Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

Номер  786,  10.01.2013 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На осемнадесети Декември, 2012година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 853 по описа за 2012година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ Социалинвест ” ЕАД – Р., ЕИК ****9, представлявано от Изп. Директор Т. Д. Х. ЕГН **********, против  наказателно постановление № 25-2502312/17.09.2012г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 4000,00лв., за нарушение на чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на процесуалния закон, оспорва фактическата обстановка, моли съда да отмени обжалваното НП.

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, чрез проц. представител, счита жалбата за неоснователна и моли съда да потвърди обжалваното НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: За времето от  06.08.2012г. до 28.08.2012г. във връзка с възникнал инцидент, контролни органи от Д „ ИТ” – Търговище, М. М. ст. Инспектор и  М. И. – гл. инспектор, в присъствие на представителя  на „ Социалинвест ” ЕАД – Р., ЕИК *****, извършили проверка по работни места в обект газозарядна станция гр. Р., източна промишлена зона, собственост на жалбоподателя и по документи в офис Разград на ДИТ Търговище, по спазване на трудовото законодателство. При проверката констатирали множество нарушения, едно от които, че „ ... „ Социалинвест ” ЕАД – Р., ЕИК *****, в качеството си на работодател към 06.08.2012г. не е осигурил здравословни и безопасни условия на труд на Кр. Ив. Ас. ЕГН **********, обслужващ газстанция работник на  „ Социалинвест ” ЕАД – Р., като не е осигурил безопасно прехвърляне на  пропан – бутан от мобилната автоцистерна към стационарната цистерна на котролирания обект на 06.08.2012г. Прехвърлянето на пропан – бутан е извършвано без автоцистерната да е заземена, с което не е отведено натрупаното при транспортирането статично електричество, довело до възпламеняване на газ пропан – бутан на 06.08.2012г. към 17,10ч., следствие на което Кр. Ив. Ас. е тежко обгорял....”. Констатираното нарушение било отразено в Протокол № АП – 749/28.08.2012г. в т.4, връчен на представителя на търговеца.  За констатираното нарушение св. М. И. в присъствие на св. М. М. и представителя на жалбоподателя съставила на 28.08.2012г. АУАН № 25-2502312, в който описала нарушението, квалифицирала го като такова по чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове и го връчила срещу подпис на жалбоподателя, който го подписал без възражения.

На 17.09.2012г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано като такова по чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, а адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, наложил на жалбоподателя адм. наказание „ имуществена санкция” в размер на 4000,00лв. НП било връчено на жалбоподателя на 02.10.2012г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 09.10.2012г.

Свидетелите М. И. и М. М. разпитани в с.з., по същество потвърждават изложеното в АУАН, а именно, че при извършване на проверката по работни места и по документи в офис на ДИТ – Търговище в гр. Разград  е установено, че в процесния обект на 06.08.2012г. при прехвърляне на пропан – бутан от автоцистерна е извършвано без автоцистерната да е заземена, с което не е отведено натрупаното при транспортирането статично електричество, довело до възпламеняване на газ пропан – бутан към 17,10ч., следствие на което Кр. Ив. Ас. е тежко обгорял. Видно от Обяснение и Декларации от Б. Г. Б., Обяснение и Декларация от Хр. Г. К., Обяснение от Кр. Ив. Ас., Трудов договор, копие Производствено – технологична инструкция за безопасна експлоатация на газозарядна станция, по същество потвърждават описаното в АУАН.

В този смисъл, жалбоподателят, оспорвайки фактическите констатации така както са отразени в АУАН, респективно в обжалваното НП, не оборва с доказателства от фактическа страна описаното и санкционирано нарушение.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна по следните съображения:

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират  административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на адм.наказателното производство писмени и гласни доказателства,  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган.

Относно възраженията на жалбоподателя, съдът счита, че същите са неоснователни. От събраните доказателства безспорно е установено, че към датата на проверката по работни места в контролирания обект и по документи в офиса на ДИТ – Търговище в гр. Разград е налице нарушение съгласно чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоятация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, работодателят / качество, което не се оспорва от жалбоподателя/ не е изпълнил административното си задължение да изпълни необходимото, така щото да създаде здравослвни и безопасни условия на труд, като осигури при прехвърляне на пропан – бутан от автоцистерна в стационарна такава, заземяване на автоцистерната с да се отведе натрупаното при транспортирането статично електричество или категорично да задължи лице, което да извърши това действие.

Съдът намира за адекватно наложеното наказание с оглед несъмненото извършване на нарушението и тежките последици.  

По изложените съображения обжалваното НП се явява правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 25-2502312/17.09.2012г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, на „ Социалинвест ” ЕАД – Р., ЕИК ****, представлявано от Изп. Директор Т. Д. Х. ЕГН ********** в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 4000,00лв., за нарушение на чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоятация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове , като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: