Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 399                                          02.01.2013 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На деветнадесети декември                         две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ Г.

 

секретар Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№381 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК.

            Депозирана е молба от М.Г.Н. срещу А.Х.П. за делба на самостоятелен обект в жилищна сграда – апартамент при права 1/4 за нея и 3/4 за ответницата. Твърди, че имотът е придобит от нейния баща по времето на брака му с ответницата, както и че не могат да се поделят доброволно.

            Ответницата е призована по реда на чл.47 от ГПК. Назначеният й особен представител счита иска за допустим и основателен.

            С решение от 25.09.2012 г. процесния недвижим имот е допуснат до делба при права ¼ за ищцата и ¾ за ответницата.

                В първото по делото с.з. след допускането на делбата процесуалния представител на ответницата направи искане същата да изкупи имота.

            Видно от удостоверението за наследници имуществената общност е прекратена със смъртта на единия съпруг и А.Х.П. се явява преживяла съпруга. Не бяха представени доказателства ответницата да притежава недвижими имоти.

            Според заключението на вещото лице пазарната цена на недвижимия имот е 23 800  лв. Същият не е реално поделяем в съответствие с правата на страните.

            Предвид направеното искане за възлагане, предпоставките за което са налице, делбата следва да бъде извършена чрез възлагане, като за уравнение на дяловете ответницата бъде осъдена да заплати 5 950 лв. на ищцата, което следва да направи в шестмесечен срок от влизане в сила на решението.

             Всеки от съделителите следва да заплати д.т. 4% върху стойността на своя дял, което за ищцата е 238 лв., а за ответницата – 714 лв.

            Ответницата следва да заплати на ищцата направените разноски от 100 лв. за особен представител и съответната част от сумата, платена като депозит за вещо лице, а именно 75 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ВЪЗЛАГА  на основание чл.349 от ГПК   недвижим имот в гр.Р., представляващ апартамент №*, бл.**, ж.к.”О”, вх.*, ет.*, идентификатор 61710.504.78.26.109 по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед №РД-18-37/10.03.2008 г., намиращ се в сграда 26, разположена в поземлен имот с идинтификатор 61710.504.78, състоящ се от хол, спалня, кухня и сервизни помещения със застроена площ 62,03 кв.м., избено помещение №1 с площ 3,54 кв.м., с 3,99 % идеални части от общите части на сградата  при граници на жилището: на същия етаж – 61710.504.78.26.110 и 61710.504.78.26.135, под обекта – няма и над обекта: 61710.504.78.26.112  и за избеното помещение: ляво –  изба, собственост на Община Разград и дясно – изба №2  на А.Х.П., ЕГН ********** с постоянен адрес ***.

          Пазарната стойност на имота е 23 800 лв.

ОСЪЖДА А.Х.П., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на М.Г.Н., ЕГН ********** *** за уравнение на дяловете сумата 5950 лв. /пет хиляди деветстотин и петдесет лева/ в ШЕСТМЕСЕЧЕН СРОК от влизане в сила на съдебното решение, като едва след изплащане на паричното уравнение тя ще стане собственик на процесния имот.

Ако уравнението не бъде изплатено в срок, решението  за възлагане се обезсилва по право.

 ОСЪЖДА А.Х.П., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на М.Г.Н., ЕГН ********** *** сумата 175 лв. /сто седемдесет и пет лева/ за направените по делото разноски.

ОСЪЖДА М.Г.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ  по сметка на РРС държавна такса  238 лв. /двеста тридесет и осем лева/.      

ОСЪЖДА М.Г.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ  по сметка на РРС държавна такса  714 лв. /седемстотин и четиринадесет лева/.     

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: