П Р И С Ъ Д А

                                                    2013 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На    двадесет и трети януари                                               2013  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:      М.Ч.

                                                                                    В.С.

 

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор:Любомир Г.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело     945   по описа за 2012 година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

          1. ПРИЗНАВА подсъдимият Б.И.А., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че:

          За времето от 26.11.2011 г. до 11.12.2011 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, дамско портмоне, мобилен телефон марка “Нокиа С601”, зарядно устройство за мобилен телефон, лична карта, 2 бр. банкноти с номинал 10,00 лева и 1 бр. банкнота с номинал 5,00 лева на обща стойност 425,50 лева от владението на Н.С.Н. от с.гр.;  дамска чанта,лична карта, червило, блуза – бяла туника и банкнота с номинал 5,00 лева на обща стойност 39,50 лева от владението на Н.Ц.Д. от с.гр. всичко на обща стойност  465,00 лева с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 198, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на осн. чл. 58а ал.1 вр. с чл. 54 от НК му налага наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ТРИ ГОДИНИ, намалено с една трета от определеното наказание “лишаване от свобода” за срок от четири години и шест месеца, при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип на осн. чл. 59 ал.1 от ЗИНЗС.

2. ПРИЗНАВА подсъдимият Б.И.А., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че:

          На 07.06.2012 г. в гр. Разград е извършил действия, с цел да възбуди  и удовлетвори полово желание без съвъкупление по отношение Е. Н. Ш. на 15 години, като е употребил сила – престъпление по чл. 150, ал. 1, пр. 1 от НК поради което и на основание чл. 58а от НК му налага наказание  “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ДВЕ ГОДИНИ,  намалено с една трета от определеното наказание “лишаване от свобода” за срок от три години, при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип на осн. чл. 59 ал.1 от ЗИНЗС.

       На осн. чл. 25 във вр. с чл. 23 от НК определя едно ОБЩО наказание на подсъдимия  Б.И.А. със снета по делото самоличност, в размер на по – тежкото от наложените наказания, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ, което да се изтърпи при първоначален общ режим в зактворническо общежитие от открит тип на осн. чл. 59 ал.1 от ЗИНЗС.

           На осн. чл. 59 ал.1 от НК ПРИСПАДА от така определеното общо наказание, времето през което подсъдимия е търпял мярка за неотклонение “Задържане под стража”, считано от 03.09.2012 г.

На основание чл.  189,  ал. 3  от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия    Б.И.А., ЕГН  **********, да  заплати  по  сметка  на  Държавния бюджет, сумата от  260,00  лева за направени разноски в досъдебното производство  и по сметка на Районен съд Разград сумата от  60,00  лева за разноски направени в съдебната фаза на производството.

ОСЪЖДА подсъдимия    Б.И.А., ЕГН **********,*** на осн. чл. 45 от ЗЗД да ЗАПЛАТИ на Н.С.Н., ЕГН **********,*** сумата от 1000 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди – болки и страдания, ведно със законната лихва върху нея, считано от 11.12.2011 г. до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА подсъдимия  Б.И.А. да заплати по сметка на РРС държавна такса върху уважената част от предявения гр. иск в размер на 50 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                         2.