Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

                  № 382                                               07.01.2013 година                                 град Разград

 

                                   

                                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                            ....................... състав

на седми декември                                                              две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав:

                                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА Д.

 

секретар Г.А.

прокурор ………………..,

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело                                                 176                         по описа за 2012 година

 

 

       Делба ІІ фаза.

           С влязло в сила на 31.08.2012 г. решение № І/27.07.2012 г. е допуснат до делба между  С.А.Д., ЕГН **********,***, Л.Д.Г., ЕГН **********,***, А.Д.Д., ЕГН **********,***, Д.Д.Д., ЕГН **********,*** и Д.Д.Д., ЕГН **********, с адрес ***, следните недвижими имоти, а именно: 1. 1/2 ид. част от дворно място – поземлен имот  с идентификатор № *****.***.*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящо се в с. С., ул. “М.” № **, целия с площ от 555 кв.м., трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, стар идентификатор: няма, номер по предходен план: квартал 1, парцел 19, при граници: № *****.***.***, № *****.***.***, № *****.***.***, № *****.***.**, № *****.***.**, заедно с построените в него: Самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *****.***.***.1.2 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящо се в с. С., ул. “М.” № **, етаж *. Самостоятелният обект се намира в сграда № 1 в горепосочения поземлен имот с № *****.***.*** и е с предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта:1 , с площ от 123 кв.м., ведно с принадлежащото му североизточно избено помещение, при граници на жилището: на същия етаж: няма, под обекта: № *****.***.***.1.1, над обекта: няма, както и Самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *****.***.***.1.3 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящо се в с. С., ул. “М.” № **, ет.*. Самостоятелният обект се намира в сграда № 1 в горепосочения поземлен имот с № *****.***.*** и е с предназначение: гараж в сграда, брой нива на обекта:1 , с площ от 21,60 кв.м., при граници: на същия етаж: № *****.***.***.1.4, под обекта: няма, над обекта № *****.***.***.1.1, стар идентификатор: няма, ПРИ ПРАВА по 1/5 идеална част за всеки от съделителите С.А.Д., ЕГН **********,***, Л.Д.Г., ЕГН **********,*** и А.Д.Д., ЕГН **********,***, Д.Д.Д., ЕГН **********,*** и Д.Д.Д., ЕГН **********, с адрес ***.

 

            

     В първото съдебно заседание след допускане на делбата на осн. чл. 349 ал.3 от ГПК е направена възлагателна претенция от съделителката С.А.Д., по отношение на делбените имоти. Направеното искане от съделителката Д.Д. за възлагане на посоченото основание на делбения имот на съделителя Д.Д., съдът намира за недопустимо, доколкото по делото липсват доказателства установяващи надлежна процесуална представителна власт на страната която го е направила по отношение на лицето, в полза на което е направено искането /неин брат/, а то и не е направено по начин позволяващ да се заключи че е направено от нея, в качеството й на пълномощник.

       Съдът акто прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

      За установяване предпоставките на чл. 349 ал.3 от ГПК съделителката С.А.Д., представя удостоверение от Община Разград, отдел Местни данъци и такси, видно от което единствениия притежаван от същата недвижим имот е делбения. Събраните по искане на страна гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите К. и К., установяват, че към момента на смъртта на наследодателя на страните съделителката Д. /негова преживяла съпруга/ е живеела в имота, предмет на настоящото производство, който е представлявал и семейно жилище, по смисъла на СК. Освен нея там живеели и другите двама ищци – нейни и на наследодателя деца. След смъртта на Д. Д., Св. Д. продължила да живее в къщата близо година, след което се установила в дома на родителите си в гр. Велики Преслав. Понастоящем жилищният етаж се ползвал от съделителя Д. Д., който преди смъртта на баща си, обитавал помещение, находящо се на партерния етаж на сградата.   

      В хода на производството във втора фаза на делбата, въз основа на приетото от съда заключение по назначената съдебно-техническа и оценъчна експертиза, е установено, че допуснатите до делба имоти са реално неподеляеми съобразно правата на сънаследниците. Пазарната стойност на допуснатото до делба дворно място е 1 387,50 лв. Втория жилищен етаж от застроената в него жилищна сграда, допуснат до делба е 13 112,50 лв. / от които 2 000 лв. е стойността на избеното помещение/. Пазарната стойност на допуснатия до делба гараж пък , е 3 500 лв. Общата пазарна стонйност на делбените имоти възлиза на 18 000 лв.

      Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

     Възлагателната претенция на съделителката С.А.Д., е частично основателна и доказана.

     Разпоредбата на чл. 349 ал.2 от ГПК  установява предпоставките, при наличието на които делбения имот може да се възложи на лицето заявило претенцията. Фактическият състав на посочената разпоредба  поставя изискването от една страна към обекта на собствеността, а от друга към субекта направил възлагателна претенция. Имотът, чието възлагане се претендира трябва да е неподеляемо жилище, а съделителят, който е поискал възлагане, да има качеството на наследник, да е живял в него към момента на откриване на наследството и да няма друго жилище. Следователно, право на възлагане по чл. 349 ал.2 от ГПК  има онзи съделител, който в делбата на наследството има качеството наследник, живял е с наследодателя при откриване на наследството и не притежава друг жилищен имот. В разглеждания случай допуснатият до делба имот е останал в наследство от Д. Д. - съпруг на съделителката С.Д. и баща на останалите съделители и е установено е че същия е неподеляем.  Съсобствеността между страните е възникнала единствено по силата на наследяването, доколкото собствеността върху имотите е придобита от наследодателя, преди сключване на брака между двамата съпрузи. При данните по делото, че съделителката Св. Д. е живяла в имота при откриване на наследството и не притежава друг имот, съдът счита, че са налице законовите изисквания за възлагане имота. Основателността на възлагателната претенция обаче, се отнася единствено до имота, който представлява жилищен такъв, по смисъла на закона. По отношение на допуснатия до делба гараж, който е самостоятелен предмет на делбеното производство, липсват основания за възлагането му. Същия, съгласно разпоредбата на 349 ал.2 ГПК следва да послужи за уравнение на някой от дяловете на останалите съделители. Доколкото правата на съделите са равни, то стойността на следващия се на всеки един от тях дял, възлиза на 3 600 лв.Пазарната стойност на гаража е 3 500 лв. – т.е. приблизително равна на стойността на един дял. При това положение, и при липсата на изявления от някой от седилетелите, изразяващи претендиран от тях способ за уравнение на дяловете им и при наличните по същото данни, че Д.Д., обитава партерния  етаж на сградата, на който е разположен гаража, съдът счита че именно неговия дял следва да бъде уравнен с посочения недвижим имот. Разликата от 100 лв., както и паричната равностойност на всеки един дяловете на останалите съделители от 3 600 лв., следва да бъде заплатена от страната на която имотът е възложен - С.Д..

 Всеки от съделителите следва да бъде осъден да заплати следващата се държавна такса от 4 % върху стойността на дела си.

 Воден от изложеното до тук, съдът

 

 

 

Р    Е    Ш    И    :

 

 

       На осн. чл. 349 ал.2 от ГПК ПОСТАВЯ  в дял на С.А.Д., ЕГН **********,*** и същата става изключителен собственик на следния недвижим имот, а именно: 1/2 ид. част от дворно място – поземлен имот  с идентификатор № *****.***.*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящо се в с. С., ул. “М.” № **, целия с площ от 555 кв.м., трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, стар идентификатор: няма, номер по предходен план: квартал 1, парцел 19, при граници: № *****.***.***, № *****.***.***, № *****.***.***, № *****.***.**, № *****.***.**, заедно с построения в него: Самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *****.***.***.1.2 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящо се в с. С., ул. “М.” № **, етаж *. Самостоятелният обект се намира в сграда № 1 в горепосочения поземлен имот с № *****.***.*** и е с предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта:1 , с площ от 123 кв.м., ведно с принадлежащото му североизточно избено помещение /две складови помещения с площи 7,24 кв.м. и 2,00 кв.м./, при граници на жилището: на същия етаж: няма, под обекта: № *****.***.***.1.1, над обекта: няма.

      Пазарната стойност на този дял е 14 500 лв.

      На осн. чл. 349 ал.2 за уравнение на дела на Д.Д.Д., ЕГН **********,***, ПОСТАВЯ В ДЯЛ и същия става изключителен собственик на следния недвижим имот: Самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *****.***.***.1.3 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящо се в с. С., ул. “М.” № **, ет.*. Самостоятелният обект се намира в сграда № 1 в поземлен имот с № *****.***.*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. С., одобрена със заповед № РД -18-71/07.11.2007 г. на изп. директор на СГКК, находящ се в с. С., ул. “М.” № ** и е с предназначение: гараж в сграда, брой нива на обекта:1 , с площ от 21,60 кв.м., при граници: на същия етаж: № *****.***.***.1.4, под обекта: няма, над обекта № *****.***.***.1.1, стар идентификатор: няма.

        Пазарната стойност на този дял е 3 500 лв.

      

        ОСЪЖДА С.А.Д., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ за уравнение на дела на Д.Д.Д., ЕГН **********,*** сумата 100 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от влизане на решението в сила, платима в 6 месечен срок от посочената дата.

 

       ОСЪЖДА С.А.Д., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ за уравнение на дяловете на всеки от съделителите Л.Д.Г., ЕГН **********,***, А.Д.Д., ЕГН **********,***,  и Д.Д.Д., ЕГН **********, с адрес ***, сумата от по 3 600 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от влизане на решението в сила, платима в 6 месечен срок от посочената дата.

     

 

       ОСЪЖДА всеки от съделителите С.А.Д., ЕГН **********,***, Л.Д.Г., ЕГН **********,***, А.Д.Д., ЕГН **********,***, Д.Д.Д., ЕГН **********,*** и Д.Д.Д., ЕГН **********, с адрес *** да заплати по сметка на РРС сумата от по 144,00 лв. – държавна такса върху стойността на дела си.

 

         Решението подлежи на обжалване пред ОС Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: