Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

                                                  787, 10.01.2013 година, град Разград

 

  В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На осемнадесети Декември две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар П.Т.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело № 907 по описа за  2012 г.

           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от В.Г.Р. ЕГН ********** ***  против наказателно постановление № 611/04.10.2012г.  на Директор на ОД на ОДМВР Р., с което за нарушение  на чл.8, ал. 3 от ЗЗДет. на основание чл.45, ал.3 от ЗЗДет. й е наложено административно наказание “глоба” в размер на 300,00 лв.

          Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде изцяло отменено, отрича фактическата обстановка, така както е отразена в АУАН, твърди, че е осигурил пълнолетен придружител на непълнолтното си дете.

         Административнонаказващият орган не заявява становище по въззивната жалба, не изпраща представител в съдебно заседание.

         Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

 На 14/15.09.2012г. в гр.Р., при провеждане на СПО за времето след 22,00ч. на 14.09.2012г., полицейски служители на РУП – Р., установили около 00,30часа, самоличността на непълнолетния В. Л. Р. ЕГН **********, който движел в гр. Р., по  бул. « Б.» в близост до РП- Р. Съгласно обясненията на непълнолетния, същият със знанието на родителите си и придружаван от пълнолетния М. М. В. ЕГН **********, помолен за това от родителите му, посетили парка в гр. Р. и на връщане към дома на непълнолетния били    спрени за проверка от полицейски служители. В същият смисъл са и депозираните от жалбоподателя писмени обяснения, снети й в РУП – Р. Въпреки това на жалбоподателя бил съставен АУАН бл. № 676631, в който й било вменено извършването на адм. Нарушение по смисъла на чл.8, ал.3 от ЗЗДет. Връчен й срещу подпис и подписан с възражение по същество, че непълнолетния е придружаван от пълнолетно лице. В тридневният срок по ЗАНН пред адм. наказващия орган постъпили и писмени възражения в същият смисъл, които обаче били игнорирани. Така на база съставеният АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също квалифицирано като такова по чл.8, ал.3 от ЗЗДет., а на основание чл.45, ал.3 от ЗЗДет., адм. наказващия орган наложил адм. наказание « глоба « в размер на 300,00лв. НП връчено редовно на жалбоподателя на 17.10.2012г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 23.10.2012г.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, по реда и в сроковете предвидени от закона, жалбата е допустима.

    Разгледана по същество се явява основателна по следните съображения:

Действително в чл.8, ал.3 и ал.4 от ЗЗДет. Законът предвижда две алтернативни задължения на родителя не непълнолетно лице: да придружава лично детето си на обществени места след 22,00ч. или ако не е в състояние да го стори лично, да осигури пълнолетен придружител. В конкретния случай от писмените доказателства по делото – писмените обяснения на непълнолетния и на жалбоподателя, снети им в РУП – Разград, съдът намира, че действително непълнолетния е бил придружаван от пълнолетно лице, т.е. не е осъществен състав на адм. нарушение, визирано както в АУАН, така и в НП, поради което и процесното НП се явява незаконосъобразно, издадено при нарушение на материалния закон. Като е обсъдил едностранно /само описаното от полицейските служители/ доказателства и не е взел предвид останалите писмени доказателства, адм. наказващият орган е извършил и нарушение на процесуалните правила при издаването на обжалваното НП, което и на това основание следва да бъде отменено.

Воден от изложеното и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                                       Р     Е     Ш     И :    

   

ОТМЕНЯВА наказателно постановление № 611/04.10.2012г.  на Директор на ОД на ОДМВР Р., с което за нарушение  на чл.8, ал. 3 от ЗЗДет. на основание чл.45, ал.3 от ЗЗДет.  на  В.Г.Р. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 300,00 лв.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: