Р Е Ш Е Н И Е

Номер 1483                                        03.12.2012 г.                           гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На    шести  ноември                                    две хиляди и дванадесета година

В публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар  В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1483  по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                Депозирана е искова молба от Ю.А.Ю., с която е предявен иск срещу “П. К. “П” с. Е. за заплащане на сумата от 2074,39 лв представляващи дължими трудови възнаграждение за периода м.юли 2009г. до 23.03.2010г., ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното плащане. Твърди, че трудовото и правоотношение било прекратено, като ответникът не заплатил изцяло трудовите й възнаграждения.

           В отговора си ответникът заявява, че е изпълнил задължението си и е изплатил на ищцата претендираните суми, за което представя копие от разходен касов ордер.

            В заседанието пред РРС ищцовата страна признава, че е получила тази сума от ответника, но след завеждане на иска, поради което претендира да й бъдат заплатени направените разноски.

            Съдът намира за установено следното: Ищцата е била в трудови правоотношения с ответника с длъжност продавач  - консултант, като трудовото й правоотношение е прекратено на 24.03.2010г. При това ответникът останал задължен за сумата от 2074,39 лв, - дължими на ищцата трудови възнаграждения за периода м. юли 2009г. до 23.03.2010г. /месечното възнаграждение на ищцата било 300 лв, като получавала и допълнително възнаграждение за трудов стаж в размер на 34,20 лв./. На 14.09.2012г., вече след завеждане на иска,  ответникът изплатил на ищцата претендираната от нея сума. По тези обстоятелства спор между страните не съществува, поради което съдът ги намира за безспорно установени.

             Съдът направи следните правни изводи: Тъй като съдът следва да вземе предвид и обстоятелствата настъпили след завеждане на иска, то искът се явява неоснователен, доколкото претенцията на ищцета е удовлетворена от ответника, при това искът за заплащане на дължимите трудови възнаграждения, ведно със законната лихва следва да бъде отхвърлен /ищцата не го е оттеглила/. Доколкото плащането е станало след завеждане на иска, а към този момент ответникът е бил в забава, то той с поведението си е дал повод за воденето на процеса, поради което и следва да възстанови на ищцата направените от последната разноски /200 лв за адвокатско възнаграждение/ - аргумент от чл.78, ал.2 от ГПК.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОТХВЪРЛЯ иска предявен от Ю.А.Ю. *** срещу “П. К. “П.” с. Е. ЕИК *******, с адрес на управление с. Е., ул. В. Л. №* за заплащане на сумата от 2074,39 лв представляващи дължими на ищцата трудови възнаграждения за периода м.юли 2009г. до 23.03.2010г., ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното плащане.

ОСЪЖДА П. К. “П.” с. Е. ЕИК *****, с адрес на управление с. Е., ул. В. Л. №* да заплати на Ю.А.Ю. *** сумата от 200 лв за разноски по делото.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок връчването му на страните.

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: