РЕШЕНИЕ

 

766                                     03.01.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на единадесети декември                                               две хиляди и дванадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №972 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от В. Г.С. ***, срещу Наказателно постановление №25-2502178/23.07.2012г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда”–гр. Търговище, с което на жалбоподателя в качеството му на длъжностно лице е наложена глоба в размер на 1100 лв на осн. чл.416, ал.5  във вр. с чл.413, ал.2  от КТ, за нарушение на чл.184 от Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване/Наредба №7/. В жалбата се изтъкват основания за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли същото да бъде отменено.

В съдебното заседание на РРС за жалбоподателят  и процесуалният му представител поддържат жалбата. Намира, че в случая жалбоподателятне отговаря за нарушението, което му е вменено и не е извършено виновно.

Ответната страна, чрез процесуалния си представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, жалбата е  основателна.

С Наказателно постановление на жалбоподателя в качеството му на длъжностно лице главен инженер е наложена глоба в размер на 1100 лв. Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №25-2502178 от 29.06.2012г.,  съставен от гл. инспектор при Д «ИТ» - Търговище в резултат от извършена проверка, като в акта  и НП от фактическа страна е отразено следното: «При проверка по работни места извършена на 18.06.2012г. в първи стопански двор на «Агротайм» ОД гр.Исперих, е констатирано, че жалбоподателят – главен инженер в контролирното дружество, в качеството му на длъжностно лице, осъществяващо дейността за осигуряване на здравословни и безопасни укловия на труд в предприятието, съгласно връчената му длъжностна характеристика на 18.06.2012г. при осъществяване на ремонтни дейности - заваръчни работи в бункер на фуражовоз в контролирания обект, е допуснал употребата на неукрепена бутилка за сгъстен кислород. Прието е, че е нарушена разпоредбата на чл.184 от Наредба №7.

Като свидетел по делото е разпитан служителят при Д «ИТ»-Търговище К.К. - актосъставител, който установява, че при извършена проверка по повод станала тежка трудова злополука в гр.Исперих в работилница на “Агротайм”, установил редица нарушения описани в констативен протокол. Едно от които било, че в работилницата се използва необезопасена кислородна бутилка в работен режим. На 29.06.2012г. след като извършил проверка и на документацията на дружеството и представената длъжностна характеристика на длъжността главен инженер, връчена на жалбоподателя, констатирал, че именно той в качеството на гл. инженер отговаря за здравословните и безопасни условия на труд, като не е осъществил ефективен контрол при извършване на тази дейност, за което му съставил процесния АУАН, като жалбоподателя му обяснил, че е казал по телефона на отговорника по здравословните и безопасни условия на труд – С.Г.С да провери как се извършва дейността по заваряване, по фуражовоза, който е трябвало да бъде ремонтиран и да присъства по време на извършването му.

Като свидетел е разпитан и К. М. – работещ като заварчик и свидетел на инцидента процесния ден. Същият установява, че друг работник е извършил заваряването, като предварително било огледано заедно със С.Г.С. това, което ще се заварява. По инициатива на този работник била освободена кислородната бутилка и преместена. По-късно при извършваната от него дейност, се запалил фуражомела отвътре, където правел заварката.

Съдът намира изложената фактическа обстановка за установена предвид събраните писмени и гласни доказателства.

Изложените фактически обстоятелства, обуславят от правна страна следното:

Съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати процесуални нарушения, които са довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице, тъй като, субект на нарушението в случая не е жалбподателят в посоченото качество.  На същия е било наложено наказание на основание разпоредбата на чл.413 ал.2 от КТ, според която работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд се наказва... а виновното дълъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание с глоба в разме от 1000 до 10000лв. Видно от събраните доказателства, приложената длъжностна характеристика за длъжността главен инженер, съдът не намира, че е нарушено някое от задълженията визирани в този документ. В конкретиня случай от доказателствата по делото безспорно се установява, че работник в предприятието е използвал кислородна бутилка при извършване на заваряване, след като същата е била откачена  по негова инициатива от мястото, където е била прикрепена, т.е. е била използвана нестабилизирана газова бутилка при извършени заваръчни дейности от този работник, при което е възникнал пожар и той е пострадал. Кислородната бутилка съгласно §1 от ДР на Наредба №7 е работно оборудване. Установено е също така, че жалбоподателят не се е намирал в предприятието и е уведомил по телефона С.Г.С. – друго длъжностно лице отговарящо за здравословните и безопасни условия на труд, да контролира извършването на процесния ден на дейността по заваряване. Видно от приложената длъжностна характеристика на длъжността ръководител здравословни и безопасни условия на труд, която длъжност е била изпълнявана от С.Г.С., става ясно, че задължения по осигуряване, контрол на дейността на БЗР по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и стриктното прилагане на всички правила по осигуряване на безопасни условия, са вменени на това длъжностното лице – т.4.1.2. Същото има задължения и оценка на рисковете за безопасността и здравето на работещите, като обхване избора на работно оборудване, осигуряване на ефективен контрол за извършване на работата без риск за зравето и по безопасен начин /т.4.1.26 1 и 6/. Т.е. съдът намира, че в случая вмененото на жалбоподателя деяние е било от компетентността на друго лице.

На следващо място, доколкото в случая санкционираното лице не е ЮЛ – работодателя, а физическо лице, последното освен дали има задължение по извършване на тази дейност, следва да се установи и че е действало виновно. От събраните по делото доказателства не се установи безспорно жалбоподателят да е допуснал вмененото му нарушение, т.е. да е имал виновно поведение. Установи се, че същият този ден не е бил в обекта, но предварително е разговарял по телефона с лицето, чиято длъжностна характеристика вменява отговорноста  по безопасни и здравословни условия на труд – С.Г.С., да не предприемат заваръчните ремонтни дейности в отсъствието на последния. Явно, че С.Г.С. е отишъл с работника и огледал мястото, където е следвало да се извърши заваряването, след което е бил наоколо, когато е станал и инцидента. Освен това от показанията на св.М. се установява, че работникът е освободил кислородната бутилка от прикрепящите я маркучи и я е освободил, за да я ползва при заварявнето. Няма как жалбоподателят да е осъществил контрол, тъй като не е бил наясно със случващото се в предприятието.

Дори и да не е установено виновно поведение на някое длъжностно лице, наказващия орган би могъл да ангажира отговорността на работодателя, която в случая е невиновна. Това обаче не е сторено, а е наказано лице, за чието поведение според съда не са налице безспорни доказателства относно извършеното нарушение и в частност липсата на субективния елемент – вината като елемент от състава на нарушението.

По изложените по-горе съображения съдът намира, че НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №25-250178/23.07.2012г . на Директора на Дирекция “Областна инспекция по труда” гр. Търговище, с което на В.Г.С. ***, в качеството на длъжностсно лице е наложена глоба в размер на 1100лв. на осн. чл.416, ал.5  от КТ във вр. с чл.413, ал.2  от КТ, за нарушение на чл.184 от Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред Разградски административен съд.

 

 

                                                    Районен съдия: