МОТИВИ към решение №  753   от  07.12.2012 г., постановено по НАХД №1015/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от А.М. А. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 06.12.2012 г. в гр.Разград.

            А. признава, че е ударил детето и му е издърпал ухото, но поведението му било предизвикано.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: А. А. има дъщеря, която е ученичка във втори клас в ОУ с.Е. Детето често се оплаквало от свой съученик М. Конкретно сочела, че той й хвърля чантата и якето на земята. Няколко пъти А. разговарял с дядото на детето, но той твърдял, че не може да направи нищо. Родителите на детето от дълго време не живеели в с.Е.  А. и съпругата му потърсили помощ и от класния ръководител. След всяко тяхно оплакване М. коригирал поведението си, но само за няколко дена. На 06.12.2012 г. дъщерята на А. се прибрала от училище без яке и казала, че М. я ударил, хвърлил й шала на земята и стъпвал върху него. Според М. двете деца се скарали и А. /дъщерята на А. А./ го е ударила, хвърляла му якето на главата и не го пускала да влезе в стаята. След като разговарял с дъщеря си, А. отишъл в училище, поискал да разговаря със С. В. – учител. Тя го поканила в класната стая, той влязъл и отишъл при М. Започнал да му се кара, хванал го за ухото и го дръпнал силно. Учителката веднага се намесила и освободила детето, лед което той започнал да го дърпа за дрехите. Тя отново се намесила, той прекратил това действие, но когато тя решила, че всичо е приключило той ударил М. с юмрук по главата. След това си тръгнал.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя и свидетелите.

            А. е осъждан. Работи без трудово правоотношение, като последните три години е безработен.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на децата и учителката. Тази проява се характеризира със сравнително висока обществена опасност, тъй като е насочена към дете и е извършена в присъствието на деца. От друга страна с оглед конфликта между децата, за разрешаването на който учителите не са взели необходимите мерки, този инцидент не характеризира нарушителя като деец с висока степен на обществена опасност. Предходното осъждане, наказанието по което е изтърпяно преди много години, също не води до този извод, тъй като след това не са регистрирани противообществени проями. Ето защо съдът счита, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – глоба в средния размер, а именно 300 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: