П Р И С Ъ Д А

 

                                           2013 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На   двадесет и втори януари                                                              2013 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.С.

                                                                          Р.Л.

                 

Секретар: Г.М.

Прокурор:  СЕВЕРИНА МОНЕВА  

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  761 по описа за 2012   година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимият З.Н.Д. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 21.06.2011 г. в гр. Търговище, в съучастие, като съизвършител с Д.Н.Д., ЕГН **********, с цел да принудят М.К.Б.,*** да се разпореди със свои вещи – парична сума в размер на 200 лв. го заплашили с насилие срещу личността му, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота, с отнемане на лични вещи на обща стойност 96 лв., и е извършено от две лица – престъпление по чл.213а, ал.2, т.2, 3 и 4 във вр. с ал.1 от НК поради което и на основание чл. 54, във вр. с чл. 36 от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ, и ГЛОБА в РАЗМЕР на 3000.00 (три хиляди) лева.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.Н.Д. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 21.06.2011 г. в гр. Търговище, в съучастие, като съизвършител със З.Н.Д., ЕГН **********, с цел да принудят М.К.Б.,*** да се разпореди със свои вещи – парична сума в размер на 200 лв. го заплашили с насилие срещу личността му, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота, с отнемане на лични вещи на обща стойност 96 лв., и е извършено от две лица – престъпление по чл.213а, ал.2, т.2, 3 и 4 във вр. с ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54, във вр. с чл. 36 от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ, и ГЛОБА в РАЗМЕР на 3000.00 (три хиляди) лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимите З.Н.Д., ЕГН **********, и Д.Н.Д., ЕГН **********, СОЛИДАРНО да заплатят на М.К.Б., ЕГН **********, сумата в размер на 1000.00 (хиляда) лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, както и законната лихва върху тази сума, считано от датата на извършване на деянието – 21.06.2011 година, до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА подсъдимите З.Н.Д., ЕГН **********,  и Д.Н.Д., ЕГН **********, да заплатят по сметка на държавния бюджет сумата 75,00 /седемдесет и пет/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, по сметка на Районен съд град Разград, сумата  120.00 /сто и двадесет/ лева разноски в съдебното производство, и 50.00 лв. държавна такса върху уважената част на гражданския иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дн. срок от днес пред РОС.

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                

 

                                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                             1.                           2.