи – 4бр. недвижими имоти, както и е получавал пенсия поради общо заболяване и пенсия за социална инвалидност в размер общо на 179,99лв. месечно.

 Видно от заключението на вещото лице по назначената на ДП съдебно – психиатрична експертиза, подс. Б. страда от Постконтузионен синдром. Органично разстройство на личността, Деменция. С решение на ТЕЛК при МБАЛ – Разград, на същият е  определена 86% инвалидност за срок от две години. Общата стойност на 39бр. вноски за ежемесечна издръжка на Н. М. Б. е в размер на 1560,00 лева.

По доказателствата:

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на показанията на св. С. Д., които се подкрепят от доказателствата събрани в досъдебното производство:  Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, Справка за съдимост на подсъдимия, Характеристична справка на подсъдимия,  заключението на вещото лице по назначената на ДП съдебно – психиатрична експертиза, Справка от НАП за регистрирани трудови договори на името на подс. Б., Решение Решение № ***г. по бр. дело № 11/2009г. по описа на Районен съд – гр. Разград, Справка от Служба по вписвания при РС - Разград.  

От правна страна:

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че подсъдимият М.С.Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.183, ал.1 НК.

Обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин.

За времето от за времето от ***г. до ***г. включително, в с. Б., след като е осъден с Решение № ***г. по бр. дело № 11/2009г. по описа на Районен съд – гр. Разград, влязло в сила на ***г., да издържа свой низходящ – дъщеря си Н. М. Б., родена на ***г., като й заплаща месечна издръжка в размер на 40,00лв., чрез нейната майка и законна представителка С.С. Б. от с.с., съзнателно не е изпълнил това свое задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 39 месечни вноски, на обща стойност 1560,00 лева.

Налице е пряк умисъл, тъй като подс. Б.,  съгласно приетото заключение на вещото лице по назначената съдебно-психиатрична експертиза, е осъзнавал, че не изпълнява задължение по влязло в сила решение, въпреки, че е имал възможност за това. По този начин от обективна и субективна страна е ангажирал наказателната си отговорност по чл.183, ал.1 НК.

Относно вида и размера на наказанието, предвид чистото съдебно минало  на подсъдимия и доказателствата за здравословното му състояние, съдът намира, че следва да наложи по – лекото от алтернативно изброените в НК – пробация, която да включва залъжителните пробационни мерки за минималния определен от НК срок: задължителна регистрация по настоящ адрес не по-малко от два пъти седмично за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Така опрпеделеното наказание, съдът счита, че в пълнота би осъществило целите си да поправи и превъзпита подс. Б., занапред да съобразява поведението си с повелителните норми на закона и да изпълнява задълженията си.

На основание чл.189 от НПК, съдт осъди подс. Б. да заплати в полза на Реп. Бюджет за разноски на досъдебното производство  сумата от 70.00 лв., по сметка на РРС сумата 80.00 лв. разноски в  съдебното производство.

В този смисъл съдът постанови присъдата си.

                                                                            

                                                                      

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: