РЕШЕНИЕ

 

№31                                        24.01.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и втори януари                                                 две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №966 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от представителя на «М. С.»  ООД гр. С., чрез пълномощник, срещу Наказателно постановление № 25-2502021  от 03.09.2012г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” – гр. Т., с което на жалбоподателя в качеството му на работодател е наложено наказание имуществена санкция в размер на 1500 лв на основание чл.416 ал.5, във вр. с чл.414 ал.1 от КТ за нарушение на чл.408 ал.2 КТ.  Излагат се доводи за незаконосъобразност на НП и се моли за неговата отмяна.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не изпраща представител.

Ответната страна ДИТ гр.Т., чрез представителя си, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, жалбата е  неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя в качеството му на работодател е наложено наказание имуществена санкция в размер на 1500 лв на основание чл.416 ал.5 във вр. с чл.414 ал.1 от КТ, за нарушение на чл.408 ал.2 КТ. Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №25-2502021 от 06.08.2012г.,  като в акта и впоследствие в НП е приета следната фактическа обстановка «При проверка на работни места извършена на 31.07.2012г. в обект магазин за месо в гр.Р., където трудова дейност осъществява наето от «Месокомбинат С.» ООД гр.С. лице, е установено, че работодателят не е осигурил в в контролирания обект ревизионна книга за вписване на констатациите и предписанията на контролните органи от ИТ при извършване на проверки в обекта. Заверена ревизионна книга за контролирания обект не е представена на контролните органи и по време на извършената на 06.08.2012г. в офиса на ВИД отдел Р. проверка по документи, касаещи осъществяване на трудовите правоотношения с работещите в обекта на контрол лица». Прието, че жалбподателят е нарушил чл.408 ал.2 КТ.

Като свидетел  по делото е  разпитана М.М. - актосъставител. Същата установява, че при проверка в обекта стопанисван от жалбоподателя установила, че няма ревизионна книга. На насрочената проверка по документи на 06.08.2012г. в офиса на инспекцията, отново не била представена ревизионна книга.

По изложената фактическа обстановка не се спори, поради което съдат приема за установена, изложената такава в акта и НП, позовавайки се на събраните по делото доказателства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

АУАН и НП са съставени от компетентни лица, в предвидената от закона форма и при съставянето им, не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат отмяна на наказателното постановление, съгласно чл.42 и чл.57 ЗАНН. Съгласно чл.416 ал.1 изр. второ от КТ, редовно съставените актове по този кодекс имат доказателствена сила до доказване на противното. Неоснователни са възраженията в жалбата относно  неописване на конкретното нарушение и непосомване на мястото  и времето на нарушението. В НП е посочено както мястото така и времето – деня на проверката, на извършване на нарушението, същото е описано със съставомерните му признаци съгласно чл.408 ал.2 от КТ. Не се събраха доказателства, които да оборят изложените факти в акта и НП. Разпитаната свидетелка, установява, че при извършената в обекта проверка е нямало ревизионна книга заверна от ИТ, което е потвърдила пред нея и работничката в магазина.

С оглед данните по делото съдът приема, че инкриминираното в атакуваното НП деяние, съставлява от обективна страна административно нарушение по чл.408 ал.2 КТ, съгласно която норма, работодателят е длъжен да осигури отделни ревизионни книги в предпириятието, в неговите поделения обекти, работни площадки, както и на другите места където се полага наемен труд. Те се предоставят задължително на контролните органи при извършване на проверка. В разглеждания случай от събраните доказателства се установява, че жалбоподателят в качеството си на работодател не е осигурил в горепосочения обект, ревизионна книга заверена от ИТ. Съдът намира за неоснователно възражението на жалбподателя, че предвид ненастъпили вредни последици и че нарушението е за първи път следва да се приложи разпоредбата на чл.28 от ЗАНН. Деянието е формално, извършено чрез бездействие, с оглед неосигуряване от работодателя в обекта на ревизионна книга. Съставът не предвижда вредни последици, нито такива могат да настъпят, ако е следвало да се вписва констатации от контролния орган, предвид соченото в жалбата. В случая не са налице дотолкова многобройни смекчаващи обстоятелства, които да сочат за по-ниска степен на общестевна опасност в сравнение с обикновените случаи за нарушения от същия вид. Жалбоподателят не сочи и някакви уважителни причини, които съдът да може да прецени с оглед неизплънение на задължението му по вмененото нарушение.

Наложеното наказание е на основание чл.414 ал.1 от КТ, предвиждащ санкция за работодател, който не изпълни разпоредбите на трудовото законодателство, като е определено в предвидения в закона минимум, поради което не може да бъде изменяно.

Поради всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                                 Р Е Ш И:

 ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №25-2502021  от 03.09.2012г.  на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Търговище, с което на«Месокомбинат С.»  ООД гр. С. в качеството му на работодател е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 1500 лв на основание чл. 416 ал.5, във вр. с чл.414 ал.1 от КТ за нарушение на чл.408 ал.2 КТ

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                 Районен съдия: