О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е                                   

                                  № 372, 04.12.2012г., гр. Разград

 

                             В    И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                        състав

на четвърти декември                                     две хиляди и дванадесета година

в съдебно заседание, в състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар П.Т.

като разгледа докладваното от съдията

гр.д.№ 1089 по описа за 2012г.

       

            Депозирана е искова молба от Р.Я.П., с която моли съда да осъди Прокуратурата на РБ да му заплати сумата от 20000лв. за претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразното му задържане за периода от ***г. до ***г. по сл.д.№*** на РСС-Т. Твърди, че с постановление от *** г. производството по делото е прекратено от прокурора. Това обосновава правото му по чл.2 т.1 от ЗОДОВ на обезщетение за неимуществени вреди. По делото е приложено и приобщено гр.д.№ *** г. по описа на РОС. От него е видно, че ищецът е предявил иск за 100 000 лв. срещу Прокуратурата на РБ за претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразното му задържане за периода от *** г. до *** г. по сл.д.№ *** на РСС-Т. С решение № *** г. искът е отхвърлен, поради погасяването му по давност. Решението е влязло в сила на *** г.

           Налице е пълно покриване на предмета /ангажиране отговорността на Държавата за вреди/ и на страните по двата иска, т.е. ищецът е предявил повторно иска си. Цената на първия иск е по-голяма от тази на втория.

           Настоящият иск е недопустим, тъй като се явява повторно предявен, относно спор, разрешен вече със сила на присъдено нещо. СПН е пречка за съществуването на правото на иск. Тя действа спрямо него като правопогасяващ факт. Понеже правото на иск съществува само ако тя липсва, тя е отрицателна процесуална предпоставка, респ. процесуална пречка за упражняване правото на иск.

          Ето защо искът следва да бъде оставен без разглеждане, като недопустим, а производството по делото следва да бъде прекратено.

           По изложените съображения, съдът

 

                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

           ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ предявеният от Р.Я.П. против Прокуратурата на РБългария иск по ЗОДОВ за сумата от 20000 лв. претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразното му задържане за периода от *** г. до *** г. по сл.д.№ *** на РСС-Т., като недопустим.

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№1089/12г. на РРС.

          Определението подлежи на обжалване пред РОС в едноседмичен срок от връчването му на страните.

                   

 

                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: