МОТИВИ към Решение №803/27.12.2012г. по АНД №1058 по описа за 2012г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Д. Ю. Р. и Б.Н.Н. на 23.12.2012г. около 03.30ч. в гр.Р. в клуб „Е.“ непристойна проява, нарушаваща обществения ред и демонстрираща явно неуважение към обществото, изразяваща се в сбиване на обществено място.

             Нарушителите дават обяснения, съжаляват за стореното, но не се смятат за виновни.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 23.12.12г. около 03.30ч. двамата нарушители били в компанията на момче на име К. Без установена причина двамата си разменили юмручни удари. Охраната ги извела извън заведението, където двамата отново си разменили юмручни удари. Дошли линейка и полиция. Двамата нарушители твърдят, че станалото между тях е едно недоразумение, че вече са приятели и са се разбрали, че нямат претенции един към друг.

             Горната фактическа обстановка съдът намира за доказана от писмените показания на свидетелите и обясненията дадени от нарушителите. Разликата в обясненията на нарушителите и установената от съда фактическа обстановка се явява защитна теза на всеки от нарушителите.

             Така с деянието си- нанасяне на взаимни удари на публично място, двамата са нарушили обществения ред, държали се възмутително и непристойно. Проявата им, поради по-ниската степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 НК, но се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието на нарушителите съдът отчете, че същите са неосъждани и съжаляват за стореното, но същевременно не считат че са виновни; че са се разбрали извънсъдебно. Поради това съдът намира, че наказанията им следва да са еднакви по вид и размер, по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ в размер на 300лв., като счита, че по този начин целите на наказанието биха се изпълнили.       

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: